Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Στα όρια της επιβίωσης οι μικροί κτηνοτρόφοι

Στα όρια της επιβίωσης οι μικροί κτηνοτρόφοι
Μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων
 
Τα βασικά προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές αγοράς των προϊόντων τους από τους εμπορομεσάζοντες και η υπερφορολόγηση
Μόνο μέσα από τους οργανωμένους αγώνες, που θα βάζουν στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, μπορούν οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και συνολικά της χώρας να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ, που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και δεν αμφισβητούν τα άλλα κόμματα της διαχείρισης.
 
Τα παραπάνω επισημαίνει στον «Ρ» ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, τονίζοντας ότι τα όσα μικρά -αλλά σημαντικά στις σημερινές συνθήκες- βήματα έκανε το τελευταίο διάστημα ο Σύλλογος, οφείλονται στη συστηματική προσπάθεια να απευθύνεται καθημερινά στους κτηνοτρόφους της περιοχής και να τους βάζει σε διαδικασία αγωνιστικής συμμετοχής και διεκδίκησης.
 
«Πολύ πρόσφατα -μας λέει- μετά από κινητοποιήσεις μαζί με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού αποσπάσαμε τη δέσμευση από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να σφραγίζονται τα βιβλιάρια ασθενείας των αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις οικονομικές τους εισφορές στον ΟΓΑ και να δοθεί έτσι μία λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολλοί κτηνοτρόφοι και αγρότες της περιοχής».
 
Οπως ανέφερε ο Μ. Σταυριανουδάκης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος έχει συστηματική δράση, με συχνές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, μαζικές γενικές συνελεύσεις των μελών του και δεκάδες κινητοποιήσεις μέσα στο 2013.
 
«Τα προβλήματα είναι τόσο οξυμένα -τονίζει- που σπρώχνουν τους συνάδελφους στους δρόμους. Κινητοποιηθήκαμε δυναμικά όταν η Τράπεζα Πειραιώς προσπάθησε να περικόψει τμήμα της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούμασταν, λόγω παλαιότερων οφειλών και πετύχαμε να την πληρωθούμε στο ακέραιο. Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε πραγματική μάχη με το κύκλωμα που λυμαίνεται τον κόπο μας, αγοράζοντας από εμάς σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα και εκμεταλλεύεται τον καταναλωτή, πουλώντας του πανάκριβα».
«Πολλές φορές -συνεχίζει- ήταν τέτοια η ανταπόκριση του κόσμου στα προσκλητήριά μας για συμμετοχή σε διάφορες κινητοποιήσεις, που ακόμη και μεις δεν το περιμέναμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε, ότι τα προβλήματα του κόσμου είναι τόσο οξυμένα, που τον βγάζουν στους δρόμους. Αυτό που χρειάζεται είναι τα συνδικαλιστικά όργανα του κινήματος να μπορούν να το οργανώσουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
 
Χρειάζεται αγώνας με προοπτική
 
Βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι το κόστος παραγωγής. Στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά το κόστος των ζωοτροφών, αλλά όχι μόνο. Τους πλήττουν ακόμα οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, που εκβιαστικά επιβάλλουν οι εμπορομεσάζοντες και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και φυσικά η υπερφορολόγηση.
 
«Οταν λέμε ότι ίσα - ίσα τα βγάζουμε πέρα, δεν υπερβάλλουμε. Ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγοί και όσοι δεν έχουν εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Από μια πλευρά λέμε ευτυχώς που, χάρη στις κλιματικές συνθήκες της Κρήτης και στους βοσκότοπους που διαθέτει το νησί, μπορούμε να βόσκουμε τα κοπάδια μας και να περιορίζουμε σε λίγους μήνες το χρόνο την αγορά ζωοτροφών. Ομως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη...» λέει ο Μ. Σταυριανουδάκης και συνεχίζει:
 
«Εχουμε αγανακτήσει να κάνουμε τους διακονιάρηδες και να ζητάμε στον έναν και τον άλλο "βερεσέ και τα βρίσκουμε", γιατί στο τέλος δεν "τα βρίσκουμε". Οι τιμές που πουλάμε το γάλα και το κρέας πέφτουν ή μένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά όλο το κόστος ανεβαίνει. Φτάσαμε στο σημείο που δεν μπορούμε να πληρώνουμε χρέη σε προμηθευτές, οπότε κόβεται κι ο "βερεσές"».
 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων μιλάει για τη μεγάλη σημασία που έχει η συσπείρωση στους συλλόγους και η ενίσχυση των γραμμών της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης:
 
«Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση, όπου θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων μπορεί να "ανασάνει" ο φτωχός κτηνοτρόφος. Ταυτόχρονα οι σημερινές συνθήκες απαιτούν οι αγώνες μας, πέρα από τις άμεσες διεκδικήσεις, να θέτουν τις βάσεις για μία διαφορετικού τύπου αγροτική οικονομία, που θα σχεδιάζεται βάσει των αναγκών του λαού μας και θα λαμβάνει υπόψιν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».
Φ. Κ.
 
Τα αιτήματα αγροτών - κτηνοτρόφων
1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία οι φτωχοί αγρότες - αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
2. Να μη φορολογούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος.
3. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των μικρομεσαίων αγροτών για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία κ.α.
5. Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
6. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
7. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.
8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκότοπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να γίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.
9. Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν, με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
10. Να αποζημιωθούν, άμεσα, οι ελαιοπαραγωγοί που, φέτος, η σοδειά τους συρρικνώθηκε, δραματικά, λόγω του δάκου και άλλων αιτιών - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.
11. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και για τα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.
12. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - Σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, στον ΟΣΔΕ για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων κ.ά.
13. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.
14. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.
15. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
16. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014 - 2020.
17. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.
18. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (εκτροπή του Αχελώου κ.ά.) - Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.
 
www.rizospastis.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: