Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «Α.Ε. ΑΛΥΚΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΑΛΛΑ…
ΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ!
 
alΤΟ ΑΛΛΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ και αλλού υπάρχει άφθονο από τη θάλασσα ή ορυκτό και αλλού δεν υπάρχει και αγοράζεται!
Δόξα τω Θεώ, για την Ελλάδα, που ολόκληρη πλέει στη Θάλασσα, πρόβλημα επάρκειας δεν υπήρξε ποτέ.
Καθώς βλέπουμε τον ΚΟΛΠΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ, αιώνες τώρα, διακρίνουμε στο ημικύκλιο του τέλους του και στη δεξιά πλευρά του, πρώτα τα «τηγάνια» ορθογώνια τμήματα στα ρηχά, που εισχωρεί τον χειμώνα η θάλασσα και κλείνουν. Ο ευεργέτης ήλιος παίρνει το νερό και αφήνει το αλάτι. Φυσική διαδικασία σε πολλές ακρογυαλιές με πρώτη την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Μα τα ρηχά νερά στο ημικύκλιο του κόλπου, είναι ένας εξαιρετικός βιότοπος για σπάνια πουλιά για τα οποία ενδιαφέρονται χιλιάδες μελετητές των πουλιών κι αυτοί έρχονται κάθε χρόνο και έγιναν γι αυτούς ειδικά ξύλινα παρατηρητήρια.
 
wtΑπό την πλευρά του ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ, βλέπουμε την παραγωγή στην πρώτη της μορφή.
Όγκοι άσπροι άλατος, που επιδέχεται μια επεξεργασία πλυσίματος, φόρτωσης σε βαγονάκια, από εκεί φόρτωση σε φορτηγά που το πάνε στην ΠΕΤΡΑ και από ΠΕΤΡΑ το παίρνουν τα ΜΟΤΟΡΣΙΠ 
                          
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ;
 
Δεν υπάρχει εκμετάλλευση ΑΛΥΚΩΝ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ή ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ ανεξάρτητη!
Υπάρχει ΜΙΑ Α.Ε. «ΑΛΥΚΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Η έδρα της είναι το ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ αλλά τα Κεντρικά Γραφεία είναι στην ΑΘΗΝΑ.
Οι Δήμοι, στο χώρο των οποίων υπάρχουν οι ΑΛΥΚΕΣ, έχουν ποσοστό στο ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 25-20%.
Μεγαλομέτοχος στην Εταιρεία είναι ο Καλαμαράκης « ΚΑΛΑΣ Α.Ε».
Υπάρχει η σχετική βιομηχανοποίηση του προϊόντος, το αλάτι λιώνει, απολυμαίνεται και πάλι αποξεραίνεται και μετά την επεξεργασία της αλατοτριβής.
Έντονα ακούγεται ότι η Εταιρεία θα πουληθεί με κάποιους όρους στο ΤΑΙΠΕΔ! Με λίγα λόγια θα πάρει το Κράτος, όλες τις ΑΛΥΚΕΣ που βέβαια μετά θα τις δώσει προς εκμετάλλευση με τα πλέον σύγχρονα μέσα σε μία ή περισσότερες Ιδιωτικές Βιομηχανίες.
 
alΤο θέμα, για τις δικές μας ΑΛΥΚΕΣ το έφερε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο με ερώτησή του ο κ. Βαγγέλης Παλαιολόγος, επικεφαλής της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ».
Η Θέση του κ. Παλαιολόγου είναι ότι οι Αλυκές μας, έχουν προοπτική να βελτιωθούν οι συνθήκες της επεξεργασίας του αλατιού, όπως να γίνεται με «ενσάκινση» που πάει να πει να … τσουβαλιάζεται και να πάψει η χύμα φόρτωση.
 
Η ζημιά, αν οι ΑΛΥΚΕΣ δοθούν στο ΤΑΪΠΕΔ, δεν θα είναι μόνο εκείνη που θα στερήσει τα όποια ποσοστά εισπράττει ο ΔΗΜΟΣ μας. Οι Αλυκές αλλά και ο υγροβιότοπος της ΚΑΛΛΟΝΗΣ, είναι πόλος έλξης ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ! Έγινε κάποτε εκεί στη ΣΚΑΛΑ ΠΟΛΥΧΝΙΤΟΥ κι ένα ΜΟΥΣΕΙΟ με θέμα, την παραγωγή και την επεξεργασία και την φόρτωση του αλατιού. Δυστυχώς εγκαταλείφθηκε.
 
Τι να ελπίσουμε; Ότι θα βάλει vetoο ΔΗΜΟΣ της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ;
Αν αυτό δεν το επιτύχει το ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ, θα το επιτύχει ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ; Ας μη… αεροβατούμε! Τι πέτυχε μεγάλο και τρανό ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ για να επιτύχει και αυτό;
 
Ας τις πάρει τις ΑΛΥΚΕΣ μας το ΤΑΙΠΕΔ! Θα καταλήξουν σε μια καλύτερη εκμετάλλευση που θα αποδώσουν περισσότερα στο νησί !
Πάντως, την παραγωγή της φύσης, το δώρο της θάλασσας, την ομορφιά του υγροβιότοπου των πουλιών, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ!
 
αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Δημοκράτης Μυτιλήνης"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: