Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Νέο ξεκίνημα ελπιδοφόρας αγωνιστικής δράσης

Το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης του νεοσύστατου Συντονιστικού

Συντονισμένη δράση κόντρα στην άγρια αντεργατική κυβερνητική επίθεση και το συμβιβασμένο συνδικαλισμό της ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ και των δυνάμεων που την ακολουθούν, αποφάσισαν να αναλάβουν έξι μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης από όλη τη χώρα. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Κυριακή, τα σωματεία είχαν συνέλθει σε κοινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Λάρισας και συγκρότησαν το «Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση». Θέμα συζήτησης ήταν ο καθορισμός προγράμματος δράσης με στόχο την επίτευξη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό αναφέρεται γενικότερα στους λόγους που οδήγησαν στη συγκρότησή του, στο πλαίσιο και στο πρόγραμμα δράσης του. Τα σωματεία που προσυπογράφουν την ανακοίνωση του Συντονιστικού είναι: ΣΙΕΛ (Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) Θράκης, ΣΕΦΙΕ (Σωματείο καθηγητών στα φροντιστήρια) Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας (www.sefie.gr), ΣΙΕΛ Λάρισας, ΣΙΕΛ Αγρινίου (www.sieagriniou.blogspot.com), «Βύρωνας» από την Αττική (www.sites.google.com/site/buronas) και ΣΙΕΛ Αχαΐας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Το συντονισμό της δράσης των παραπάνω σωματείων υπαγορεύουν:

1. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, η ΕΕ εξόπλισαν τους εργοδότες και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο με ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο το επόμενο διάστημα θα το ενισχύσουν με νέα αντεργατικά νομοθετήματα. Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της φέρνουν νέες δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, ένδειας και εξαθλίωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας ανελέητος πόλεμος χωρίς χρονικό όριο από τους εργοδότες που θέλουν να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση, να ρίξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τους μισθούς, τα μεροκάματα και τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα σε Ασφάλιση, Συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια, προστασία από τα εργατικά ατυχήματα και τους επαγγελματικούς κινδύνους.

2. Ότι η ΟΙΕΛΕ έχει βάλει πλάτη σε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και στα εργασιακά τα τελευταία χρόνια. Η πλειοψηφία (Ενότητα= ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) είναι πιστή στη γραμμή της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Υπογράφει συμβάσεις 0% και προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε εκβιαστικά διλήμματα, «να υπάρχει σύμβαση». Έτσι, συνειδητά εμποδίζει την ανάπτυξη αγώνων, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Από κοντά ένα συνονθύλευμα οπορτουνιστών, που, παρά τις επαναστατικές κορόνες, κινούνται στην ίδια λογική - συμβάσεις με μηδενικές αυξήσεις, την απεργοσπασία. Αναλαμβάνουν εργολαβικά την αντι-ΠΑΜΕ επίθεση. Είναι αυτοί που αθωώνουν κάθε φορά τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στέκονται στις κινητοποιήσεις 50 μέτρα μακριά από τη ΓΣΕΕ και μετά διαδηλώνουν μαζί.

Το Συντονιστικό των σωματείων αποφάσισε το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:
· Τα σωματεία θα συμμετέχουν στην απεργία στις 23 Φλεβάρη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.
· Αίτημα για Σύγκληση Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στις 27/02/2011 με θέμα τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις.
· Κάλεσμα των τοπικών εργοδοτικών οργανώσεων σε διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ στις 06/03/2011.
· Ημέρα Πανελλαδικής δράσης 16/03/2011 για τη ΣΣΕ στα κατά τόπους γραφεία των εργοδοτικών οργανώσεων.
· Προκήρυξη κλαδικής απεργίας στα μέσα του Απρίλη.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να καταθέσουν και να διαπραγματευτούν ΣΣΕ, που να αποτελείται από κοινούς βασικούς άξονες όσων αφορούν στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια. Το κείμενο της ΣΣΕ που θα προτείνει κάθε σωματείο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τη Γενική του Συνέλευση, όπου αυτό δεν έχει ήδη γίνει.

Παλεύουμε για:
·
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της εκπαίδευσης.
· Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά.
· Προστασία από απολύσεις.
· Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις.
· Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος Ασφάλισης.
· Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
· Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
· Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
· Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

Μπορούμε, γιατί υπάρχουν οι δυνάμεις για να το κάνουν, που μπορούν και θέλουν να ενώσουν την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες σε ένα ενιαίο, λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο ενάντια στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, τον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του.
Το "έπαθλό" μας, το "έπαθλο" για το λαό, θα είναι μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία, που θα λειτουργούν και θα παράγουν κάτω από το δικό μας εργατικό έλεγχο και με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».



Από την ιστοσελίδα του Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών (www.edupame.gr)

....


Δεν υπάρχουν σχόλια: