Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα δεδουλευμένα των ναυτεργατών

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, απαιτώντας να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές σε όλους τους ναυτεργάτες. Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές σε όλους τους ναυτεργάτες.

Η απλήρωτη εργασία αποτελεί μάστιγα για τους ναυτεργάτες, γενικότερα για τη λαϊκή οικογένεια. Η ΝΕΛ και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτεργατών. Χαρακτηριστικά η ΝΕΛ δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα σε 500 περίπου ναυτεργάτες. Τα 11 πλοία της ΝΕΛ παραμένουν ακινητοποιημένα με ευθύνη της εταιρείας δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ και των μαζικών φορέων των εργαζομένων των κατοίκων των νησιών, για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα νησιά στο ΒΑ Αιγαίο -Λήμνο, Αη Στράτη, Ικαρία, Σάμο κ.ά.- είναι απομονωμένα, ενώ η χρονική διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς - Λήμνος με το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο "Νήσος Μύκονος" είναι 22.30 ώρες!


Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα των υπέργηρων - υποσυντήρητων ακτοπλοϊκών πλοίων άνω των 30 ετών, με συχνές βλάβες, καθυστερήσεις και μεγάλους κινδύνους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμευμένη με τα εφοπλιστικά συμφέροντα χρηματοδοτεί τη ΝΕΛ και τις άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες με κρατικές επιδοτήσεις από τη φοροληστεία του λαού. Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας για νομοθετικές ρυθμίσεις και τη σύνδεση της εξόφλησης των δεδουλευμένων μισθών των ναυτεργατών με την κρατική χρηματοδότηση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες αποτελεί πρόκληση για τους ναυτεργάτες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να καλύψουν καθημερινές στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Η αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ -στην ίδια ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- αφήνει τα νησιά χωρίς πλοία, τους ναυτεργάτες χωρίς δουλειά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα τόσο στη μετακίνηση των επιβατών όσο και στον εφοδιασμό με προϊόντα τα νησιά.

Η πολύχρονη πείρα επιβεβαιώνει ότι όσο τα πλοία είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο η ανάπτυξη της οικονομίας και της ναυτιλίας έχουν κριτήριο το κέρδος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των αγροτών, των "αυτοαπασχολούμενων" ΕΒΕ στα νησιά και γενικότερα. Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα χειροτερεύει η κατάστασή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς τοποθετείται στις προτάσεις των ναυτεργατών και των μαζικών φορέων των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών:

Να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί σε όλους τους ναυτεργάτες που είναι απλήρωτοι και να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να καταργηθούν οι νόμοι που επέβαλαν αύξηση της φορολογίας από τη μια και μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις οργανικές συνθέσεις από την άλλη υποβαθμίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά και τους όρους προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Να εξασφαλιστούν σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δια-νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: