Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τις φυλακές
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για το σωφρονιστικό σύστημα ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - Δημόσιας Τάξης.

Παράλληλα, καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, συνθήκες που οδήγησαν τους κρατούμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία πείνας. Ενώ διεκδικεί και μέτρα ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και τα φαινόμενα μαζικής φτώχειας και ανεργίας, ιδιαίτερα σήμερα που επιχειρείται να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Στην επιστολή της στηλιτεύει τον υπερπληθυσμό των φυλακών, το μεγάλο αριθμό υποδίκων, τοξικοεξαρτημένων και αλλοδαπών, το μη διαχωρισμό των κρατουμένων (χρήστες με άλλους παραβάτες, υπόδικοι με κατάδικους, ελαφροποινίτες με βαρυποινίτες), την απουσία μόνιμων ιατρικών και υγειονομικών υποδομών, την ουσιαστική έλλειψη προγραμμάτων απεξάρτησης, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, την παραβίαση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

Αναφερόμενη στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνει ότι η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, της λήψης αφ' ενός ορισμένων ad hoc μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας για το άδειασμα των φυλακών, που πιθανά θα εκτονώσουν προσωρινά το πρόβλημα, που όμως θα επανέλθει με μεγαλύτερη οξύτητα μετά από ορισμένο διάστημα, και αφ' ετέρου επικίνδυνων μέτρων, όπως η ανέγερση φυλακών μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η χρήση υποκατάστατων στις φυλακές.

Στον αντίποδα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση», προτείνει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα, όπως:
- Να δίνεται επίδομα ανεργίας στους αποφυλακισμένους για όσο διάστημα είναι άνεργοι.
- Να τους παρέχεται πλήρης δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης.
- Για τους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, να δοθεί έμφαση στην ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, να στελεχωθεί και αναβαθμιστεί το Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων του Ελαιώνα, να αυξηθούν και να μονιμοποιηθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω».
- Να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ανηλίκων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, με έμφαση σε μέτρα που θα συμβάλουν στην κοινωνική επανένταξη.
- Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υποχρεωτική παρακολούθηση και ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τους ανήλικους κρατούμενους.
- Ακόμα, να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των απελπιστικών συνθηκών διαβίωσης των γυναικών κρατουμένων στη μοναδική γυναικεία φυλακή, όπου στοιβάζονται περισσότερες κρατούμενες σε σχέση με τη χωρητικότητα, ανήλικες, χρήστριες και μητέρες μαζί με τα παιδιά τους, στερούμενες βασικών παροχών υγείας και υγιεινής.

- Να απελευθερωθούν άμεσα οι αλλοδαποί κρατούμενοι υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης ενόψει απέλασης (κρατούνται για το μόνο λόγο ότι βρέθηκαν «παράνομα» στη χώρα).
- Να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό σε όλες τις φυλακές.
- Να υπάρξουν μόνιμες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες μέσα στις φυλακές, ιδιαίτερα για τους ανήλικους.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: