Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΞΕΚΟΚΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτουν τα στοιχεία έρευνας σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ). Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν στη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αποδεικνύουν αφενός τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα των ΚΠΣ, αφετέρου αποδεικνύουν ότι οι ωφελούμενοι είναι οι πολυεθνικές, οι μεσάζοντες, ακόμη και η ...μαφία.

Η Εφημερίδα σημειώνει ότι από τα διαθέσιμα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ (347 δισ. ευρώ), για την περίοδο 2007- 2013, έχει διατεθεί μέχρι σήμερα μόλις το 10%. Παρότι έχει ξεπεραστεί το μισό του χρονοδιαγράμματος (όπως μας πληροφορεί και η "Ελευθεροτυπία").
Η βασική αιτία της μικρής απορροφητικότητας είναι η οικονομική κρίση που εμποδίζει τα δικαιούχα κράτη να πληρώσουν την εθνική συμμετοχή στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ετσι το ΚΠΣ μοιάζει να είναι δώρο - άδωρο.

Και ενώ τα ΚΠΣ δημιουργήθηκαν δήθεν για την ενίσχυση των πιο αδύνατων κρατών - μελών της ΕΕ αποδεικνύεται ότι τα κονδύλιά τους έγιναν ένας πρώτης τάξης μεζές για τα μονοπώλια.
Η ΕΡΕΥΝΑ διαπιστώνει ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου όπως η ΙΒΜ, η Coca-Cola, η Siemens και η Nokia επιδοτούνται από προγράμματα που έχουν στόχο την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών και η καπνοβιομηχανία British American Tobacco, η οποία επιδοτήθηκε από την ΕΕ και εθνικά κεφάλαια με 1,6 δισ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων σε μια εποχή που η ΕΕ δαπανά εκατομμύρια ευρώ για τον περιορισμό του καπνίσματος...
Ακόμη, η γνωστή αλυσίδα fast food MacDonalds χρηματοδοτήθηκε ακόμη από κοινοτικά κονδύλια για την εκπαίδευση των ...μαγείρων της στη Σουηδία.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ επισήμανση της έρευνας αφορά στις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζητώντας φθηνότερα εργατικά χέρια. «Αλλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ακόμη τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μεταφορά εργοστασίων τους σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, παρότι οι κανονισμοί απαγορεύουν τέτοιου είδους πρακτικές», αναφέρεται στην έρευνα.
Τέλος, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «δεκάδες δισ. ευρώ από τα παραπάνω κονδύλια αντλήθηκαν από το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής Μαφίας»!

ΤΑ ΚΠΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους θιασώτες της ως «δώρο» της ΕΕ προς τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες μέλη της. Επί της ουσίας είναι η επιστροφή ενός πολύ μικρού μέρους των κερδών που αποκομίζουν οι ισχυρότερες χώρες από τις ασθενέστερες και μέσω των εμπορικών συναλλαγών τους. Έτσι, παραδείγματος χάριν, για την Ελλάδα, για κάθε ευρώ του ΚΠΣ η χώρα μας πληρώνει 3 ευρώ για τις εισαγωγές των προϊόντων της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων «μεγάλων» εταίρων.
"Ρ", 5/12/10

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: