Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Τα μνημόνια στους δήμους και η υποκρισία της ΚΕΔΕ

Πριν από περίπου 10 μέρες, ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε με ρεπορτάζ του τι σημαίνει η υπαγωγή ενός δήμου σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με αφορμή τη σχετική απόφαση του δήμου Αχαρνών, του τρίτου δήμου, μετά τη Σαλαμίνα και τη Γόρτυνα Ηρακλείου Κρήτης, που μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία. Πρόκειται για δήμους που δεν κατάφεραν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όπως επιβάλλει ο νόμος, αδυναμία που θα λουστούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, καθώς τα μέτρα που προβλέπονται για την «οικονομική εξυγίανση» συμπυκνώνονται στην υπερφορολόγησή τους και την ταυτόχρονη στέρησή τους από έργα, υπηρεσίες και υποδομές. Τα μέτρα αυτά χαρακτήρισε πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, ως «προστασία» για ένα δήμο, λέγοντας για το πρόγραμμα εξυγίανσης: «Είναι μια διαδικασία που κατατείνει στο να προστατεύει το δήμο, να του δώσει τη δυνατότητα ενός υγιούς προϋπολογισμού, ώστε να μπορέσει αυτός να έχει μια κανονική λειτουργία...». Ως κανονική θεωρείται η λειτουργία που δεν θα διαταράσσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Στην κατεύθυνση αυτή θυμίζουμε ότι για τον έλεγχο της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πορείας στην Τοπική Διοίκηση η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που διατυμπάνισε την κατάργησή του, άλλαξε τη μορφή του και συγκρότησε στη θέση του την «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ».
 
Ας δούμε τι σημαίνει η εν λόγω προστασία για τα λαϊκά στρώματα:
-- Αμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ. Δηλαδή, οι δήμοι μπορούν να προχωρούν ακόμα και σε κατασχέσεις για οφειλές.
-- Αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού. Ανοίγει έτσι ευκολότερα ο δρόμος για παράδοση υπηρεσιών και έργων σε ιδιώτες, αφού οι δήμοι χωρίς προσωπικό δεν θα μπορούν να τις λειτουργήσουν.
-- Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Είναι προφανής η στόχευση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών και επιβολή άλλων φόρων.
-- Αύξηση του συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις. Πρόκειται για φόρο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η αύξηση του οποίου θα επιβαρύνει τους καταναλωτές.
-- Αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Τίθεται έτσι σε κίνδυνο η λειτουργία μιας σειράς αναγκαίων για τα λαϊκά στρώματα υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Πρόνοιας, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα κ.ά.
-- Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως ανελαστικές. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες για ένα έργο, όπως για παράδειγμα σχολείο, πάνε περίπατο.


Το ενδιαφέρον της ΚΕΔΕ...
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ήρθε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να «διαμαρτυρηθεί»...! Βέβαια, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και εμπλουτίστηκε με νέες διατάξεις, δεν αντέδρασε. Αλλά και τώρα που φέρεται να αντιδρά - είτε με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, είτε στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της, Γ. Πατούλη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο - ουσιαστικά επικεντρώνει όχι στις συνέπειες της οικονομικής εξυγίανσης, αλλά στο γεγονός ότι την εξυγίανση θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δήμοι. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού δε θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση για άλλη μια φορά ο Ειδικός Λογαριασμός Εξυγίανσης να υποστηριχθεί με χρήματα που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης», σημειώνεται συγκεκριμένα σε επιστολή της ΚΕΔΕ και του προέδρου της προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι πολλοί δήμοι θα έχουν πρόβλημα να κλείσουν τους προϋπολογισμούς του 2016 και να συντάξουν νέους το 2017 (ισοσκελισμένους, όπως απαιτεί ο νόμος), καθώς, ανάμεσα σε άλλα: Οι δήμοι δεν γνωρίζουν τι χρήματα θα λάβουν τελικά με το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016. Δεν γνωρίζουν αν θα αποδοθεί η νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων των δήμων, που η ΚΕΔΕ τους υπολογίζει σε τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Από αυτούς, ποσό ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, δεν έχει δοθεί. Πόροι που εισέπρατταν οι δήμοι, όπως ο φόρος ζύθου, δεν τους διατίθενται. Τέλος, η μείωση των πόρων των δήμων ξεπερνά το 60%.

Και πραγματικά, η κατάσταση των δήμων είναι ασφυκτική. Ομως, οι ευθύνες της ΚΕΔΕ είναι τεράστιες κι ας κάνει τώρα ότι κόπτεται...

...και η αντιλαϊκή πραγματικότητα
Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ ήταν που επαιρόταν για τη συνεισφορά των Δήμων στο ματωμένο πλεόνασμα κυβέρνησης - τρόικας, στην υλοποίηση δηλαδή και το σχεδιασμό κεφαλαίου - κυβέρνησης να φορτωθεί ο λαός τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης. Η ΚΕΔΕ ήταν που ζητά επίμονα ένα ακόμη πιο αναβαθμισμένο ρόλο των Δήμων στη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Δεν είναι τυχαίο που έχει «ξεχάσει» εντελώς τα παρακρατημένα και οφειλόμενα προς τους δήμους, ενώ καμία «διεκδίκηση» δεν αναφέρεται στην ελάφρυνση της λαϊκής οικογένειας από φόρους και τέλη που σήμερα έχουν μόνιμα στο στόχαστρο ενιαία κράτος και Τοπική Διοίκηση. Αντίθετα, αυτό που ζητά η ΚΕΔΕ είναι η αύξηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης μέσα από την αυξανόμενη και δυσβάστακτη αντιλαϊκή επιδρομή που φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων στα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι σχεδιασμένα για ώθηση της επιχειρηματικότητας, την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με «χαμηλά επιτόκια»! Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, δίνει μάχη να αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Διοίκηση. Την ίδια ανοχή επιδεικνύει η ΚΕΔΕ και στην απαγόρευση των προσλήψεων που ισχύει, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στις υπηρεσίες που παρέχονται, ενώ χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την είσοδο ιδιωτών σε αυτές.

Την ίδια ώρα, όχι μόνο ανέχεται την προβληματική κατάσταση που υπάρχει στο σύνολο των δομών των δήμων, που απειλούνται σε συρρίκνωση, κλείσιμο ή σπρώχνονται στην ιδιωτικοποίηση, αλλά πριμοδοτεί το ρόλο και τη δράση των ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ που συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποδόμηση του όποιου κοινωνικού έργου παρέχεται σήμερα.

Μπροστά δε σε αυτήν την κατάσταση, συνεχίζει να διεκδικεί σθεναρά τη λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων μέσα από τη δυνατότητά τους να επιβάλλουν και να διαχειρίζονται φόρους. Θέση που είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή των «αιτημάτων» της ΚΕΔΕ εδώ και χρόνια για τον δήθεν απογαλακτισμό της Τοπικής Διοίκησης, επιχείρημα που συσκοτίζει τον πραγματικό ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως κομμάτι του αστικού κράτους. Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα στην περικοπή των πόρων προς τους δήμους, η ΚΕΔΕ προτρέπει στην υιοθέτηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση σειράς δράσεων που βάζουν για τα καλά στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ας μην κάνουν λοιπόν τώρα ότι τούς έπιασε ο πόνος για το λαό. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: