Η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της και βουλευτής του Κ.Κ.Ε., Σταύρος Σκοπελίτης, κράτησε μισή ώρα και κατά τη διάρκειά της ο κ. Σηφουνάκης άκουσε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Λέσβου.
Ο κ. Σκοπελίτης, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκομία, τόνισε ότι σήμερα για να καλλιεργήσει ένας παραγωγός τα χωράφια του θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι ακόμη και η ελαιοσυλλογή έχει καταστεί ασύμφορη από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραγωγού. Ειδικά φέτος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δραματική για όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη Λέσβο και αυτό έχει άμεσες συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας. Με χαρακτηριστικότερη έκφανση αυτής την καθίζηση της εμπορικής κίνησης.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΣΕΑ υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.
Κατώτερες τιμές
Τα στελέχη της ΣΕΑ ζήτησαν να θεσπιστούν κατώτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, που να εξασφαλίζουν το εισόδημα του παραγωγού. Να μη γίνει διαχωρισμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους μη και να μην κοπούν οι επιδοτήσεις από τους μικρούς παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι αυτές οι δύο πρακτικές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους μικρούς παραγωγούς των νησιών μας. Ο υφυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς δεν μπορεί να ληφθούν προστατευτικά μέτρα, γι’ αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί τους να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους. Δηλαδή να παράγουν και να τυποποιούν τα προϊόντα τους ώστε να μεγάλο μέρος της προστιθέμενης αξίας να εισπράττεται από τους ίδιους και να μην καταλήγει στους μεσάζοντες.
Προβλήματα κτηνοτρόφων
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, αναφερόμενος στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους. Κατήγγειλε ότι στη Λέσβο λειτουργούν καρτέλ, τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας. Γι’ αυτό οι τιμές του γάλακτος στη Λέσβο είναι στα 0,88 ευρώ το κιλό όταν στην ηπειρωτική Ελλάδα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 1,05 έως 1,10 ευρώ το κιλό. Τα αρνιά αυτή την περίοδο πωλούνται προς τέσσερα ευρώ το κιλό και πριν τα Χριστούγεννα πωλούνταν προς 4,5 ευρώ το κιλό, όταν την ίδια περίοδο στην ηπειρωτική Ελλάδα πωλούνταν προς 5,5 ευρώ. Ο κ. Σταμάτης αμέσως μετά σημείωσε: «Στο κρέας είναι τρεις χονδρέμποροι που τα έχουν βρει μεταξύ τους και επιβάλλουν τις τιμές που θέλουν. Όταν συμβαίνουν αυτά, για ποια ελεύθερη αγορά μπορούμε να μιλάμε; Η ΕΑΣ Ηρακλείου τυποποιεί λάδι από την Τυνησία και χτυπάει τις τιμές και ανταγωνίζεται την ΕΑΣ Λέσβου, που είναι κι αυτή συνεταιριστική επιχείρηση. Στη Λέσβο κυκλοφορεί λευκό τυρί Βουλγαρίας που πωλείται ως ελληνική φέτα και τα τυριά που παράγουμε εμείς μένουν απούλητα. Αυτή είναι η αλήθεια. Έχουμε φθάσει στο σημείο να μη λειτουργεί κανένας νόμος. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να πάρει μέτρα προστασίας για τους αγρότες και ας μην επικαλείται μονίμως την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Συμβολικό κλείσιμο δρόμου
Το μπλόκο στη Λάρσο, 5/2/2010
Η κινητοποίηση που διοργάνωσε η ΣΕΑ ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, στη διασταύρωση της Γέρας (περιοχή Λάρσου). Εκείνη την ώρα τα μέλη της ΣΕΑ έβαλαν κάθετα στο δρόμο τα αυτοκίνητά τους, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η Αστυνομία είχε πάρει θέση εγκαίρως και έκοβε την κυκλοφορία των οχημάτων λίγο πιο πριν στη διασταύρωση στις Λαρσαίες Πέτρες. Το κλείσιμο του δρόμου ήταν συμβολικό, αφού κράτησε μόλις μια ώρα.
Στις 12 το μεσημέρι άνοιξε το μπλόκο και τα μέλη της ΣΕΑ δημιούργησαν μια αυτοκινητοπομπή από αγροτικά αυτοκίνητα, η οποία πέρασε μέσα από την πόλη της Μυτιλήνης και έφθασε στα γραφεία της γενικής γραμματείας Αιγαίου του υπουργείου Υποδομών, όπου είχαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.
"Εμπρός", 6/2/2010
...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου