Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ανατριχιαστική διαπίστωση για την αντισεισμική προστασία στη Λέσβο

Του Ηλία ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ *

Πριν λίγες μέρες (σ.σ στις 6 Δεκέμβρη) σεισμός των 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Πλωμαριού στη Λέσβο, με υλικές ζημιές σε σπίτια και σχολεία. «Ευτυχώς που το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα» είπαν και πάλι οι σεισμολόγοι και ο κόσμος και το θέμα... έκλεισε.
Τι θα γινόταν όμως αν το επίκεντρο δεν ήταν στη θαλάσσια περιοχή; Ούτε που να το σκεφτεί κανείς!

Πριν εφτά χρόνια η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις για την ουσιαστική αντισεισμική προστασία και θωράκιση της Λέσβου, της Λήμνου και του Αη Στράτη. Μια πολύπλευρη προσπάθεια έρευνας, συλλογής στοιχείων, εντοπισμού προβλημάτων, κατάθεσης προτάσεων καλώντας το λαό της Λέσβου, τους μαζικούς φορείς, να αναπτύξουν ένα διεκδικητικό-αγωνιστικό κίνημα για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Για την υπεράσπιση όχι μόνο του μόχθου και της περιουσίας του αλλά και της ίδιας του της ζωής.

Από τότε η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν ήταν λίγες οι φορές που ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και μετά τον «Καλλικράτη» στο Δήμο Λέσβου και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Επτά χρόνια μετά
Σήμερα και με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στο Πλωμάρι επιχειρήσαμε να επικαιροποιήσουμε τις θέσεις μας. Συγκρίναμε τα προ εφταετίας προβλήματα με τα σημερινά. Τα κενά, τις ελλείψεις, γενικά την κατάσταση τότε και σήμερα.


Η διαπίστωση ανατριχιαστική: όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά χειροτέρεψαν τα πράγματα.
  • Κανένα σπίτι, καμιά πολυκατοικία δεν έχει ελεγχθεί.
  • Κανένας προσεισμικός έλεγχος στα 450 δημόσια κτίρια με χιλιάδες εργαζόμενους. Στα 210 σχολεία με χιλιάδες μαθητές (μόνο στα 187 έγινε ένας οπτικός έλεγχος πριν 10 χρόνια), στο Νοσοκομείο, στο Ασυλο Ανιάτων Αγιάσου, στα Γηροκομεία, στα ΚΑΠΗ, στις φοιτητικές εστίες, στους χώρους που διασκεδάζει η νεολαία.
Οσον αφορά τα κενά στις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας η κατάσταση είναι εξίσου τραγική.
  • Η Δ/νση ΠΣΕΑ Γενικής Γραμματείας Αιγαίου υποβαθμίστηκε φέτος σε Τμήμα! Ενώ οι πιστώσεις από 500χιλ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν το 2014 στις 30!
  • Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Β. Αιγαίου λειτούργησε με έναν υπάλληλο (πριν εφτά χρόνια είχε δύο) ενώ οι πιστώσεις μειώθηκαν κατά 80% !
Αν και συγκροτήθηκαν Επιτροπές Ελέγχου Σκυροδέματος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο οι έλεγχοι εξακολουθούν να είναι δειγματοληπτικοί.
  • Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου είναι σχεδόν διαλυμένο ενώ οι πιστώσεις έχουν και εδώ μειωθεί κατά 80% !
  • Στη Λήμνο από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν λειτουργεί πλέον Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας! Ιδια κατάσταση και στον Αη Στράτη.
  • Τα τελευταία 5 χρόνια λόγω έλλειψης πιστώσεων δεν γίνεται κανενός είδους εκπαίδευση. Μετά τη κατάργηση και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.ΑΣ.Π) δεν γίνεται ούτε η παραγωγή έντυπου υλικού και φυσικά ούτε οι ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία.
Ετσι αβίαστα οδηγούμαστε στην ανατριχιαστική διαπίστωση: Στο Β. Αιγαίο είμαστε παντελώς απροστάτευτοι, αφημένοι στην καταστροφική μανία του Εγκέλαδου.

Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα: Αφού είναι σίγουρο ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν γιατί οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης;

Γιατί στον καπιταλισμό τα πάντα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα. Με τη λογική του κέρδους. Η αντισεισμική προστασία όπως και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν άμεση οικονομική ανταπόδοση, όπως π.χ. τα λιμάνια για τον λεγόμενο ποιοτικό τουρισμό με τα κρουαζιερόπλοια που δεν αφήνουν δεκάρα τσακιστή στο ντόπιο πληθυσμό. (ενώ αποτελούν χαράς ευαγγέλια για τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες και τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό.) Δεν είναι τυχαίο πως η Ε.Ε. χαρακτηρίζει την αντισεισμική θωράκιση ως μη επιλέξιμο έργο.

Ανάπτυξη για ποιον;
Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι: Ανάπτυξη για ποιόν, το λαό ή τα μονοπώλια; Εργα για τις λαϊκές ανάγκες ή για τους επιχειρηματικούς ομίλους;

Η αντισεισμική θωράκιση όμως, όπως και άλλα έργα ζωής για το λαό (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, νοσοκομεία, σχολεία, κ.α.) φωνάζουν από μακριά ότι χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου. Χρειάζεται μια άλλη εξουσία με Λαϊκή Οικονομία όπου ο πλούτος που παράγεται θα επιστρέφει στους παραγωγούς του, τους εργαζόμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις.

Οι σεισμοί όμως δεν περιμένουν ούτε προειδοποιούν και όταν έρθει η ώρα τους θα το πληρώσουν κυρίως οι λαϊκές οικογένειες. Κι επειδή η μεγαλύτερη πρόληψη είναι η αντισεισμική θωράκιση, όπως σ' όλη την Ελλάδα, έτσι κι εδώ η Κομματική Οργάνωση Λέσβου καλεί το λεσβιακό λαό να αναλάβει αποφασιστική δράση, χωρίς καθυστέρηση, διεκδικώντας ουσιαστικό έλεγχο των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών και άμεσες παρεμβάσεις με προτεραιότητα σε σχολεία, νοσοκομεία, μαζικούς εργασιακούς χώρους, λαϊκές κατοικίες. Την προστασία και δημιουργία ελεύθερων χώρων. Την ενίσχυση με μέσα και προσωπικό των μηχανισμών αντιμετώπισης των συνεπειών του φαινομένου.

Τα παραπάνω αποτελούν μια απάντηση σ'αυτούς που ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις για τώρα, πως ανάγει τη λύση όλων των προβλημάτων στο σοσιαλισμό.

Φυσικά και ξέρουν ότι οι κομμουνιστές βρίσκονται σε καθημερινή δράση για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική. Το ασφαλιστικό τις εργασιακές σχέσεις , την ανεργία, τη φτώχεια, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα χαράτσια.

Ξέρουν ότι το ΚΚΕ δένει σ'ένα αδιαίρετο σύνολο το σήμερα με το αύριο για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κι αυτή η εικόνα προσπαθούν να φθάσει διαστρεβλωμένη στο λαό. Ποιοι; Αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. Αυτής της σφηκοφωλιάς που θεωρεί ότι δεν πρέπει να επιλέγεται η αντισεισμική θωράκιση ως έργο προτεραιότητας άρα δεν χρηματοδοτείται. Δηλαδή ότι η ζωή μας δεν έχει καμιά αξία μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου. Είναι τα κόμματα της συγκυβέρνησης ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ )και του ΣΥΡΙΖΑ που θα σώσει το λαό δίνοντας όρκους πίστης στο κεφάλαιο και την Ε.Ε. Από κοντά και οι ΑΝ.ΕΛ η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Ολοι αυτοί που από διαφορετικά μονοπάτια καταλήγουν στον αντιλαϊκό δρόμο του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Θέλουν το λαό στη γωνία σε ρόλο θεατή. Να θεωρεί ότι έτσι είναι κι έτσι πάνω κάτω θα πηγαίνουν τα πράγματα. Ενώ το ΚΚΕ θέλει ο λαός να καταλάβει τη δύναμή του. Να γίνει πραγματική αντιπολίτευση σε μονοπώλια, κυβερνήσεις, Ε.Ε. Να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη προς όφελος του. Κι αυτό προϋποθέτει ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στις επόμενες εκλογές. Αλλωστε και μόνο οι θέσεις του για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση δεν αποτελούν ένα σοβαρό λόγο για την εκλογική του ενίσχυση;

Ηλίας ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής της ΚΟ Μυτιλήνης του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: