Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Τη θέση του ΚΚΕ για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους όσο και για το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας διασαφήνισε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Τόνισε σχετικά:

"Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που ζούμε σε μια έντονα ταξική κοινωνία βλέπουμε σκαστά παραδείγματα φορολογικής ασυλίας την οποία έχει το μεγάλο κεφάλαιο και αυτό είναι το κυρίαρχο και το πρωταρχικό.
Yπάρχουν μέτρα και νόμοι, τα οποία απαλλάσσουν επί της ουσίας τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Ταυτόχρονα, σε αυτά τα πλαίσια βεβαίως, υπάρχει και μια διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση της εκκλησίας στο όνομα της φοροαπαλλαγής της.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη λατρευτική λειτουργία, δεν πρέπει να φορολογούνται, όμως πρέπει να φορολογείται η επιχειρηματική δραστηριότητα της εκκλησίας, όπως και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν παρόμοια δράση.
Τα δάση, τα βουνά, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, η ακτή, οι παραλίμνιες εκτάσεις, ο αιγιαλός δεν μπορεί να ανήκουν σε επιχειρήσεις, δεν μπορεί να ανήκουν στην εκκλησία και μάλιστα με χρυσόβουλα".

Τέλος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων Eκκλησίας - Kράτους σημειώνοντας:
"ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σεβόμαστε τα θρησκευτικά "πιστεύω" όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτου δόγματος ή θρησκεύματος και γι' αυτό ακριβώς το λόγο δε συμφωνούμε με την εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από μία σειρά κόμματα, αλλά και από την εκάστοτε εξουσία, που σε αυτά τα πλαίσια της εκμετάλλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος, προωθούν τις φοροαπαλλαγές, αλλά και ως αποτέλεσμα της διασύνδεσης ανάμεσα στο κράτος και στην εκκλησία.
Ταυτόχρονα, απαιτούμε τον ίδιο σεβασμό και για τους μη θρησκευόμενους.
Από αυτήν την άποψη, στεκόμαστε με συνέπεια στην ανάγκη, την οποία άλλωστε θεωρούμε ώριμη και στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Eκκλησίας για το διαχωρισμό της εκκλησίας από το Kράτος"


.


Δεν υπάρχουν σχόλια: