Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Σίγουρα θα έχετε δει έστω και κατά λάθος μια πολιτισμική «αμερικανιά», που συνοδεύει εδώ και χρόνια το μπάσκετ, ωραίο και αμερικανογεννημένο ομαδικό άθλημα. Είναι οι Cheerleaders, οι εμψυχώτριες ομάδας και κοινού κοπέλες, με επιμελημένη προκλητική εμφάνιση, φανταχτερές στολές, χορευτικές κι ενίοτε ακροβατικές ικανότητες. Στην αρχή ήταν ερασιτέχνες. Σήμερα πια, ομάδες επαγγελματικές με υψηλές αμοιβές και υπεραξία «διασημότητας» τεράστια.

Οι ...εμψυχώτριες επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια από τον αρμόδιο πυρήνα των γιγάντιων εταιρικών θηρίων, που επενδύουν, κινούν και εκτοξεύουν ασύλληπτα κεφάλαια της αθλητικής (;) μπίζνες. Ομοιόμορφα ωραίες και νέες υποχρεωτικώς, προπονούνται σκληρά για να συνεγείρουν ελεγχόμενα τα ταπεινότερα και υψηλότερα των ενστίκτων της μάζας των θεατών. Είναι η αφρόκρεμα της ηδονιστικής έως αφέλειας διαδικασίας μετατροπής των θεατών από όχλο σε κοινό κι από κοινό σε πελάτη - καταναλωτή ενός θεάματος ολιγόλεπτου, που αιχμαλωτίζει την προσοχή, όπως ακριβώς στο τσίρκο, όσην ώρα διαρκεί η απουσία των θηρίων - παικτών από την αρένα - παρκέ. Δεν είναι πρωτότυπος θεσμός (!sic). Πρόκειται για μετεξέλιξη θλιβερών υπάρξεων στις ρωμαϊκές αρένες και των γελωτοποιών στα τσίρκα.


Οι εμψυχώτριες επαγγελματοποιήθηκαν ταχύτατα. Σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ομάδας - μάρκας. Βοηθούσης και της τηλεόρασης μπήκαν σε σπίτια και σχολεία, στα μυαλά των φιλάθλων - καταναλωτών όπου Γης. Έτσι σήμερα θα τις βρείτε ακόμη και στα σχολεία της χώρας μας να κουνάνε πισινούς και μπουτάκια όταν δεν παίζουν τα αγοράκια, ντυμένες και εξοπλισμένες με τις απαραίτητες γνώσεις, εξόδοις γονέων, συνήθως ματαιόδοξης μαμάς που κάπως έτσι αντιλαμβάνεται την ...«ισότητα» των φύλων.

Απαραίτητη σύντροφοι, δυστυχώς, η ανάλυση του είδους «εμψυχώτριες», για να καταδειχτεί η ανατρεπτική ισοτιμία τους στο θέατρο της τρομοκρατίας. Εμψυχωτές, και μάλιστα της καταστολής, είναι κι αυτές οι προβοκατόρικες οργανώσεις, οι τρομοκρατικές νέας κοπής, που εισέβαλαν με «καλάσνικοφ» και χειροβομβίδες κι άλλα ηχηρά και πολύκροτα πλουμίδια στην ασφυκτιώσα κοινωνία. Δεν ξεφύτρωσαν απ' την κοιλιά της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας έστω. Ρίχτηκαν καλά προγραμματισμένα στην αρένα της επιβολής της αστικής ισχύος. Έχουν μελετηθεί κατάλληλα από τους ωφελούμενους και εισπράττοντες την αξία και το καπέλο της τιμής του προϊόντος τρόμος. Εφοδιάζονται με τη στολή του «τρομοκράτη». Εξασφαλίζουν τον εξοπλισμό, την εικόνα και τη διαφημιστική προβολή που απαιτούνται, ώστε να θεωρούνται όχι απλώς αξεσουάρ, αλλά σήμα κατατεθέν.

Εμψυχωτές του κατασταλτικού μηχανισμού είναι. Cheerleaders του κοινού - κοινωνία, που μαθαίνει συνεχώς και θεαματικότερα εκπαιδευόμενη, να χειροκροτεί τα «θηρία» του ταξικού παιγνίου - μάχης που έχουν άλλωστε και το χοντρό βάρος του αγώνα για «νόμο και τάξη» στις πλάτες τους...

Παίρνουν το ρόλο του εύκολου και σ' αυτήν την περίπτωση αιματηρού κι αποτρόπαιου φονιά, διασκεδάζοντας την κριτική ικανότητα των πολιτών μέχρις εξοντώσεως και των πολιτών και της πολιτικής. Περιβάλλονται τον τύπο της απολουμπενοποιημένης μαφίας με ιδεολογικά κουρελόχαρτα, ηδονίζοντας τους επαγγελματίες χειροκροτητές με ταπεινά κίνητρα και αβαθείς σχοινοτενείς αναλύσεις. Cheerleaders των ορδών είναι. Ενθεν κακείθεν της αβύσσου της καταστολής. Με τη φιλοδοξία (;) να παραλύσουν από ευεργετικό για το κεφάλαιο φόβο οι κρίσιμες εκείνες μάζες της εργατικής τάξης που μπορούν και θέλουν να αντισταθούν. Μόνο «παιδιά» δεν είναι...

Της Λιάνας Κανέλλη

.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: