Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • Με Επίκαιρη Ερώτηση, το ΚΚΕ φέρνει στην επιφάνεια την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές
  • Συνεχίζεται η απεργία πείνας χιλιάδων κρατουμένων σε όλη τη χώρα

Το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και κυρίως τα προβλήματα των ευαίσθητων ομάδων κρατουμένων, όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι ανήλικοι, οι γυναίκες και οι υπόδικοι, φέρει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται:
Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και συνιστά καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, αλλά και των εργαζομένων.
Ο υπερπληθυσμός (διπλάσιοι κρατούμενοι σε σχέση με τη χωρητικότητα, υπερμεγέθης αριθμός υποδίκων), η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των θανάτων, η απουσία ειδικών μέτρων για τους χρήστες που αποτελούν περίπου τους μισούς των κρατουμένων, με έμφαση στην απεξάρτηση, και ειδικών προνοιακών μέτρων για τους ανήλικους και τις γυναίκες, η απουσία συστηματικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και εργασίας μέσα στις φυλακές και πολιτικών στήριξης των αποφυλακισμένων, η διατήρηση του άβατου των φυλακών ακόμη και για τους Δικηγορικούς Συλλόγους, συνθέτουν τον καμβά των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης. Ως απάντηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης προγραμματίζει την ανέγερση νέων φυλακών ασφαλείας με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Μπροστά σ' αυτά τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, η κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βουλευτής του ΚΚΕ, προγραμματίζει την ανέγερση νέων φυλακών με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ!

Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης:
1. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών έκτισης των ποινών και την τήρηση των κανόνων ιατρικής περίθαλψης και υγείας;
2. Ποια ειδικά μέτρα θα πάρει για τους χρήστες κρατούμενους, τους υπόδικους, τους ανήλικους και τις γυναίκες;

Απεργία Πείνας

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός της συμμετοχής των κρατουμένων στην αποχή συσσιτίου σε 21 φυλακές της χώρας www.keli.gr.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε και χτες να εξαγγέλλει ημίμετρα για τους κρατούμενους, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών μετά την πανελλαδική κινητοποίησή τους με αποχή από το συσσίτιο και απεργία πείνας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής διακοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μπορεί να επισκέπτεται τα σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς και την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης - πλαισίου 2004/757/ΔΕΥ, με την οποία θα μειωθούν οι ποινές για διακίνηση ναρκωτικών.


Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ. Πατρών

Μένοντας αλληλέγγυοι στα αιτήματα των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κ.Φ.Πατρών σας υπευθυμίζουμε εκ νέου την ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ που έχουν απευθύνει.
Σημειώνουμε μόνο μία φράση από το mail που λάβαμε πρόσφατα: "Ποιός είναι αυτός που όταν έχει μια αξιοπρεπή δουλειά και αμοιβή και ζεί σε αξιοπρεπείς συνθήκες θα παραβατούσε;"

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: