Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ (ανακοίνωση της Κ.Ε. Αιγαίου)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ 
ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ 

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ, καταγγέλλει κυβέρνηση και εφοπλιστές για την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε βάρος των  κατοίκων και επισκεπτών των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, με την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας να καταγγείλει προχθές την σύμβαση για τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Λήμνο-Μυτιλήνη-Σάμο-Ικαρία που «εξυπηρετούσε», ήδη ελλιπέστατα, η ΝΕΛ καθώς και με τη γραμμή Λαύριο Ψαρρά – Μεστά Χίου που «εξυπηρετούσε»  η εταιρεία «ΣΙ ΜΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ ΝΕ», θυγατρική της ΝΕΛ, με την αιτιολογία της πλημμελούς εκτέλεσης και την αδικαιολόγητη άρνηση εκτέλεσης των δρομολογίων.


Πρόκειται ουσιαστικά για απαλλαγή της ΝΕΛ και της θυγατρικής της από την συμβατική υποχρέωση τους και μάλιστα με «μπόνους» τις 500 απολύσεις ναυτεργατών στις οποίες προχωρούν, με πρόσχημα την υπουργική απόφαση.
Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση με αυτή την απόφασή της προσπαθεί ν’ αποκρύψει τις ευθύνες της για την άθλια κατάσταση που διαμορφώνουν οι εφοπλιστές στον τομέα της ακτοπλοΐας και ενώ τους  έχουν καταβληθεί, μαζί και  στη ΝΕΛ, εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως επιδότηση  για την εξυπηρέτηση των λεγόμενων «άγονων γραμμών», με πλοία υπέργηρα και υποσυντηρημένα     (που θέτουν σε μόνιμο κίνδυνο τη ζωή των επιβατών) και με τους ναυτεργάτες απλήρωτους για πάνω από 6 μήνες.
Αυτή η κατάσταση   δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα  της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων - και της σημερινής συγκυβέρνησης- και της ΕΕ, που εξασφαλίζει ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές και δεκάδες φοροαπαλλαγές.                  
Που εξασφαλίζει την  ελευθερία  των εφοπλιστών να δρομολογούν και να αποδρομολογούν, στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές,  τα πλοία ανάλογα με το συμφέρον τους.   
Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ:

- Απαιτεί, εδώ και τώρα, η κυβέρνηση να δώσει λύση με την δρομολόγηση πλοίων που θα καλύπτουν καθημερινά την εξυπηρέτηση των νησιών. 
- Καλεί τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους κατοίκους των νησιών ν’ αγωνιστούν για Δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με σύγχρονα καράβια για ασφαλή δρομολόγια και φτηνά εισιτήρια.
10/09/2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: