Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΩΤΙΚΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ


Πρωτοφανής κοσμοσυρροή σημειώθηκε στην Κυριακή 9 Νοεμβρίου στην Αγιάσο, στην 5η Γιορτή Κάστανου.

Η προσέλευση των επισκεπτών ήταν τόσο μεγάλη, που πριν από το μεσημέρι είχε κλείσει η κάτω είσοδος του χωριού από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και όσοι έφθασαν με μικρή καθυστέρηση αναγκάστηκαν να μπουν στο χωριό από την πάνω είσοδό του (Καμπούδι).
Οι επισκέπτες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι αργά το βράδυ και φυσικά δοκίμασαν τα φημισμένα κάστανα Αγιάσου, που προσφέρθηκαν απλόχερα στους δρόμους του χωριού.

Νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το ψήσιμο και το βράσιμο κάστανων με άναμμα φωτιάς στην πλατεία αγοράς, στις εισόδους και στα κεντρικά σημεία του χωριού. Από τις 10.30 στην πλατεία Αγοράς, στην πλατεία Δημαρχείου, στο Σταυρί και στο Καμπούδι μοιράζονταν στον κόσμο δωρεάν ψημένα και βραστά κάστανα, καθώς και γλυκά από κάστανο του Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου (μήλα, τραχανά, τυριά κ.λπ.) από καταστηματάρχες και μικροπωλητές.

Στις 11.30 το πρωί με οδηγούς τους Νίκο Γεωργαντή, Στρατή Κάναρο και Παναγιώτη Λαλά και με τη συμμετοχή πολλών φυσιολατρών ξεκίνησε η περιήγηση στον καστανιώνα. Ακολούθησαν δυο περιπατητικές διαδρομές, μία μακρινή και μία σύντομη. Ο καλός καιρός και η φθινοπωρινή ομορφιά του καστανιώνα πρόσφεραν μια αξέχαστη εμπειρία στους περιπατητές.
Μετά το τέλος του περιπάτου, ο κόσμος πλημμύρισε τα καφενεία, για να γευματίσει και για να γευτεί τα νόστιμα μεζεδάκια της τοπικής κουζίνας.

Το απόγευμα ξεκίνησε από το “Καμπούδι” η περιήγηση στους κεντρικούς δρόμους της Αγιάσου με μουσική και τραγούδι (πατινάδα), που κατέληξε στο κατάμεστο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου, όπου στις 5.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της γιορτής που περιελάμβανε χαιρετισμό του Δημάρχου Αγιάσου, Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη και ομιλίες με ταυτόχρονη παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού.
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: