Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Φαύλος κύκλος

Σε έκθεση των οικονομολόγων μεγάλης τράπεζας για τη συμφωνία και το χρέος, διαπιστώνεται ότι «η θετική επίδραση του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος και των υψηλότερων προσδοκιών για τα έσοδα από τη φετινή τουριστική χρονιά ενισχύει την προοπτική για άνοδο της επενδυτικής δαπάνης στη χώρα».
Ωστόσο, «η προοπτική αυτή μετριάζεται σημαντικά από το μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζεται υπερβολικά στις φορολογικές επιβαρύνσεις». Κατά συνέπεια, «η συνεπακόλουθη ελάττωση της φοροδοτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αποδυναμώνει την αξιοπιστία του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% που θέτει το πρόγραμμα στα επόμενα χρόνια» και γι' αυτό «καθίσταται καθοριστικής σημασίας η άμεση εξειδίκευση ισχυρότερων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ώστε να μην εμφανιστεί η ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών κενών εξαιτίας αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους».
Με άλλα λόγια, καλή η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου για τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις «απελευθερώσεις», αλλά η παραπέρα φτωχοποίηση του λαού, που αποτελεί «διαβατήριο», για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οπότε, η διευθέτηση του χρέους κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους για τους τόκους και να μείνει η οικονομία εντός των δημοσιονομικών στόχων. 

Με τη διαφορά ότι τα μέτρα για το χρέος, αν και όταν υπάρξουν, θα συνοδεύονται με νέα μέτρα αφαίμαξης και επίθεσης στο λαό. Δηλαδή, φαύλος κύκλος, με μόνιμα χαμένους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που δεν πρόκειται να ανασάνουν, αν δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: