Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εκδήλωση - Συζήτηση της ΛΑ.Σ Σάμου για την υγεία (φώτο)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (4-5-2014)

Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα στη πρωτοβάθμια (αγροτικά - περιφερειακά ιατρεία - Κ.Υ Καρλοβάσου κλπ) και στη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας (Νοσοκομείο Σάμου), πραγματοποίησε με εκδήλωση - συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου.

Στην συζήτηση  που άνοιξε και συντόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου Κώστας Τζίχας, πήραν μέρος με εισηγήσεις τους οι: Σταμάτης  Φιλιππής  περιφερειακός σύμβουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με θέμα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και τη Πρόληψη.
Βαγγελιώ Αμπαζή, ψυχολόγος, εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας «ΦΑΡΟΣ», υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση με θέμα την πρόληψη και την Ψυχική Υγεία.
Νίκος Μπαρμπατζάς γιατρός στο Νοσοκομείο με θέμα την δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Σάμου.
Αριστείδης Σατσματζής, φαρμακοποιός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση με θέμα τις αρνητικές εξελίξεις στο φάρμακο.

Όλοι οι εισηγητές έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης και τεκμηρίωσαν το γενικό συμπέρασμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων οδηγεί με γρήγορους ρυθμούς στη πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και  τα τελευταία υπολείμματα δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης. Οδηγεί κυριολεκτικά στην εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας « αν έχεις λεφτά γιατρεύεσαι, αν δεν έχεις πεθαίνεις».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Αντώνης Δράκος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, τόνισε ότι το εργατικό και λαϊκό κίνημα και οι φορείς του έχουν προβάλλει επανειλημμένα πλαίσιο διεκδίκησης για τις ανάγκες των νησιών και έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινητοποιήσεις με επιτυχία και επιμέρους πρόσκαιρα αποτελέσματα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι στο έδαφος της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της πολιτικής της Ε.Ε και των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, δεν υπάρχουν περιθώρια ελπίδας για το λαό και τις ανάγκες του. Η οργάνωση και η λαϊκή πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, η λαϊκή συμμαχία και ο αγώνας για να πάρει η εργατική τάξη και ο λαός στα χέρια του το πλούτο που παράγει είναι μονόδρομος. Γι’ αυτό και τα όποια επιμέρους αιτήματα και διεκδικήσεις για την Υγεία πρέπει να χτίζονται πάνω στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και στο αξίωμα για Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στην εκδήλωση έγινε πλούσια συζήτηση και εύστοχες παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους που γέμισαν την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

Συνοψίζοντας  τα συμπεράσματα της συζήτησης ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Τζίχας είπε μεταξύ άλλων:
«Από τη πλούσια συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκαν τα εξής συμπεράσματα:
 1ο Τα προβλήματα που παρουσιάζονται και πολλαπλασιάζονται με καταιγιστικό ρυθμό σε βάρος της υγείας του λαού δεν είναι μεμονωμένα και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται περιστασιακά και αποσπασματικά. Πρέπει να κατανοούνται ως αποτελέσματα της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και ανάλογο πρέπει να είναι και το πλαίσιο των διεκδικήσεων.
2ο Κριτήριο των θέσεων του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία - Πρόνοια, αποτελεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί όλου του τεράστιου πλούτου που υπάρχει και που μπορεί να καλύψει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε υπηρεσίες Υγείας για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα και τις κατακτήσεις της επιστήμης.
3ο Είναι αναγκαία η  ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4ο Διαφωνούμε πλήρως η τοπική διοίκηση (Δήμος ή Περιφέρεια) να αναλάβουν κομμάτια των υπηρεσιών Υγείας και Περίθαλψης, διότι έτσι διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας του Συστήματος Υγείας, οδηγούμαστε στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και τελικά στην εκχώρησή τους σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Είμαστε επίσης αντίθετοι στην ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε λεγόμενους «κοινωνικούς συνεταιρισμούς» που σύντομα θα μετατραπούν σε καθαρές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να αναδείχνουν τα προβλήματα, να προβάλλουν τις λύσεις, να πρωτοστατούν  και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη λαϊκού διεκδικητικού κινήματος τόσο για άμεσα μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης του λαού, όσο και πολύ περισσότερο για τη συνολικότερη λύση των προβλημάτων στη βάση του Δημόσιου Δωρεάν για όλους χωρίς αποκλεισμούς Συστήματος Υγείας.
ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ¨Η ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ»

Στη συνέχεια υπογραμμίζοντας ότι πλαίσιο πάλης της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι το πλαίσιο αναλυτικών και τεκμηριωμένων αιτημάτων που έχουν διατυπώσει οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και το ταξικό εργατικό κίνημα των νησιών μας, συνόψισε το διεκδικητικό πλαίσιο ως εξής:

Πλαίσιο πάλης για την υγεία

  • Διεκδικούμε, Δημόσια και Δωρεάν Κέντρα Υγείας στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους με προσανατολισμό την πρόληψη, θα καλύπτουν πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες του οικογενειακού προγραμματισμού, της σχολιατρικής φροντίδας, υπηρεσίες ιατρικής της εργασίας, υπηρεσίες ενημέρωσης του πληθυσμού για την αγωγή υγείας, υπηρεσίες στήριξης του ζευγαριού που έχει είτε ανάπηρο μέλος είτε ανάπηρο παιδί, κέντρα ψυχικής υγείας, παιδιατρικά ιατρεία, γυναικολογικά ιατρεία κ.λπ. Θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, με οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, για την κάλυψη όλων των αναγκών.  
 Σε πρώτη φάση και άμεσα πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλήρως όλο το 24ωρο.

  • Στελέχωση όλων  των περιφερειακών – αγροτικών ιατρείων με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς γενικής ιατρικής και με το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό (μαίες, νοσηλευτές).
Άμεσα πρέπει να στελεχωθεί το Περιφερειακό Ιατρείο Μαραθοκάμπου που καλύπτει την πιο απομακρυσμένη περιοχή του νησιού στο νοτιοδυτικό του άκρο

  • Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό  και σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να καλύπτει πλήρως όλο το νησί.
  • Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος ή άπορος χωρίς ασφάλιση και ιατρικές εξετάσεις.
  • Κρατικός Φορέας Φαρμάκου και Υγειονομικού υλικού από την έρευνα, την παραγωγή ως τη διάθεση με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ειδικότερα απαιτούμε τη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους της πρόνοιας από τα αγροτικά ιατρεία και το Κ.Υ. Καρλοβάσου.
  • Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου Σάμου με μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Άμεση πρόσληψη ιατρικών ειδικοτήτων που σήμερα δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο. Καμιά μονήρης ιατρική ειδικότητα. Άμεση προμήθεια του απαραίτητου για τη λειτουργία του νοσοκομείου υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού.

Συνολικότερα ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
·         Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων. Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων και των απωλειών τους από το «κούρεμα» από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών μονάδων που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για σύγχρονη και ποιοτική λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: