Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

«Τα λεφτά πήγαν στα λεφτά» - Χρονιά ανάκαμψης του Τουρισμού το 2013...

Το 2013 χαρακτηρίστηκε σαν χρονιά ανάκαμψης του Τουρισμού που εμφανίζεται σαν κύριος αιμοδότης της οικονομίας. Άραγε η πραγματικότητα συμβαδίζει με τις ωραίες φράσεις;

Πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 17,9 εκατομμύρια τουρίστες και τα άμεσα έσοδα ήταν 11,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και των στοιχείων του Κέντρου Τεκμηρίωσης του Ελληνικού Τουρισμού (ΚΤΕΤ).

Ποιος καρπώθηκε τα κέρδη;

Προφανώς όχι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δουλεύουν όλο και πιο φτηνά.
Ούτε φυσικά οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο.
«Τα λεφτά πήγαν στα λεφτά» δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό διότι η κρίση δεν είναι για όλους.

Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων την περίοδο 2009 έως 2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες, ενώ διέκοψαν τα λειτουργία τους 613 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 34.480 κλινών, από τις οποίες μόνο το 3% προερχόταν από τις υψηλές κατηγορίες.

Κι αφού ο τουρισμός αιμοδότησε το 2013 την ελληνική οικονομία γιατί από τον Ιούλη του 2014 πρέπει να μειωθούν ξανά οι συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 5,2%;
Επίσης τα στοιχεία λένε ακόμα πως το 2013 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Πόσοι άραγε από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους της Ελλάδας έκαναν διακοπές το 2013;

Το 40% δεν έκανε καν διακοπές κι όσοι έκαναν μέτρησαν μέχρι δεκάρας τα διόδια, τα καύσιμα, τα εισιτήρια για να τα βολέψουν 4-5 μέρες στη θάλασσα.

Ο «φάκελος τουρισμός» ανοίγει στο portal και το webradio «902.gr» με στοιχεία, με ρεπορτάζ με συνεντεύξεις, για να καταδείξει πως το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή δεν συμβαδίζει με την ανάγκη για περισσότερο κέρδος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε: 

-Στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξη τύπου η Γραμματεία ΠΑΜΕ Ρόδου για την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία της περιοχής και τις άθλιες συνθήκες εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. 
-Για τον τουρισμό και την καμπάνια της κυβέρνησης περί αύξησης του αριθμού των τουριστών, την ώρα που ξενοδοχοϋπάλληλοι στερούνται βασικών δικαιωμάτων ενώ συνολικά για τους εργαζόμενους το δικαίωμα στις διακοπές έχει γίνει είδος πολυτέλειας.  

Ακούστε: 

-Συνέντευξη του Χρήστου Κατσώτη μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ στο Webradio του 902.gr για το παράδειγμα του Τουρισμού που αποκαλύπτει  ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. 
-Συνέντευξη της Λίνας Ράλλη μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, για τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων στη Ρόδο. 
- Συνέντευξη του Παντελή Καλαβρέζου, μέλους της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή»: Απιαστο όνειρο για τη νεολαία οι διακοπές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: