Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Επιστολή του Στρατή Κόρακα για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Προς τον Πρόεδρο του Περιφεριακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
 
Θέμα: ΦΠΑ στα νησιά  
Κύριε Πρόεδρε,
Ξαναγίνεται λόγος για κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά εν ονόματι του.......πατριωτισμού. Το ότι σ' αυτή τη φάση πάει η Κυβέρνηση να το καταργήσει στα κοσμοπολίτικα νησιά, των οποίων όμως οι κάτοικοι υφίστανται τις επιπτώσεις του κόστους μεταφοράς και άλλων αρνητικών παραγόντων της "νησιωτικότητας, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Είναι το πρώτο βήμα. Είναι βέβαιο ότι θα ‘ρθει και η δική μας σειρά από μια Κυβέρνηση που θέτει ως βασικό της στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των Βρυξελλών. Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα αλληλεγγύης'
Γι αυτό πρέπει να αντιδράσουμε. Καμιά εμπιστοσύνη σε παραπλανητικές-καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις.
Σας ξαναστέλνω την επιστολή που είχα απευθύνει στις 4 Δεκεμβρίου του 2014, με το αίτημα να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Με τιμή                                                                 Μυτιλήνη, 31 Μαρτίου 2015
Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου
                                       --------------------                                             
                                                                   «Μυτιλήνη, 4 Δεκ. 2014
Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
Θέμα: Κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ
Κύριε Πρόεδρε,
Θα έχετε σίγουρα ενημερωθεί ότι η Κυβέρνηση συζητά με την Τρόικα να καταργήσει τον μειωμένο  κατά 30% ΦΠΑ για τα νησιά μας.
Υπενθυμίζω ότι πετύχαμε να  ψηφίσει η Βουλή την μείωση αυτή,  το 1990, επί Κυβέρνησης Ξ. Ζολώτα,  έπειτα από πλήθος τροπολογιών που καταθέσαμε, ανταποκρινόμενοι και στη διεκδίκηση των κατοίκων της Λέσβου και  άλλων  νησιών του Αιγαίου.   Διεκδικούσαμε μείωση κατά 50% του ΦΠΑ.  Τελικά  η Βουλή ενέκρινε  μείωση κατά 30%, ως «πρώτο βήμα» και  ελάχιστο αντιστάθμισμα  ενός μέρους των προβλημάτων και παραγόντων που κάνουν τη ζωή στα νησιά πιο ακριβή, πιο δύσκολη και επικίνδυνη, όπως:
-          Κόστος αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων.
-          Υποβαθμισμένα, συχνά, ιδιαίτερα θαλάσσια, μεταφορικά μέσα.
-          Υποβαθμισμένη παροχή υγειονομικής φροντίδας, λόγω συνεχών περικοπών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα  υγείας, σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά  και τούτο, παρά την αυταπάρνηση των εργαζομένων στον τομέα  αυτό.
-          Τα νησιά μπορεί να βρεθούν σε απομόνωση λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων παραγόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.

Αυτά και άλλα προβλήματα, που είναι , ως γνωστό, αποτέλεσμα  κυρίως των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζοντα , από τις κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, οδήγησαν τα νησιά μας σε δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό
Φυσικά, εμείς δεν πιστεύουμε ότι, ακόμα και μια  μείωση κατά  50% του ΦΠΑ, θα λύσει τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων ιδιαίτερα νησιών και μάλιστα  όταν, επί πλέον,  υφίστανται και αυτοί την πρωτοφανή και πολύμορφη αφαίμαξη του εισοδήματός που βιώνει όλος ο εργαζόμενος λαός μας . Θεωρούμε όμως ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελεί  μια ανακούφιση και ένδειξη ότι κατανοούνται αυτά τα προβλήματα. 
Σήμερα  όμως,  αντί να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε  μείωση του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 50%,  έρχεται  να  προωθήσει την κατάργηση και αυτής  που ισχύει, αδιαφορώντας για την παραπέρα επιδείνωση της ζωής μας. Και σα να μην έφτανε αυτό έρχεται, επιπλέον, να διπλασιάσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία,  πλήττοντας   μια  από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος  στα νησιά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει θέση, στο παρελθόν εναντίον της κατάργησης της μείωσης του ΦΠΑ, χωρίς φυσικά να δώσει συνέχεια, αφού καθ΄όλη την προηγούμενη θητεία  του, έβαζε, στην πλειοψηφία του, πλάτη, στην πολιτική της Κυβέρνησης και της ΕΕ.
 Θεωρούμε, ωστόσο, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για  τον πολιτικό προσανατολισμό και της σημερινής πλειοψηφίας του,  πρέπει να  επαναλάβει  την αντίθεσή του στην κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ,  παίρνοντας και πρωτοβουλίες μαζικοποίησης της  αντίθεσης αυτής και γενικεύοντας την διεκδίκηση για  άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός και δημογραφικός μαρασμός των νησιών μας. Προτείνουμε, λοιπόν, να συζητήσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.
Από την πλευρά μας, ως Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε τους εργαζόμενους, όλο το λαό μας να αντιταχτεί δυναμικά τόσο στην κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ όσο και για την ανατροπή της πολιτικής που κάνει τη ζωή τους μαρτύριο. Σ’αυτό τον αγώνα θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.
Με τιμή
Στρατής Κόρακας, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Β. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: