Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής:

Κοντεύουν δέκα χρόνια που υπομένουμε το μαρτύριο της "ειδικής άδειας αλιείας μεγάλων πελαγικών ψαριών". Ένα από τα πολλά προϊόντα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που στη δήθεν προστασία των μεγάλων πελαγικών ψαριών (τόνου & ξιφία) περιορίζουν το δικαίωμα αλιείας των ψαριών αυτών, σε όλο και λιγότερους ψαράδες.

Για το πρόβλημα αυτό έχουμε στείλει υπομνήματα το 2001 και το 2005 και ζητάμε την κατάργηση του θεσμού αυτού που συστηματικά ποινικοποιεί την αλιεία. Είναι παράλογο επαγγελματίες ψαράδες να στερούνται του δικαιώματος αλιείας ορισμένων ειδών. Ο ψαράς είναι ψαράς για όλα τα ψάρια.

Δυστυχώς όμως όχι δεν μας ακούσατε αλλά χρόνο με το χρόνο σηκώνετε τον πήχη των διοικητικών απαιτήσεων όλο και πιο ψηλά. Μας εμπλέκετε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν τελειώνουν μόνο στη χορήγηση της "ειδικής άδειας", αλλά αρχίζουν από την έκδοσή της. Χωρίς κατανόηση των εξαντλητικών συνθηκών της δουλειάς μας, μας υποχρεώνετε να διανύσουμε και μερικά επιπλέον μίλια για να δηλώσουμε τα αλιεύματα στα λιμεναρχεία που έχετε καθορίσει πριν πάμε στο λιμάνι μας. Αν παλιότερα υπήρχε επιφύλαξη για τις προθέσεις σας, τώρα δεν υπάρχει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ και το δικαιολογείτε για την προστασία των αποθεμάτων των μεγάλων πελαγικών ψαριών.

Η εξάντληση των αλιευτικών αποθεμάτων δεν γίνεται από τα "τσιμπολογήματα" των μικρών ψαράδων, αλλά απ΄τα "σαρώματα" και στη συνέχεια τα "μαντρώματα" των ζωντανών αλιευμάτων στους ιχθυοκλωβούς των μεγάλων εταιρειών. Την υπεραλίευση θα την ψάξετε στα γραφεία των αλιευτικών εταιρειών που σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την κατ΄αποκλειστικό τρόπο καταδίωξη της τούνας και του ξιφία. Θα τη ψάξετε στα γραφεία των μεγαλεμπόρων που πλουτίζουν απ΄την υπερπόντια διακίνηση των ειδών αυτών. Θα την βρείτε προπαντός στη πολιτική που σας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόζετε. Μια πολιτική που προάγει και στηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων και των μεγαλοεμπόρων.

Αλλά ας έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα. Εμείς δεν γίναμε ψαράδες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κουβαλάμε ιστορία ψαροσύνης χιλιάδων ετών και δεν έχει δικαίωμα η Ευρωπαϊκή Ένωση από ενεργούς ψαράδες να μας μετετρέψει σε απόμαχους θεατές στα παγκάκια των λιμανιών μας. Δεν θα αναλωνόματε να στέλνουμε κάθε τόσο και λιγάκι συμβουλευτικά υπομνήματα όταν πλέον ξέρουμε ότι αυτά πάνε στα καλάθια των αχρήστων στα Υπουργεία σας.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ "ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ". Όσο διαιωνίζεται αυτή η αυθαιρεσία να ξέρετε ότι τα όρια της υπομονής μας δεν είναι ανεξάντλητα. Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ. Μη μας εξαναγκάζετε λοιπόν να γίνουμε ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.


Τα Αλιευτικά Σωματεία:
Πλωμαρίου
Μυτιλήνης
Περάματος
Πέτρας
Καλλονής
Πολυχνίτου
Ταβαρίου


....

Δεν υπάρχουν σχόλια: