Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ


Το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα συμμετέχει πάντοτε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στηρίζει τις ταξικές δυνάμεις που παλεύουν για δουλειά, μισθούς που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιώματα ασφαλιστικά και ελεύθερου χρόνου. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εξωτερικό και η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απ' τη δεκαετία του '90, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ήταν και είναι μια συνεχής επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και τις εργασιακές σχέσεις. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τα πολεμικά μέτωπα εκδηλώνονται στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, εξαιτίας συσσώρευσης κεφαλαίου και ανάγκης αναζήτησης νέων αγορών για νέες κερδοφόρες επενδύσεις των πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων. Η κλιμάκωση του πολέμου σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία, οι συνεχόμενες προκλήσεις των Ισραηλινών στα παλαιστινιακά εδάφη, οι αντιπαραθέσεις στα Βαλκάνια και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εξαιτίας της αμφισβήτησης των θαλασσίων συνόρων μας, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, απαιτούν την άμεση κινητοποίηση του λαϊκού κινήματος και αποτελούν προτεραιότητες στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εξωτερικό και οι δαπάνες διατήρησης στρατευμάτων κατοχής βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφαιμάσσουν τα λαϊκά εισοδήματα και περιορίζουν τις κοινωνικές δαπάνες. Η χώρα μας είναι συμμέτοχος σ' όλες τις εκστρατείες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έχει στείλει στρατιωτικές αποστολές σε Αφγανιστάν, Σομαλία, Βοσνία, Κόσσοβο. Την ίδια ώρα, βάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι ελληνοτουρκικές διαφορές να εξελίσσονται σε θέματα διμερών σχέσεων και όχι σαν γεγονότα παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας. Στην ίδια λογική, οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να οδηγήσουν το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε διευθέτηση στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Λύση που είναι αντίθετη στα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ένταξη του Αιγαίου στην αντιπυραυλική ασπίδα, με ενεργό το ρόλο του ΝΑΤΟ, το απαράδεκτο μνημόνιο με το ΝΑΤΟ, που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών, είναι πλευρές της παραπέρα ενσωμάτωσης της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας Ελλάδας και Τουρκίας είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των δύο χωρών που μοιάζουν σαν δυο ψάρια πιασμένα στο ίδιο ΝΑΤΟικό αγκίστρι. Το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που ξεπηδάει απ' τα σπλάχνα της εργατικής τάξης όλων των χωρών του κόσμου βρίσκεται απέναντι σ' όλες αυτές τις πολιτικές μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των εκπροσώπων του κεφαλαίου. Δεν παρασύρεται σε αυταπάτες που καλλιεργούν οι αστικές κυβερνήσεις για «εθνικά συμφέρουσα πολιτική». Οσο η χώρα μας είναι δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ, η «εθνική πολιτική» είναι σε όφελος του κεφαλαίου και ενάντια στο λαό. Οι Ελληνες στρατιώτες, παιδιά του λαού, έχουν ως αποστολή να διαφυλάττουν τα σύνορα της χώρας τους και όχι να συμμετέχουν σε αποστολές εκτός συνόρων, υπηρετώντας εγκληματικές αποστολές των ιμπεριαλιστών. Τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο είναι άρρηκτα δεμένοι με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και στους αγώνες της, στην προοπτική κοινωνικών αλλαγών, με στόχο την ανατροπή του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που στη χώρα μας εκφράζεται απ' την «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ) και τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, παραρτήματα της ΕΕΔΥΕ, θα συνεχίσει σταθερά τον αγώνα σε συντονισμό με το εργατικό, ταξικό κίνημα, τα κινήματα γυναικών, νεολαίας, για την αποδέσμευση από όλες τις μέχρι σήμερα ιμπεριαλιστικές συμφωνίες ενσωμάτωσης της Ελλάδας στις ευρωατλαντικές δομές, (ΝΑΤΟ, ΕΕ), την κατάργηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών που βρίσκονται εκτός συνόρων με σκοπό την κατοχή λαών και χωρών. Οι αγωνιστές της Ειρήνης και αντιιμπεριαλιστές συμμετέχουν στους αγώνες της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για μια κοινωνία χωρίς πολέμους και ιμπεριαλισμό. Γι' αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι στηρίζουν τα Κινήματα Ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.


του Θανάση ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου


..



Δεν υπάρχουν σχόλια: