Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Τον μάστορά τους βρίσκουν ακόμα και από τους ακροατές τους οι έμμισθοι του εφοπλιστή Αλαφούζου. Στην προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν το κίνημα και να στηρίξουν το μνημόνιο, γίνονται εξόφθαλμα προκλητικοί και εκτίθενται. Χτες το πρωί στον ΣΚΑΪ, το ντουέτο της αντιΚΚΕ εμπροσθοφυλακής, Παπαδημητρίου και Πορτοσάλτε, βγήκαν να αναμασήσουν τις γνωστές αθλιότητες σε βάρος των εργατικών αγώνων, με αφορμή την κατασκευασμένη από τους εργοδότες «έρευνα» του Πανεπιστημίου Πειραιά, που δείχνει ότι η Ζώνη δεν έχει δουλειές, επειδή τα σωματεία της συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ!

Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι ο Παπαδημητρίου - διακεκριμένο στέλεχος διαφόρων τραπεζών στο διάβα της καριέρας του - οι εργοδότες της Ζώνης και οι εφοπλιστές θέλουν μισθούς πείνας, για να κάνουν όλοι μαζί τις μπίζνες τους με ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Όταν, όμως, ο εν λόγω προπαγανδιστής του Αλαφούζου ρωτήθηκε από ακροατή, πώς γίνεται, εκτός από τη Ζώνη, να φυτοζωούν και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπου τα σωματεία δε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργασιακές ανατροπές έχουν περάσει με το τσουβάλι, εκεί ο Παπαδημητρίου κατάπιε τη γλώσσα του.

Και τι να πει, άλλωστε, ο δύσμοιρος; Οτι οι καραβοκύρηδες όπως ο αφεντικός του, χτίζουν τα καράβια τους οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα, επειδή έτσι επιτάσσουν τα κέρδη τους και ο καταμερισμός εντός της ΕΕ; `Η ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στο παράδοξο να βρίσκεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και η ναυπηγοεπισκευή στη χώρα μας να είναι ανύπαρκτη; Αυτές και άλλες αλήθειες μπούκωσαν το στόμα του, κατά τα άλλα λαλίστατου, Παπαδημητρίου.

Λίγο μετά, ο έτερος της παρέας κάλεσε στο τηλέφωνο τον εκπρόσωπο ναυτιλιακής εταιρείας, προκειμένου να τον ρωτήσει σχετικά με τις διαμαρτυρίες επιβατών ότι τα ναύλα είναι πολύ ακριβά. Ο τυπικά εκπρόσωπος των εφοπλιστών (όχι ο Πορτοσάλτε...) είπε ότι όντως τα εισιτήρια είναι ακριβά, αλλά γι' αυτό φταίει το πετρέλαιο, το οποίο, σημειωτέον, οι εφοπλιστές το παίρνουν αφορολόγητο! Είπε ότι φταίνε, ακόμα, ορισμένες εισφορές υπέρ τρίτων που ενσωματώνονται στις τιμές των εισιτηρίων, για να καταλήξει ζητώντας φθηνότερο πετρέλαιο και απαλλαγή της τιμής του εισιτηρίου από τις εισφορές που δε σχετίζονται με το καπέλο, που - έτσι κι αλλιώς - ορίζει ο εφοπλιστής.
Το μόνο που δεν είπε, είναι ότι οι ναυτιλιακές έχουν κάνει τσιφλίκι τους τις θάλασσες, τώρα ζητάνε απελευθέρωση και της τρίτης θέσης, έχουν επιβάλει αυξήσεις της τάξης του 300% και πλέον στα ναύλα τα τελευταία χρόνια, ακινητοποιούν τα πλοία τους όποτε θέλουν και αφήνουν κατά το δοκούν ακάλυπτους χιλιάδες νησιώτες τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

Τι βρήκε να πει, μετά απ' όλα αυτά ο άτυπος εκπρόσωπος των εφοπλιστών (ο Πορτοσάλτε, εννοείται); Οτι δεν μπορεί ο επιβάτης να ζητάει το πλοίο να είναι καινούριο και ασφαλές, να πληρώνει η εταιρεία κανονικά τους ναυτεργάτες και το ΝΑΤ και την ίδια ώρα να είναι και το εισιτήριο φτηνό! Υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τίνος τα συμφέροντα κόπτεται;

"Ρ", 7/7/2010

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: