Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΙΟΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Άμεσα μέτρα για τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο


 
31/08/12
 
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών
Καταστροφή«βιβλικών» διαστάσεων, κρανίου τόπος, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής, αγροτική γης και κτηνοτροφικής παραγωγικής έχει προκαλέσει ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο από τις 18/8. Το καταστροφικό άπλωμα της φωτιάς κράτησε περισσότερο από μία εβδομάδα, καταστρέφοντας την οικονομία του νησιού, χλωρίδα και πανίδα και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλο το νησί πλήττοντας περιοχές της κεντρικής, βορειοδυτικής, νοτιοδυτικής και ανατολικής Χίου (Αυγώνυμα - Ανάβατος - Άγιος Γιώργης Συκούσης, Σιδηρούντα - Μετόχι -Λίμνο, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πυργί, Ολύμποι, Καρίντα, Θολοποτάμι, Αρμόλια,περιοχές των χωριών Μέσα Έξω Διδύμα, Καλαμωτή).
 
 
Στο πέρασμά της επλήγησαν τα μεσαιωνικά κάστρα καθώς και το χωριό Ανάβατος που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικός τόπος-μνημείο. Κινδύνεψαν επίσης τα ιστορικά μνημεία-μονές της Νέας Μονής και των Αγίων Πατέρων που προστατεύονται από την Ουνέσκο. Η φωτιά έκαψε μεγάλες δασικές και καλλιεργητικές εκτάσεις (χιλιάδες ελαιόδεντρα, αμπέλια, συκιές, φιστικιές κ.ά), μεγάλο αριθμό άγριων, αλλά και οικόσιτων ζώων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (σημαντικός αριθμός κατσικιών ελευθέρας βοσκής, κυψέλες και μάντρες-ποιμνιοστάσια), χιλιάδες κυψέλες. Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί στην παραγωγή μαστίχας, μοναδικής στον κόσμο και εξαγώγιμης, αποτελεί το βασικό και ζωτικής σημασίας αγροτικό προϊόν στη Χίο, όπου δυστυχώς κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από μαστιχόδεντρα, περίπου το 40%. Εκτιμάται δε ότι η ζημιά έχει βάθος 10-15χρόνων, καθώς τόσο περίπου αναλογεί ώστε να φτάσουν τα νέα μαστιχόδεντρα σε παραγωγική ηλικία, που να δίνουν εισόδημα.
 
 
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε πως ο Νομός Χίου, όπως άλλωστε και όλη η Ελλάδα, ήταν εντελώς ανοχύρωτος μπροστά στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε το νησί. Οι ελλείψεις στην πυροσβεστική υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες και είχαν έγκαιρα επισημανθεί, ενώ η χρηματοδότηση για μέτρα πρόληψης πετσοκομμένα και μηδαμινές. Μόλις στις αρχές του προηγούμενου μήνα η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία είχε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο νησί. Οι συνέπειες είναι βαριές και τραγικές, για τους κατοίκους, τους αγρότες,τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αιτία της έκτασης των καταστροφών, είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη καταστολή τους. Αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα είναι ανύπαρκτος εδώ και χρόνια.
 
 
Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή για την επικινδυνότητα της κατάστασης, που έμοιαζε με φυτίλι που περίμενε το άναμμα του, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που βαραίνουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι μεγάλες και βαριές. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους.Υποστηρίζει την άμεση και γρήγορη στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων από όλη την Ελλάδα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία. Είναι ανάγκη και η μόνη λύση η δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας που θα αντιμετωπίζει τα δάση ως λαϊκή περιουσία-κοινωνικό αγαθό, θα εξασφαλίζει τον κεντρικό σχεδιασμό και θα καταργήσει κάθε ατομική ιδιοκτησία και εμπορευματοποίηση της γης σε όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δεδομένου της μεγάλης καταστροφής και ότι η Χίος είναι παραμεθόριος περιοχή που η καλύτερη άμυνα είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι της.
 
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.Υπουργοί τι άμεσα μέτρα ανακούφισης θα πάρουν για να κηρυχτεί άμεσα και γρήγορα ο Νομός Χίου πυρόπληκτη περιοχή προκειμένου να προχωρήσουν: α) στην άμεση καταβολή αποζημίωσης των πληγέντων (σπίτια, αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), στο 100% των ζημιών, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος και στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές, β) στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των κατοικιών και του δήμου, τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των κατάλληλων υποδομών για την προστασία της καμένης περιοχής και όλου του νομού, από πλημμυρικά φαινόμενα γ) στη γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να καλύψει τις άμεσα επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα μαστιχοπαραγωγών, γενικότερα αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και εργαζομένων στον τουρισμό δ) απαλλαγή πυρόπληκτων από φορολογία 2011 και πάγωμα έως και διαγραφή - ανάλογα την περίπτωση - των οφειλών προς το δημόσιο καθώς και των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.
Καθώς και για την κήρυξη αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων και την απαγόρευση fast track επιχειρήσεων (ΑΠΕ κ.ά) σε αυτές, για να μην υπάρξει αλλαγή χρήση γης, για την προστασία του περιβάλλοντος. Για να υπάρξει σχεδιασμένη ανασύσταση της μαστιχοκαλλιέργειας με οικονομική και τεχνική ουσιαστική κρατική ενίσχυση. Για την ενίσχυση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Χίου (πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα οργανικά κενά και ενίσχυσή με τεχνικά μέσα, ελικόπτερα κ.ά.), την ενίσχυση των δήμων του νομού με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.

Η Βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου
 
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΤΗΣ ΒΡΩΜΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ...ΠΑΡΑ...ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΥΑΛΙΑ ΔΕ ΘΑ ΤΗ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗ ΖΟΥΝ...
Για παράδειγμα, διβάστε μια λαθροχειρία-προβοκάτσια στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 30-8-12, σε βάρος τής συγγραγέως ΚΑΛΗΣ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ και του ΚΚΕ.

------------------------------
------------------------------

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΗΓΗΜΑ

Η Ρηνιώ κι οι Goin’ Through

Του Ηλια Κανέλλη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012


Με τον τρόπο της συγγραφέως Καλής Γκελμπέση-Γκιούνη


Σαν πάτησε γερά στης νιότης τα ποδάρια, η Ρηνιώ οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Η ζωή της βρήκε νόημα: στο Πανεπιστήμιο καθόταν στο τραπεζάκι της ΠΚΣ, κόλλαγε αφίσες, πουλούσε κουπόνια και, κάθε Κυριακή, την κομματική εφημερίδα. Και μια φορά τον χρόνο, αρχές Σεπτέμβρη, πήγαινε στο Φεστιβάλ, να ακούσει επαναστατικά τραγούδια και την κεντρική ομιλία της συντρόφισσας γραμματέα.

Ο καιρός περνούσε, η Ρηνιώ πλησίαζε στο πτυχίο, και σαν να μην έφτανε η ανασφάλεια για το εργασιακό της μέλλον, ήρθε κι ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα κι έδωσε πολλαπλάσια δύναμη στους ρεβιζιονιστές. Και τώρα;

Η Ρηνιώ γνωρίζει καλά ότι η νεολαία και το κόμμα πρέπει να μιλήσουν ξανά στην καρδιά της κοινωνίας. Γι' αυτό και ψήφισε μια ριζική αλλαγή. Εφέτος στο Φεστιβάλ είναι σωστό να μπει, πλάι στην αγαπημένη μας μουσική για τις μάζες, και ένα τραγούδι που θα μιλήσει κατευθείαν στους νέους - στα μέλη, αλλά και στους φίλους, και στις επιρροές. Σύντροφοι, εφέτος θα βάλουμε χιπ χοπ. Δεν είναι ξένο το χιπ χοπ στο επαναστατικό πνεύμα της γιορτής μας, σκεφτόταν η Ρηνιώ. Γι' αυτό και ξαφνιάστηκε όταν διάβασε στο Ιντερνετ την κακοπροαίρετη κριτική των αναθεωρητών. «Τα δύο συγκροτήματα (οι Goin' Through και οι ΝΕΒΜΑ) είναι μιμητές της αμερικάνικης αντίστοιχης σκηνής» έγραφε το κοροϊδευτικό κείμενο.

Η Ρηνιώ φαρμακώθηκε. Να πούνε αυτήν φιλοαμερικανή, που έχει λιώσει δεκάδες ζευγάρια παπούτσια στις πορείες στην πρεσβεία... Πόσες πίκρες μπορεί να σε ποτίσει αυτή η χωρίς αρχές αντιπαράθεση με το κόμμα που λεηλάτησε και τα συνθήματα και τις ψήφους μας;

Το βράδυ η Ρηνιώ δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ανοιξε ακόμη μια φορά το λάπτοπ, μπήκε στα μέιλ της. Επιτέλους, η ανακοίνωση που θα δημοσιευόταν είχε συνταχθεί. «Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ [...] που επίσημα υποστηρίζουν τα ναρκοφεστιβάλ και τις λοιπές εκδηλώσεις όπου σβήνει ο παλμός, ο νους και η ψυχή της νεολαίας, είναι λογικό να έχουν την αγωνία να τον πιάσουν [τον παλμό]».

Η Ρηνιώ ησύχασε. Μας πήραν τα συνθήματα, σκέφτηκε. Μας πήραν τις ψήφους. Δεν θα μας πάρουν και τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.
----------------------------------
-------------------------------

Μια πρώτη απάντηση απ' τη συγγραφέα κι έπεται συνέχεια.
"...μαζί μου ασχολείσαι πόσο μ@λ@κας είσαι..."

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΚΑΛΗΣ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ ΣΤΗ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ-ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΟΥ ...ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΑ ΝΕΑ".
----------------------------
------------------------------

Προς κύριο(;;;) ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (για άρθρο στις 30-8-12)
@@@@@@ @@@@@ @@@@@ @@@@@

Μεγάλη φτώχεια φαίνεται έχει βαρέσει το σινάφι σας, για να κλέβετε την πένα μιας άσημης συγγραφέως, σαν κι εμένα.

Και να τη χρησιμοποιούσατε ορέ για καλό, χαλάλι σας.
Μα εσείς αντί να τη βουτήξετε σε "καθαρό" μελάνι για να γράψετε, τη βουτήξατε στα σκατά να μου τη λερώσετε.

Πιάνετε την πένα μου με τα βρωμόχερά σας και την στρέφετε ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, για να εξασφαλίσετε το μεροκάματό σας. Αίσχος!!!

Δε σας ρωτώ αν ντρέπεστε γι' αυτό που κάνετε. Ξέρω ότι δεν έχετε αυτήν την ικανότητα. Για να ντραπεί κάποιος, πρέπει να διαθέτει τσίπα.

Κι εσείς, εφόσον χρησιμοποιείτε τα πνευματικά μου δικαιώματα χωρίς την άδειά μου, διαστρεβλώνοντάς τα και αισχά μάλιστα, δεν έχετε στάλα φιλότιμο.

Μόνο τσέπη διαθέτετε για να χώνεται το μισθουλάκο σας, που ως φαίνεται δεν είστε καν ικανοί να βγάλετε με δική σας πένα.

Τι λέτε; Θα ήταν υπερβολή ν' απαιτήσω απ' την εφημερίδα σας την ηθική και οικονομική μου αποζημίωση, που με χρησιμοποιήσατε ενάντια στο ΚΚΕ και παρά τη θέλησή μου; Μήπως ν' απαιτήσω κύριε Ηλία Κανέλλη και το μεροκάματο που πήρατε στις 30-8-12 εκμεταλλευόμενος τα προσόντα μου;

Πάντως, η επιλογή σας να βλάψετε το ΚΚΕ μέσα από μένα, εξηγείται ως εξής:

1) Δεν μπορείτε με τίποτα να αντιπαρατεθείτε στην πολιτική τού ΚΚΕ και στην πολιτική του πρόταση, γιατί ξέρετε ότι περπατά στις λαϊκές καρδιές. Ξέρετε ότι είναι η μόνη πρόταση που δίνει και τη μοναδική διέξοδο υπέρ τού λαού απ' την καπιταλιστική κρίση.

2) Προφανώς είστε ενήμεροι και για τα βιβλία μου που έχουν εκδοθεί και τα οποία περπατούν σε πάρα πολλές λαϊκές βιβλιοθήκες, ξεσηκώνοντας συνειδήσεις όμορφα και ταξικά.
Να υποθέσω ότι φοβάστε την πένα μου; Ότι φροντίζετε να μη διαβάζουν τα βιβλία μου οι κομμουνιστές; Ότι πασχίζετε να στρέψετε το Κόμμα εναντίον μου;
Μα καλά, δεν έχετε καταλάβει ότι οι κομμουνιστές δε μασάνε από προβοκάτσιες;

Λοιπόν, θα σας αφιερώσω το τραγουδάκι τού συγκροτήματος που θα παρουσιαστεί στο 38ο ΦΕΣΤΒΑΛ τής ΚΝΕ, για να καταλάβετε ότι χάνετε το χρόνο σας:
"Μαζί μου ασχολείσαι πόσο μ@λ@κας είσαι..."

Πάρτε όμως χαμπάρι και κάτι ακόμη:

Ό,τι και να κάνετε, μέσα από μένα δεν μπορείτε να πλασάρετε τον αντικομμουνισμό σας και τη βρώμικη πολεμική σας ενάντια στο ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ.
Δε σας το επιτρέπω!

Η δική μου πένα είναι στρατευμένη στην υπηρεσία των συμφερόντων τής εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Και το ΚΚΕ είναι η πρωτοπορία τής εργατικής τάξης!

Όπως αντιλαμβάνεστε, εγώ δε γράφω για να κερδίσω φράγκα. Δεν πουλάω την πένα μου! Μήτε και την κάνω χαράμι όμως σε κανέναν!
Καταλάβατε γιατί έχω θυμώσει τόσο πολύ με τη λαθροχειρία σας;

Κι αν θέλετε να μου κάνετε μαύρη διαφήμιση, να πάτε στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ν' αγοράσετε τα βιβλία μου
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟΣ και
ΡΕΒΑΝΣ ΓΙΑ 2.

Σας υπόσχομαι δυο φοβερά και τρομερά ταξίδια κατά την ανάγνωσή τους...
Θα χάσετε τον ύπνο σας...

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ
Συγγραφέας

ΥΓ
Σας υπόσχομαι και μαύρη διαφήμιση, γιατί αυτό το σχόλιο θα το δημοσιεύσω και αλλού…