Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Την πρωτοβουλία για συζήτηση και συσπείρωση του κλάδου πάνω στην πρόταση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να αποκαθιστά τις απώλειες που είχαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης παίρνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σημειώνει ότι «ο αντίπαλός μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο Εμπόριο και απέναντι σε αυτούς πρέπει να ανοίξουμε σχεδιασμένο πόλεμο γιατί η εργοδοσία έχει την κυβέρνησή της και εμείς οι εργαζόμενοι το πρόγραμμά μας και τις διεκδικήσεις μας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου: 

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παίρνει την πρωτοβουλία συζήτησης και συσπείρωσης του κλάδου σε μια πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποκατάστασης των απωλειών που είχαμε στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.Η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις προσπάθησε, με τις συνεχείς αναφορές της για υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, να κρύψει τα διαπιστευτήριά της στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, το συμβιβασμό με τη φτώχεια και τα ψίχουλα που υπόσχεται στους εργαζόμενους που έχασαν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να γίνουμε ούτε θεατές ούτε χειροκροτητές των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των αφεντικών, να μην εγκλωβιστούμε στα σχέδια του κεφαλαίου για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις.
Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να μπαίνουν κάθε φορά στο κρεβάτι του Προκρούστη της εκάστοτε συγκυρίας και των κυβερνητικών εναλλαγών. Είναι πάγιες, μόνιμες και συνεχώς εξελισσόμενες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνικής, του πολιτισμού και του πλούτου που παράγεται από τη δική μας δουλειά. Οι βασικές μας αυτές ανάγκες δεν χωράνε στους κανόνες και τις συμφωνίες της ΕΕ, σε παλιά και νέα μνημόνια. 

Ο αντίπαλός μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο Εμπόριο και απέναντι σε αυτούς πρέπει να ανοίξουμε σχεδιασμένο πόλεμο γιατί η εργοδοσία έχει την κυβέρνησή της και εμείς οι εργαζόμενοι το πρόγραμμά μας και τις διεκδικήσεις μας.
Κάλυψη των απωλειών μας, τέρμα η κοροϊδία, να πληρώσει η πλουτοκρατία.

Κάλυψη των απωλειών δεν είναι μόνο ο μισθός, είναι και δικαιώματα που καταργήθηκαν, π.χ. αποζημιώσεις, επιδόματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις απολύσεις κ.ά.
Καταθέτουμε, λοιπόν, στους εργαζόμενους στον κλάδο πρόταση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2015, μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης, αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών, μια πρόταση συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων στον κλάδο απορρίπτουν και γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας που ταυτόχρονα είναι και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Βασικός μισθός

Η πρότασή μας για τον κατώτερο μισθό είναι επαναφορά του μισθού μας στα επίπεδα του 2011 δηλαδή 920 ευρώ κατώτερο μισθό, για τους έγγαμους 1.012 ευρώ, και αυτό να αφορά και να είναι υποχρεωτικά εκτελεστέο για όλους τους εμποροϋπαλλήλους στις εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας και είναι ρεαλιστικό γιατί η απόλυτη πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων στο Εμπόριο είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κέρδη παρά την κρίση.
 • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο με νόμο, δηλαδή νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
 • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων και του αίσχους των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων. Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις.
 • Μετατροπή όλων των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με ωράριο εργασίας 40ωρο - 8ωρο - 5ήμερο. Κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
 • Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.
Προστασία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
 • Επαναφορά στη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά), στους αποθηκάριους σε αποθήκες σούπερ μάρκετ, ταμίες στα σούπερ μάρκετ, εργαζόμενους στα ψυγεία κοπής και αποθήκευσης νωπών προϊόντων.
 • Να απαγορεύεται ρητά οι γυναίκες σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες να εκτίθενται σε ψυγεία αποθήκευσης νωπών προϊόντων, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών.
 • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς μέσα από κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
 • Οι μητέρες εργαζόμενες να δικαιούνται, για διάστημα 30 μηνών από τη λήξη αδείας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 1 ώρα την ημέρα. Άδεια φροντίδας του παιδιού που να θεωρείται και να αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις.
Ουσιαστική προστασία των ανέργων
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων, να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
 • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ειδικά μέτρα για τις γυναίκες, την οικογένεια.
 • Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη.
 • Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην Πρώτη Τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού και για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του.
 • Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες. Πιο ειδικά, απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
 • Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.
Ασφαλιστικό
 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
 • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία. Να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων, το 1 ευρώ στη συνταγογράφηση.
Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο οι συντάξεις. Να επιστρέψουν πίσω τα αποθεματικά από τα "κουρέματα", από τα χρωστούμενα και τις φοροαπαλλαγές που έχει το μεγάλο κεφάλαιο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα κυριότερα κομμάτια της συνολικής και επεξεργασμένης πρότασης για κλαδική Συλλογική Σύμβαση που έχουν κατατεθεί στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Το καταθέτουμε και στους εργαζόμενους, να ανοίξουμε συζήτηση και στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων και είναι πρόταση ανοιχτή για συμπλήρωση και βελτίωση και από τους εργαζόμενους και από τα επιχειρησιακά σωματεία.
Μπαίνουμε μπροστά και αντιπαλεύουμε τη στάση αναμονής και ανάθεσης, σημαίνουμε συναγερμό για να αντιπαλέψουμε μαχητικά τις μειωμένες απαιτήσεις, να καταρρίψουμε τη λογική ότι η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική θα αποκαλυφθεί μόνη της και να δυναμώσουμε τη διαπάλη με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Οι εργαζόμενοι δε χρωστούν καμία ανοχή και αναμονή σε καμία κυβέρνηση σε κανέναν εργοδότη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: