Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Τοπικές Εκλογές: Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα στα νησιά μας. (Σημασία έχει πόσοι δήμοι σε ένα νησί ή....;)

Τοπικές Εκλογές: Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα στα νησιά μας !

Του  Ηλία Βουλβούλη
Στελέχους του ΚΚΕ στη Λέσβο
 
Από το Σεπτέμβρη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις τοπικές εκλογές. Μια με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, μία με το προφίλ του «ιδανικού»υποψηφίου που πάνε να διαμορφώσουν και δεν τους ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες,φτάνει να υπηρετεί στους Δήμους και στις Περιφέρειες την αντιλαϊκή πολιτική, δηλαδή την ουσία του «Καλλικράτη».
Μα ΝΔ, μα ΠΑΣΟΚ, μα Σύριζα, μα ΑΝΕΛ, μα ΔΗΜΑΡ είναι καλοδεχούμενος.
 
Σημασία σήμερα έχει ο υποψήφιος να δηλώνει «ανεξάρτητος», «ακομμάτιστος», «χωρίς χρίσμα» και ολίγον αριστερός. Και προπάντων να νάναι με τον «Καλλικράτη». Στην ουσία. Στα λόγια και στα σημεία ας διαφοροποιείται. Όπως πριν τρία χρόνια που σήκωναν στη Μυτιλήνη ένα πανό που έγραφε: «Όχι σ’ αυτόν τον Καλλικράτη» δηλαδή ναι στον άλλο «Καλλικράτη». Ή όπως στη Χίο που ο Δήμαρχος Χίου μια δηλώνει αντιμνημονιακός, μια Καλλικρατικός, μια σηκώνει τα μπαϊράκια του πολέμου, ενώ δεν είναι τίποτε άλλο παρά νεροκουβαλητής της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
 
Άστους να τα βάζουν με τον «Καλλικράτη» στο ποια θα είναι τα όρια ή στο ποιός θα ναι ο αριθμός και ποια η πρωτεύουσα των νέων Δήμων. Δεν κοστίζει….. Άλλωστε είτε ένας είναι ο Δήμος είτε τέσσερις είτε πέντε, θα πάψουν Δήμοι και Κεντρική Διοίκηση να αλλάζουν τον αδόξαστο στις λαϊκές οικογένειες;
 
Θα λανσάρουν και κάποιους φερέλπιδες νέους, κοσμοπολίτες, με ευρωπαϊκό στυλ. Νέοι άφθαρτοι άλλοι με αριστερό άρωμα, - ασχέτως αν ήταν απόντες απ’ ότι τραβούσαμε εμείς στο δήμο, -άλλοι «γιάπηδες» με επιχειρηματικό πνεύμα, τελικά όμως προπάντων πανέτοιμοι να συνεχίσουν με μεγαλύτερη προθυμία τη σωτήρια πολιτική των σωτήρων της πατρίδας, δηλαδή να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής!
 
Το σλόγκαν τους γνωστό: «Πρωτεύει η τοπική ανάπτυξη». Με τον «Καποδίστρια» και τον«Καλλικράτη» έχουν χαθεί τα όποια ίχνη λαϊκού θεσμού και αυτοδιοίκησης υπήρχαν.Είναι η τοπική διοίκηση ενσωματωμένη στην κεντρική διοίκηση. Ποιος Δήμος μικρός ή μεγάλος, ανέτρεψε π.χ τη μείωση μισθών, τη φορολογία, τις απολύσεις, την κατάργηση των σχολείων;
 
Οδοστρωτήρας λοιπόν, των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας o «Καλλικράτης» χρυσάφι όμως για το μεγάλο κεφάλαιο. Για του λόγου το αληθές ας δούμε τι έγιναν στο τόπο μας τα τελευταία τρία χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»:
 
  • Αυξήθηκαν οι φόροι και η τοπική φορολογία.(χαράτσια, δημοτικά τέλη, πλειστηριασμοί)
  • Μείωσαν του μισθούς και τις συντάξεις.
  • Κατάργησαν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Ενίσχυσαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (ωρομίσθιοι, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
  • Έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν απολύσεις (δεκάδες απολύσεις στο Δήμο Λέσβου, εκατοντάδες στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου και έρχονται κι άλλες πολύ περισσότερες.) Χιλιάδες οι άνεργοι. 22% έφτασε η ανεργία στο Β. Αιγαίο.
  • Κατάργησαν, συγχώνευσαν και υποβίβασαν σχολεία (Λισβορίου – Πελόπης – Μεσαγρού – Πολιχνίτου - Παππάδου – Μανταμάδου – Μεσοτόπου – Δαφίων – Παλαιόκηπου – Άντισας). Κατάργησαν Τομείς σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Στη Χίο πέταξαν στο δρόμο καθηγητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, έδιωξαν ειδικότητες, ετοιμάζουν νέες συγχωνεύσεις.
  • Καταργούν Κέντρα Υγείας.
  • Συγχώνευσαν Νοσοκομεία (Μυτιλήνης και Λήμνου).
  • Ακρίβυναν τα φάρμακα.
  • Μαράζωσαν τους αγρότες και τους επαγγελματίες.
  • Απανωτές οι αυξήσεις στα εισιτήρια των πλοίων. Χαράς ευαγγέλια για τους εφοπλιστές!
Ποιο είναι όμως το σύνηθες επιχείρημα τους: «Εμείς είμαστε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας»! Υπάρχει όμως πιο καθημερινό πρόβλημα από το καθημερινό δράμα που αντιμετωπίζει ο απολυμένος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο γέροντας που του παίρνουν το Κέντρο Υγείας από την περιοχή του;
 
H στάση των τοπικών «αρχόντων» στο Δήμο Λέσβου και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, στο δήμο της Χίου, είναι συνεπέστατη στην παραπάνω αντίληψη. Στήριξαν κυριολεκτικά με τα μπούνια αυτή τη πολιτική. Στους Δήμους μας από τη μία μεριά, για να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, αποκαλούν τον « Καλλικράτη» «Κακοκράτη» κι από την άλλη π.χ σπρώχνονται για μία θέση μπροστά στο φακό στα εγκαίνια του κοινωνικού φαρμακείου ή σε εκδήλωση για το κοινωνικό ιατρείο. Είναι ελεήμονες! Πρέπει να τους δουν οι ….πολίτες (έτσι λένε τους άνεργους, τους απολυμένους, τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους εξαθλιωμένους συνταξιούχους) να μοιράζουν μια σακούλα φάρμακα ή μια σακούλα τρόφιμα στους άπορους, στους άνεργους, στους άρρωστους.
 
Ας δούμε όμως και ένα δύο παραδείγματα από την Περιφέρεια.
 
Σε ολόκληρη την Περιφέρεια χρόνια ολόκληρα έχει να γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Το μόνο που έγινε πριν περίπου δέκα χρόνια ήταν να ελεγχθούν οπτικά τα μισά σχολεία, κανένα άλλο οίκημα. Η Επιτροπή Ελέγχου Σκυροδέματος της Περιφέρειας δεν συστήθηκε πότε! Τα διάφορα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας στα νησιά έχουν έλλειψη προσωπικού, υπολειτουργούν. Σιγά που θα πάρουν μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Αντιμετωπίζουν ένα έργο ζωής με τη λογική του κέρδους, καθώς η αντισεισμική προστασία δεν έχει άμεση οικονομική απόδοση.Τρέμουμε στην ιδέα τι μπορεί να συμβεί μ’ένα σεισμό.
Πριν λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ξύνισαν τα μούτρα τους γιατί η παράταξη«Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να υιοθετήσουν τη θέση για Δημόσιο Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για ασφαλή και φθηνά ταξίδια. Κι όχι πανάκριβα εισιτήρια με σάπια πλοία. Σιγά που θα δεχόντουσαν θέση που στρέφεται ενάντια στα κέρδη των εφοπλιστών.
Να πώς μετρούν τις ζωές μας!
 
Θα ναι παράλειψη αν δεν θυμίσουμε στους αναγνώστες ακόμα δύο σημεία.
 
Πρώτο: ο «Καλλικράτης» προέκυψε από την αρχική συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ναι του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα τάχατες εναντιώνεται. Που δεν είναι με την τρόϊκα, είναι όμως με την ΕΕ που στέλνει την τρόϊκα! Που είναι και με το κεφάλαιο και με τους εργαζόμενους για να υπηρετεί τελικά και το κεφάλαιο.
 
Δεύτερο: Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Λέσβου και στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου που στηρίζεται από το ΚΚΕ έγραφε προειδοποιώντας στην προεκλογική Διακήρυξη της πριν τρία χρόνια (Σεπτέμβριος 2010): “Μέσα από το «Καλλικράτη» θα αυξήσουν τους φόρους και την τοπική φορολογία, θα καταργήσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά ενισχύοντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (ωρομίσθιο,συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου), θα κάνουν μαζικές απολύσεις, θα αυξήσουν τις ώρες εργασίας, θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70χρόνια και πάνω, θα εξισώσουν τα όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα επιβάλλουν τις συντάξεις πείνας, θα κάνουν παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό,αθλητισμό άπιαστα όνειρα για το λαό. Ταυτόχρονα θα διευκολύνουν, θα ενισχύσουν το κεφάλαιο για μεγαλύτερη κερδοφορία”
 
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν δικαιώθηκαν;

 
Προσοχή όμως. Το πολιτικό σύστημα που σήμερα αναμορφώνεται είναι αδίστακτο και οι υπηρέτες του μεταμφιέζονται. Όλοι αυτοί οι «ανεξάρτητοι», οι «ακομμάτιστοι», οι «τίμιοι», οι δήθεν αριστεροί, που ξέρουν ως δικό σας καλό το καλό το δικό τους και του κεφαλαίου, έχουν στόχο να ρημάξουν περισσότερο τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα.
Οι εργάτες, οι φτωχοί και μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, να τους γυρίσουν τη πλάτη. Να απορρίψουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
 
Να συνταχθούν με το ΚΚΕ, να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική. Για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς για όλους, για στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, για έργα υποδομών από κρατικούς φορείς, για αποκλειστικά δημόσια Υγεία- Πρόνοια-Παιδεία, για Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, για δημόσιο και Ενιαίο Φορέα παραγωγής και διανομής ενέργειας, για κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με τον τουρκικό λαό που θα φέρει τους λαούς πιο κοντά. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους θα επιστρέφει σε αυτούς για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με την αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.
 
 
αναδημοσίευση από το blog της Τ.Ε. Χίου του ΚΚΕ (http://fotis-agoules.blogspot.gr)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: