Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Hot Spot της Μόριας και τις προβοκάτσιες που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί

«Να κλείσει τα αυτιά του σε όλους όσοι σπέρνουν το διχασμό ανάμεσα στους Λέσβιους και τους πρόσφυγες - μετανάστες» καλεί το λαό του νησιού η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις προβοκάτσιες που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί. Σημειώνει πως πρέπει «να απομονώσει τους χρυσαυγίτες και όλους όσοι στοχοποιούν αυτούς τους δυστυχισμένους, φορτώνοντάς τους τις ευθύνες του εγκλωβισμού τους και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν». 
Προσθέτει πως πρέπει να αναπτύξει μαζικό λαϊκό κίνημα «μέσα από τα συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους, επιτροπές κατοίκων» για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών και να συνεχίσει «να προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη του σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η εξέλιξη του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί μας και όλα όσα έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες δίκαια αύξησαν τις ανησυχίες των κατοίκων της Λέσβου. Ωστόσο, αν επιθυμούμε να δρομολογήσουμε βιώσιμες λύσεις αυτού του προβλήματος είναι ανάγκη να μην ξεχνούμε ή να μην υποβαθμίζουμε ορισμένες βασικές παραμέτρους που το συγκροτούν:

1. Οι ροές προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται και θα συνεχίζονται όσο οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και να επιχειρούν στις χώρες τους, επιδιώκοντας να κατοχυρώσουν ένα κομμάτι από τη μεγάλη ενεργειακή πίτα της ευρύτερης περιοχής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συνυπογράφει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη συνέχιση αυτών των επιχειρήσεων και επόμενα για τη συνέχιση των προσφυγικών ροών.


2. Η φύση όλων των προβλημάτων που βιώνουν και οι πρόσφυγες - μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν την αιτία τους στον ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ των μεταναστών και προσφύγων στο νησί. Γι' αυτόν όμως τον εγκλωβισμό δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μένουν ούτε εγκλωβισμένοι ούτε στο νησί, θέλουν να φύγουν από τη Λέσβο. Εγκλωβισμένους τους κρατάνε οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, τα πυρά για την ύπαρξη της μήτρας των προβλημάτων πρέπει να στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι παροτρύνουν το λεσβιακό λαό να στρέφει τα πυρά του στους ίδιους τους πρόσφυγες - μετανάστες όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στην προοπτική του απεγκλωβισμού, αλλά αποπροσανατολίζουν από τους αίτιους. Το μόνο που "καταφέρνουν" είναι να σταλάζουν το φαρμάκι του ρατσισμού και ξενοφοβισμού στις καρδιές του λεσβιακού λαού και της νεολαίας.

3. Η ζωή δικαίωσε απόλυτα το ΚΚΕ για την κάθετα αρνητική στάση που είχε πάρει και στη δημιουργία των hot spots και στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
- Είχαμε πει πως τα hot spots θα γίνουν στην ουσία κέντρα κράτησης και εγκλεισμού και έγιναν.
- Είχαμε πει πως η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην παραμονή, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα, μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στο νησί και έτσι ακριβώς έγινε.
- Είχαμε πει πως η κάθοδος της αρμάδας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν αποφασίστηκε για να σταματήσουν οι ροές, αλλά για να ανταποκριθεί το ΝΑΤΟ στον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό στην περιοχή με τη Ρωσία και έτσι γίνεται.

4. Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων περιστατικών που δείχνουν πως κάποιο επιτελικό κέντρο δημιουργεί προβοκάτσιες, με στόχο να οξύνει τα πράγματα μεταξύ κατοίκων και προσφύγων - μεταναστών, αλλά και μεταξύ των μόνιμων κατοίκων. Η ψευδής είδηση που δόθηκε στους μετανάστες στη Μόρια πως κάποιοι ομοεθνείς τους πέθαναν μέσα στο πλοίο στο ταξίδι τους στον Πειραιά. Το θέμα που σηκώθηκε με το νέο hot spot στη Λεμονού και τα όσα ακολούθησαν. Η αντιπαράθεση "πατριωτών" - "αναρχικών" στην προβοκατόρικη δράση των τελευταίων κατά την υποστολή της σημαίας την περασμένη Κυριακή, αλλά και οι ταραχές που έγιναν στο κέντρο της Μόριας, αμέσως μετά το σημερινό συλλαλητήριο των Μοριανών στην πόλη και οι φωτιές που μπήκαν και στις εγκαταστάσεις της Μόριας, αλλά και σε λιόδεντρα του χωριού αυτό δείχνουν. 

Για όλη αυτή την κατάσταση οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λέσβου είναι τεράστιες. 

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ είναι σταθερά αντίθετη σε κάθε εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Θεωρεί πως δύο είναι οι στόχοι που πρέπει να υιοθετήσει ο λεσβιακός λαός για να πετύχει το στόχο του απεγκλωβισμού τους.

Α) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και όσοι γίνουν δεκτοί να τοποθετηθούν στην ελληνική ενδοχώρα, εντασσόμενοι στον κοινωνικό ιστό.

Β) Όλοι οι υπόλοιποι να προωθηθούν με γρήγορες και ασφαλείς διαδικασίες στις χώρες που επιθυμούν.

Καλούμε το λεσβιακό λαό να κλείσει να αυτιά του σε όλους όσοι σπέρνουν το διχασμό ανάμεσα στους Λέσβιους και τους πρόσφυγες - μετανάστες, να απομονώσει τους χρυσαυγίτες και όλους όσοι στοχοποιούν αυτούς τους δυστυχισμένους, φορτώνοντάς τους τις ευθύνες του εγκλωβισμού τους και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν και να αναπτύξει μαζικό λαϊκό κίνημα μέσα από τα συνδικάτα, σωματεία, συλλόγους, επιτροπές κατοίκων με τους δύο παραπάνω στόχους, τους μόνους που οδηγούν στον απεγκλωβισμό. Και βέβαια, να συνεχίσει να προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη του σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους που δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε για τα βάσανα που βιώνουν ούτε για τα προβλήματα που ο εγκλωβισμός τους δημιουργεί στο νησί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: