Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκοινωνιών στον Νομό


Αρ. Πρωτ. 193                                                                                 
Σάμος 3 Δεκέμβρη 2013
 
ΠΡΟΣ:   ΥΕΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  1. Κ.Ο Κομμάτων
  2. ΜΜΕ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου καταγγέλλει την εταιρεία ΝΕΛ αλλά και το ΥΕΝ για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκοινωνιών στον Νομό μας.
Εφοπλιστές και κυβέρνηση με βάση τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πλήρη απελευθέρωση της δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και τους νόμους προσαρμογής σε αυτόν τον κανονισμό που ψήφισαν, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε άσυλο της εφοπλιστικής ασυδοσίας.
Δρομολογούν πλοία, όποτε και όταν θέλουν. Την Παρασκευή 29 του Νοέμβρη δρομολόγησαν στην γραμμή το πλοίο "ΘΕΟΦΙΛΟΣ" που ήταν παροπλισμένο εδώ και ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορέσει να κάνει ούτε ένα δρομολόγιο.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν πολλά. Ήταν όμως αναμενόμενο, γιατί η εταιρεία ΝΕΛ με την άδεια του ΥΕΝ, το επαναδρομολόγησε χωρίς εργασίες συντήρησης προκειμένου να αντικαταστήσει το πλοίο "ΜΥΤΙΛΗΝΗ". Το πλοίο ξεκίνησε με καθυστέρηση, η τροφοδοσία καυσίμων έγινε μετά την επιβίβαση, υπήρχαν καυσαέρια στο χώρο των επιβατών, οι τουαλέτες δεν λειτουργούσαν και η ταχύτητα του ήταν μικρή (βλάβη στη μηχανή;).
Το ΥΕΝ βέβαια δεν το ενδιαφέρει η ασφάλεια και η ταλαιπωρία των επιβατών. Το ενδιαφέρει το συμφέρον - κέρδη των εφοπλιστών και η ανταγωνιστικότητα πάνω απ όλα. Αυτή είναι μια κατάσταση που την βιώνουμε χειμώνα-καλοκαίρι. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι ναυτεργάτες που είναι απλήρωτοι και άνεργοι.
Για όλη αυτή την ταλαιπωρία που μας προσφέρουν δεν τους έφταναν τα πανάκριβα εισιτήρια αλλά είχαμε και αύξηση σ’ αυτά.

Διεκδικούμε:

·         Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα - καλοκαίρι.
·         Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
·         Μείωση 50% των εισιτηρίων.
·         Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ.
·         Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών), που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.
·         Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
·         Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Όχι άλλα ΣΑΜΑΙΝΑ.

Για την Διοίκηση

   Η Πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

    Βασιλική Βρυνιώτη                                   Μανώλης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: