Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Μάχη της Κρήτης: «Ό,τι γράφεται με αίμα, δεν σβήνει με μελάνι»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ

Την εξίσωση θύτη και θύματος στη Μάχη της Κρήτης, στο πλαίσιο της επίσημης γραμμής της ΕΕ, προπαγανδίζει ο καθηγητής Χάινζ Ρίχτερ που αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με αφορμή τις θέσεις του έχει ανοίξει συζήτηση στην τοπική κοινωνία, αναπαράγοντας αντιστόρητες τοποθετήσεις. 

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ με αφορμή αυτό το ζήτημα, τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ιστορική αλήθεια γύρω από τη Μάχη της Κρήτης και τη συμβολή της στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνει: 



«Για το ΚΚΕ, οι συγγραφικές απόψεις του κ. Ρίχτερ δεν έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία, ούτε ξαφνιάζουν, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πρόθυμος "επιστήμονας" της υπηρεσίας της αστικής ιδεολογίας προσπαθεί να προσαρμόσει επιλεκτικά την ιστορική πραγματικότητα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, και ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, επιχειρείται συστηματικά από την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της το ξαναγράψιμο της Ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το τέλος της Ιστορίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Παγκόσμια Ιστορία, αυτή που γράφεται με το αίμα των λαών, είναι γεμάτη με παραδείγματα ηρωικών αγώνων αντίστασης και κοινωνικών επαναστάσεων. Αυτή είναι η Ιστορία που η άρχουσα αστική τάξη προσπαθεί να εξαφανίσει, γιατί ξέρει ότι η γνώση της είναι δύναμη στα χέρια της εργατικής τάξης, των λαών και όλων όσοι δέχονται βάναυση εκμετάλλευση τώρα όπως και τότε.

Η εξίσωση του θύματος με το θύτη, που επιχειρείται από τον Ρίχτερ, αποτελεί κύριο εκφραστή της επίσημης ιδεολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η ίδια λογική με την οποία ο φασισμός, ό,τι πιο απάνθρωπο και βάρβαρο έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, εξισώνεται με τον κομμουνισμό, με αυτούς δηλαδή που τσάκισαν το ναζισμό και το φασισμό και απελευθέρωσαν τους λαούς της Ευρώπης. 

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ προχωράει στην κατάργηση της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στις 9 Μάη και τη μετονομασία της σε Μέρα της Ευρώπης. Οι λόγοι είναι προφανείς. Είναι η ίδια λογική που εξισώνει τις ωμές επιθέσεις του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων,με τον άμαχο λαό της Παλαιστίνης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ… Απόλυτα εναρμονισμένη σε αυτή τη ρότα και η ελληνική κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά συνάπτει διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ και συμμετέχει ενεργά σε κάθε ιμπεριαλιστική επιχείρηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για τη σκοπιμότητα και τις αρνητικές επιπτώσεις που φέρνουν οι επιχειρήσεις ξαναγραψίματος της Ιστορίας. Μοναδικός τους στόχος είναι να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, να τσακίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ώστε να αναπαράξουν την εξουσία τους και να διαιωνίσουν την εκμετάλλευση. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι πανεπιστημιακές αρχές και όλοι όσοι επικροτούν ανιστόρητες τοποθετήσεις και δικαιώνουν τις ναζιστικές θηριωδίες.

Η Μάχη της Κρήτης ήταν μάχη του αδούλωτου κρητικού λαού, που ακολούθησε μετά την παράδοση της υπόλοιπης Ελλάδας στους ναζί κατακτητές από τις τότε κυβερνήσεις του ντόπιου αστικού κεφαλαίου και της αποχώρησής τους στο εξωτερικό, στην Αίγυπτο.

Ήταν μάχη με θεσμούς που ο ίδιος ο κρητικός λαός σύσσωμος δημιούργησε, κόντρα και στους τότε "συμμάχους", για να υπερασπίσει την ελευθερία του. Ήταν μάχη με όρους λαϊκής απάντησης, λαμπρό παράδειγμα ηρωικής αντίστασης στον κατακτητή. Είναι προφανές ότι δεν χωράει σε ένα βιβλίο Ιστορίας που θέλει το λαό υποταγμένο. 

Για το ΚΚΕ, η μεγαλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί από τον κρητικό λαό, από τους λαούς όλου του κόσμου, είναι η βαθιά γνώση της Ιστορίας του. Τα διδάγματά της να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους αγώνες τού σήμερα και του αύριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: