Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση στη Βουλή για την διακοπή της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Φούρνων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την διακοπή της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Φούρνων με Ικαρια- Σάμο, στην ουσία για τον αποκλεισμό αυτών των νησιών και των κατοίκων τους.
 

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Φούρνων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχει διακοπεί η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Φούρνων με την Ικαρία και τη Σάμο.

Η ακτοπλοϊκή γραμμή ήταν Φούρνοι – Θύμαινα - Άγιος Κήρυκος - Καρλόβασι.

Τα δρομολόγια αυτά τα εκτελούσε η ναυτιλιακή εταιρεία «ΠΛΟΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» με το πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ». Η εταιρεία αυτή κηρύχθηκε έκπτωτη από τη σύμβαση ανάθεσης της εν λόγω ακτοπλοϊκής γραμμής από το Υπουργείο.

Αποτέλεσμα είναι να έχει διακοπεί η καθημερινή σύνδεση τ­ων νησιών των Φούρνων με την Ικαρία και τη Σάμο – στην ουσία να έχουν αποκλειστεί­­­ – με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία των νησιών, στην τροφοδοσία τους, στη ζωή τους.

Το πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» το οποίο εκτελεί τη γραμμή Πειραιάς- Ικαρία- Φούρνοι- Σάμος, δεν «εξυπηρετεί» ούτε στο ελάχιστο αφού κάνει όλα κι όλα τρία δρομολόγια την εβδομάδα. Για παράδειγμα και επειδή οι υγειονομικές παροχές στους Φούρνους είναι σχεδόν ανύπαρκτες ελέω των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών και σε αυτόν τον τομέα, το να πάει κανείς στο νοσοκομείο της Ικαρίας, ακόμα και για μια απλή εξέταση σημαίνει ότι θα μείνει στην Ικαρία τουλάχιστον μιάμιση μέρα!!

Να υπενθυμίσουμε δε ότι για τους Φούρνους έχει εκδοθεί άδεια και για δεύτερη ακτοπλοϊκή γραμμή, η οποία πάνω από ένα χρόνο τώρα δεν εκτελείται!

Είναι ακόμα ένα από τα αποτελέσματα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, των εναλλασσόμενων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μέχρι πρότινος, και σήμερα της δικομματικής συγκυβέρνησης.

Για μια ακόμα φορά η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο θα σχεδιάζονται με βάση το κέρδος και τα συμφέροντα των εφοπλιστών, όσο δεν αντιμετωπίζονται σαν κοινωνικό δικαίωμα, τόσο θα επιδεινώνεται η θέση των νησιωτών, των ταξιδιωτών και όλων των εργαζομένων. Τόσο τα νησιά – και εν προκειμένω οι Φούρνοι – θα αντιμετωπίζουν την εγκατάλειψη και την απομόνωση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

·         Ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση δρομολόγηση πλοίου στη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή.

·         Πότε θα προκηρυχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση και των δυο δρομολογιακών γραμμών των Φούρνων.

·         Αν προτίθεται να ενεργήσει και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε στις γραμμές των νησιών Ικαρία – Φούρνοι - Σάμος να δρομολογηθούν πλοία ασφαλή και σύγχρονα, με φτηνό εισιτήριο, που θα εγγυώνται την απρόσκοπτη, τακτική, σταθερή και μόνιμη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με τον Πειραιά, 365 μέρες το χρόνο, δικαίωμα που καταστρατηγείται από τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών.


Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου 
Χρήστος Κατσώτης 
Θανάσης Παφίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: