Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Σε 5.000 απολύσεις προχωρά μέχρι το 2019 ο γερμανικός ΟΑΕΔ λόγω …μείωσης της ανεργίας

Η γερμανική υπηρεσία για την απασχόληση του εργατικού δυναμικού έκανε σήμερα γνωστό πως θα καταργήσει έως το 2019 5.000 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το σύνολο των περικοπών από το 2013 σε 17.000, με τη δικαιολογία ότι η χαμηλή ανεργία καθιστά περιττές τις υπηρεσίες των συμβούλων της.

«Η ανεργία που βρίσκεται σε πτώση μακροπρόθεσμα μας επιτρέπει να μειώσουμε το προσωπικό κατά 17.000 έως το 2019», αναφέρει στις στήλες της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» ο Χάινριχ Αλτ, ένας από τους διευθυντές του θεσμού. Από την αρχή του 2013, 12.000 θέσεις έχουν ήδη καταργηθεί και θα ακολουθήσουν άλλες 5.000 έως το 2019 «με την επιφύλαξη ότι η πορεία της οικονομίας θα διατηρηθεί» στο σημερινό ρυθμό της, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, η οποία απασχολεί περίπου 95.000 μισθωτούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σύμβουλοι αρμόδιοι για τη διαχείριση των ανέργων.

Ρεκόρ και στη φτώχεια

Η ανεργία στη Γερμανία εξελίσσεται εδώ και μήνες στα πιο χαμηλά επίπεδα μετά την επανένωση της χώρας, φτάνοντας το Μάρτη σε νέο χαμηλό ρεκόρ 6,4%.

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί λένε τη μισή αλήθεια ή εν προκειμένω την αποκρύπτουν. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι η εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας στη Γερμανία είναι το αποτέλεσμα βαθιά αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ τις τελευταίες δύο δεκαετίας, όπως για παράδειγμα οι διαβόητες μίνι δουλειές (mini-jobs). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σε αυτές τις μίνι δουλειές, δουλεύοντας 16 ώρες την εβδομάδα με μισθό 450 ευρώ το μήνα, κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ίδια ώρα που η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η φτώχεια να έχει εκτοξευθεί σε ύψη ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανισμών Πρόνοιας της Γερμανίας, παρουσιάζοντας σχετική έκθεση, είχε δηλώσει ότι «ποτέ η φτώχεια στη Γερμανία δεν βρισκόταν σε τέτοια υψηλά επίπεδα, όσο σήμερα».

Η συνολική εικόνα, λοιπόν, που προκύπτει από τη σύνθεση των στοιχείων που αφορούν τόσο την ανεργία όσο και τη φτώχεια επιβεβαιώνουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο τη μία και μοναδική αλήθεια που υπάρχει στον καπιταλισμό: Πως είτε με υψηλή ανεργία είτε με χαμηλή, είτε με ανάπτυξη είτε με ύφεση, οι εργαζόμενοι θα βιώνουν τη φτώχεια και την ανέχεια για να στηρίζουν μία πολιτική που εξασφαλίζει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια.

Επιτροπή Ανέργων Ηλιούπολης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: