Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Το Σωματείο Ξενοδοχουπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων για την Παγκόσμια Ημέρα ΤουρισμούΆγιος Κήρυκος  28/09/2013  
Για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
Την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ήταν  η μέρα που το ξενοδοχειακό και τουριστικό κεφάλαιο κορύφωσαν τους πανηγυρισμούς για τη φετινή καλή τουριστική χρονιά, με το ρεκόρ αφίξεων των 17,5 εκατ. τουριστών και των 11,5 δισ. ευρώ εσόδων. Ήταν η μέρα που η κυβέρνηση επανέλαβε  για άλλη μια φορά ότι ο τουρισμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, για το πόσο κοντά είμαστε στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Αυτό που δεν θα μας πει κανείς τους είναι:
 
Πόσα από τα 11,5 δισ. πήγαν στους εργαζόμενους ή στους χιλιάδες απελπισμένους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου;
Πόσοι από τους εργαζόμενους στη χώρα, τους φτωχούς αγρότες, τους μικρομαγαζάτορες έκαναν διακοπές στα ξενοδοχεία τους ή έκαναν έστω ένα μπάνιο στις δεκάδες κλειστές παραλίες τους.
 
Να τους τα πούμε εμείς από τα στοιχεία που οι ίδιοι δημοσιεύουν:
 
762 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα ταξιδιωτικά έσοδα μόνο το πρώτο 7μηνο του 2013 (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος).
3,6% λιγότεροι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά (το β΄ τρίμηνο του 2013) σε μια χρονιά ρεκόρ αφίξεων (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).
 
Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από μας πόσοι σακατεύτηκαν Φέτος  στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, πίσω από τη βιτρίνα των ακριβών τους ξενοδοχείων, πόσοι και πόσες παραιτήθηκαν μη μπορώντας να αντέξουν την εντατικοποίηση, δουλεύοντας 1 εργαζόμενος για 5.
 
Κι όσοι παρέμειναν μέχρι σήμερα ακόμη περιμένουν να πληρωθούν ή στην καλύτερη περίπτωση πληρώθηκαν με 400 και 500 ευρώ.
Το 73% του ελληνικού λαού δεν πήγε καθόλου διακοπές και το υπόλοιπο 27% "βολεύτηκε" σε συγγενικά και φιλικά σπίτια.
 
Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα σήμερα, αλλά δεν τελειώνει εδώ.  Το ακόμη χειρότερο είναι αυτό που μας περιμένει από δω και μπρος:  Πάνω από 200 χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου θα περάσουν ένα χειμώνα χωρίς επίδομα ανεργίας. Από αυτούς η κυβέρνηση θα απαιτήσει να πληρώσουν τη ΔΕΗ, το νερό, τις δόσεις τους στην εφορία, τα νέα χαράτσια, το εισιτήριο στα νοσοκομεία, τα φάρμακα, τη μόρφωση των παιδιών τους. Οι περισσότεροι από αυτούς θα παραμείνουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για ολόκληρη τη σεζόν.
 
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα κληθούν από τους ξενοδόχους να δεχτούν και νέα μείωση μισθών μετά το Γενάρη του 2014, όταν και λήγει η ΣΣΕ, για να "τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού", να διασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη "για αυτούς που θα σώσουν την ελληνική οικονομία".

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, που δουλεύουν ήδη με μεροκάματα πείνας κάτω κι από τα 586 ευρώ, θα πεταχτούν στην ανεργία, είτε γιατί οι επιχειρηματίες αφού τους ξεζούμισαν θα επιλέξουν να αρπάξουν την τζάμπα εργασία των νέων από προγράμματα μαθητείας, είτε γιατί θα κλείσουν ακόμη μερικές χιλιάδες μικρομάγαζα που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων. Όσοι συνεχίσουν τη δουλειά, θα βιώσουν τη συνηθισμένη για τον κλάδο ανασφάλιστη δουλειά, την εκ περιτροπής εργασία, το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.
Πάνω σε αυτό τον καμβά η κυβέρνηση και ο ΣΕΤΕ έχουν σχεδιάσει με τη βοήθεια της Ε.Ε τον "Τουριστικό Στρατηγικό Σχεδιασμό 2021", με νέες επιδοτήσεις, αλλαγές χρήσεις γης, ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις λιμανιών, ακτών, δασών κλπ. Από αυτόν το σχεδιασμό μένουν έξω οι εργαζόμενοι που δεν θα κάνουν διακοπές και αναψυχή. Μέρος αυτών θα δώσουν ιδρώτα και αίμα για να χτιστεί το νέο τουριστικό τοπίο, που θα έχει χώρο για όλο και λιγότερους, εκπροσώπους των πολυεθνικών, της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Αυτό που λένε "ποιοτικό τουρισμό", αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από ακριβό και σαθρό εμπόρευμα, που δεν εξυπηρετεί την ανάγκη για αναπλήρωση της εργατικής δύναμης για τον εργάτη, τις ανάγκες του λαού, την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού.  Αυτόν τον τουρισμό γιορτάζουν όσοι έχουν επιβάλει αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.
 
Εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αναδείξουμε όχι μόνο τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο δικός τους καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης για το λαό, αλλά και τη δική μας θέση σαν παραγωγοί αυτού του πλούτου. Διεκδικούμε:
Το επίδομα ανεργίας των εποχικών που το κόβουν για να το δώσουν με τη μορφή τζάμπα δουλειάς στους ξενοδόχους.
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων και με κάλυψη των απωλειών που είχαμε από την εφαρμογή της προηγούμενης ΣΣΕ για τα ξενοδοχεία. Να επανέλθει η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που υποχρεώνουν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου σε 80 χρόνια δουλειάς για την κατώτατη σύνταξη. Επαναφορά των ΒΑΕ σε όσες ειδικότητες καταργήθηκαν.
Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κατάργηση των φόρων και χαρατσιών που ληστεύουν το ήδη πενιχρό μας εισόδημα.
Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.

Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου στις συνελεύσεις των επόμενων ημερών για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε από κοινού την αντίδραση μας .

Η  ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: