Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Σύσκεψη φορέων για τις άθλιες συνθήκες στέγασης - Στο πλευρό μαθητών και καθηγητών το ΚΚΕ

Σε πραγματικά άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε αίθουσες κλουβιά, ακόμα και σε κοντέινερ που μπάζει νερά, είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης το οποίο συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

Το Σάββατο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου συγκάλεσε σύσκεψη για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, της Δευτεροβάθμιας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του Δήμου, της Περιφέρειας , των Βουλευτών, κλπ.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη σύσκεψη ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του Κόμματος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, συνοδευόμενος από μέλη της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Πριν από τη σύσκεψη οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσικού Σχολείου, όπου διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες στέγασης. Μέσα σε χώρους ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων (4-5 τ.μ.), στεγάζονται όργανα και μαθητές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο χώρος στον οποίο στεγάζονται δύο ντραμς, καθώς και το άθλιο λυόμενο που μπάζει νερό (δείτε τις σχετικές φωτογραφίες), που σήμερα χρησιμοποιούνται για να γίνονται μαθήματα.
Σήμερα στο Μουσικό Σχολείου φοιτούν 150 μαθητές, εκ των οποίων οι 50 προέρχονται από όλες τις περιοχές του νησιού εκτός Μυτιλήνης. Μεταξύ των άλλων οργάνων έχει 25 πιάνα, που το καθένα κοστίζει 25-30.000 ευρώ. Για την ομαλή λειτουργία του απαιτούνται 20 μεγάλες αίθουσες συλλογικών μαθημάτων, και άλλες τόσες για τα ατομικά μαθήματα. Στο σημερινό, συνολικά άθλιο, χώρο υπάρχουν μόνο 2 μεγάλες αίθουσες και ουσιαστικά καμία για τα ατομικά μαθήματα.   


Παρόλα αυτά η δουλειά που γίνεται σήμερα στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, και οφείλεται στον ηρωισμό των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου, είναι πολύ σημαντική και επιτυχημένη. Πιο χαρακτηριστική απόδειξη αυτού είναι η συμμετοχή 80μελούς αντιπροσωπείας του σχολείου στο φεστιβάλ στην πόλη Demmin της Γερμανίας, το Μάρτη του 2018. Εκεί τα μέλη της «Κλασικής Ορχήστρας», του «Συνόλου Μπουζουκιών» και της «Ευρωπαϊκής Χορωδίας» του Μουσικού σχολείου Μυτιλήνης, σε συνεργασία με τους μαθητές του Γερμανικού σχολείου πραγματοποίησαν κοινή συναυλία, με  έργα των Μ. Χατζιδάκι, Σ. Ξαρχάκου και Μ. Θεοδωράκη ερμηνεύοντάς κάποια απ΄ αυτά και στις δυο γλώσσες, στον καθεδρικό ναό της πόλης σε ένα κοινό 400 ατόμων.   

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταυρός Τάσσος επισήμανε πως οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου δικαιούνται «όχι σήμερα αλλά από χθες» ότι κάθε μαθητής και καθηγητής δικαιούται. Να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες που το σημερινό επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να τους παρέχουν. Γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί στην ολότητά του, υπογράμμισε πως στο σημερινό πλαίσιο η λύση που θα βρεθεί, κυρίως για το άμεσο κτιριακό πρόβλημα, θα πρέπει να παίρνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του Μουσικού Σχολείου που είναι η ηχορύπανση που αντικειμενικά προκαλεί, η ανάγκη επιπλέον χώρων σε σχέση με ένα κανονικό σχολείο, το αυξημένο κόστος και η επικινδυνότητα μεταφοράς των μαθητών λόγω των μουσικών οργάνων, κλπ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μακροπρόθεσμα, σε διάστημα 4 - 6 ετών πρέπει να κτισθεί νέο σχολείο που θα πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε οικόπεδο που έχει βρεθεί στη Βαρειά της Μυτιλήνης.  Άμεσα θα εξεταστεί αν υπάρχουν κάποιοι χώροι που μπορεί να αξιοποιηθούν στο κτίριο του ΟΑΕΔ και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ θα χτιστούν νέα σύγχρονα λυόμενα στον υπάρχοντα χώρο και θα γίνει μια ανακατανομή χώρων με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

Σε κάθε περίπτωση ο βουλευτής και τα μέλη της ΤΕ του Κόμματος τόνισαν ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους και θα στηρίξει κάθε δίκαιο αίτημά τους, όπως έκανε και πρόσφατα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης για το υπό συζήτηση θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: