Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡ. ΜΕΝΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

Ομιλία του εκπροσώπου της ΝΑΣ (Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας) Χρήστου Μεντή στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ

«… Δεν έχουμε εμπειρία από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ; Γιατί δεν ακούστηκε τίποτε; Δεν πήραν τους παιδικούς σταθμούς; Τι σήμαινε; Ίσον, τροφεία, φόρος δηλαδή στον κόσμο. Δεν πήραν πρόνοια, «Βοήθεια στο σπίτι» και άλλες τέτοιες δομές; Τι σημαίνει; 11, 12, 15, 18 και 20 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Δεν πήραν πρώτοι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στις εργασιακές σχέσεις που ανοίξανε για το Δημόσιο; Τι έχουμε σήμερα; Δεν είναι εργαζόμενοι ανασφάλιστοι το stage όπου δήθεν τους πήραν με τη μεγάλη καρδιά για να τους απασχολήσουν ως μαθητευόμενους και βγαίνουν σήμερα μετά από 2, 3, 4, 5 χρόνια που τους απασχολούσαν ν’ απαντήσουν ότι έκαναν την κύρια δουλειά;…»

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει ως Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία ψηφίσματα για τις θέσεις της παράταξής μας για το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όμως θα θέλαμε να πούμε δυο σκέψεις και με όσα ακούστηκαν σήμερα εδώ.
Ακούσαμε για «κόκκινες γραμμές» στην κόκκινη γραμμή. Ακούσαμε για περιφερειακή συνείδηση, ότι πρέπει ν’ αποκτήσουμε. Χτες μας έλεγαν για νομαρχιακή συνείδηση, για συνείδηση των Δήμων. Παραπροχθές μας έλεγαν για ευρωπαϊκή συνείδηση. Εμείς έχουμε μια συνείδηση και όλοι ο λαοί έχουν μια συνείδηση. Αυτός ο κατακερματισμός που θέλουν να επιβάλλουν έχει να κάνει με το να μπερδεύουν τον κόσμο για να περάσουν την πολιτική. Μια πολιτική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ακούσαμε ότι πρέπει εδώ εμείς να μιλάμε ως αυτοδιοικητικοί και να μη μιλάμε με κομματική γλώσσα. Οι οποίοι το λένε αυτό; Όταν εδώ μέσα είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων; Που σημαίνει ότι υπάρχει διγλωσσία. Άλλα εδώ, άλλα στο κόμμα, άλλα παραπέρα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, τι είναι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ; Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι: Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έρχεται να κάνει μια νέα αναδιάρθρωση στο κράτος γιατί το έχει ανάγκη και το γνωρίζετε πολύ καλά και είναι το επόμενο βήμα από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ γιατί αναδιαρθρώσεις έχουν γίνει και από το προηγούμενο διάστημα αγαπητοί συνάδελφοι.

Και έρχεται σήμερα να ισχυροποιηθεί το κράτος, να δώσει βεβαίως κάποιες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τέτοιες που ν’ απαλλαγεί αυτός ως κράτος και να πάρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την ευθύνη της αντιλαϊκής επιβολής που θα γίνει και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέτρα αντιλαϊκής κατεύθυνσης. Δεν έχουμε εμπειρία από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ; Γιατί δεν ακούστηκε τίποτε; Δεν πήραν τους παιδικούς σταθμούς; Τι σήμαινε; Ίσον, τροφεία, φόρος δηλαδή στον κόσμο. Δεν πήραν πρόνοια, «Βοήθεια στο σπίτι» και άλλες τέτοιες δομές; Τι σημαίνει; 11, 12, 15, 18 και 20 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Δεν πήραν πρώτοι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού στις εργασιακές σχέσεις που ανοίξανε για το Δημόσιο; Τι έχουμε σήμερα; Δεν είναι εργαζόμενοι ανασφάλιστοι το stage όπου δήθεν τους πήραν με τη μεγάλη καρδιά για να τους απασχολήσουν ως μαθητευόμενους και βγαίνουν σήμερα μετά από 2, 3, 4, 5 χρόνια που τους απασχολούσαν ν’ απαντήσουν ότι έκαναν την κύρια δουλειά;

Δεν είναι οι ίδιοι που απασχολούν με 4ωρη απασχόληση και πάρα πολύς κόσμος είναι σήμερα απλήρωτος; Δεν ακούγεται προφανώς κάτι τέτοιο γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει άλλο στη λογική των στελεχών των δύο κυρίως μεγάλων κομμάτων: Να προχωρήσει η πολιτική που λέει ότι όπως ο προϋπολογισμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν ήταν στραγγαλισμένος από την πολιτική του κρατικού προϋπολογισμού;

Αγαπητοί συνάδελφοι, ακούστηκε ότι πρέπει να δούμε και τις αμοιβές των εργαζομένων. Δεν ακούστηκε για τις ευέλικτες μορφές που έχουν επιβάλλει. Δεν υπάρχει αγαπητοί φίλοι αναξιοπιστία ως προς την κυβέρνηση τη χθεσινή και τη σημερινή που οι μεν σήμερα λένε για τον Παυλόπουλο, την αναξιοπιστία, για το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ που έλεγε για τους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την άλλη μεριά ακούμε ότι τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα δώσει πόρους, δημοκρατία κτλ. Και πότε; Σήμερα.

Σήμερα που ο ίδιος διέγραψε τα τρία «δεν» που έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα και τα πρωτοκλασάτα στελέχη βεβαίως στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα τρία «δεν» για το Ασφαλιστικό. Και «κόκκινη γραμμή» είχαμε ακούσει και για τη ΓΣΕΕ ότι έχει βάλει ως όριο. Πολύ «κόκκινη γραμμή» ρε παιδιά, τι γίνεται;
Κόκκινη γραμμή την οποία, αγαπητοί συνάδελφοι, τραβήξανε και τα πετάξανε πέρα. Έχουμε χρέος ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμπαραταχθούμε με τους εργαζομένους γι’ αυτό το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων; Εμείς λέμε ότι έχουμε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το μπάχαλο το κάνουν αυτοί που κυβέρνησαν, και οι χθεσινοί και οι σημερινοί. Δεν το έκανε ο λαός και η προσπάθεια που γίνεται να ταυτιστούμε ότι όλοι φταίμε, όχι, δε φταίμε όλοι… Δε φταίει ο λαός, φταίνε αυτοί που κυβερνάνε, αυτοί που έχουν την ευθύνη και αυτοί που σέρνονται από τέτοιες πολιτικές.
Αγαπητοί συνάδελφοι δε θέλω να μακρηγορήσω. Πρόσφατα ακούσαμε ότι –και γίνονται- κλέψανε συμμορίες στα ταχυδρομεία, στις Τράπεζες, τα λεφτά για ίδιο όφελος. Καταπάτησαν δημόσιες εκτάσεις για ίδιο όφελος. Εν πάση περιπτώσει αυτό το κλέψιμο.

Τι σημαίνει για την εκλογική διαδικασία; Δεν είναι κλέψιμο οι έδρες όταν δεν υπάρχει απλή αναλογική; Δεν πρέπει να το πούμε έτσι όπως λέγεται συνάδελφοι; Δεν είναι κλέψιμο; Είναι θεσμοθετημένο; Βεβαίως. Ο ισχυρός θεσμοθετεί για ίδιο όφελος.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όντως χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως εκείνο που χρειάζεται, είναι ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, μια πολιτική που γεννάει φτώχια και γι’ αυτό σήμερα και μεθαύριο είναι οι εργαζόμενοι στην κινητοποίηση, οι αγρότες είναι 20 μέρες στους δρόμους κι έχουμε και ψήφισμα.

Κύριε Πρόεδρε είναι γεγονός, ότι δρακόντεια μέτρα θα πάρουν για να επιβληθεί αυτή η πολιτική και δυστυχώς είναι γεγονός ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι θα τρέξουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ανάγκη να έρθουμε σε ριζική αντίθεση μ’ αυτή την πολιτική, να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση και να πάρει ο κόσμος αυτά που δικαιούται.
Σας ευχαριστώ.

Σημείωση: Ο Χρήστος Μεντής ήταν επικεφαλής της παράταξης ΝΑΣ και υποψήφιος Νομάρχης Ιωαννίνων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

πηγή: www.Lefkada News

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: