Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση για απεργία των ποδοσφαιριστών, ο «Ριζοσπάστης» συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ, Διονύση Δημόπουλο

Η πρόσφατη απόφαση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) να προκηρύξει απεργία με αιτία την καθυστέρηση από τους αρμόδιους φορείς (ΕΠΟ, Super League, Fotball League) στην τήρηση των συμφωνηθέντων για την ίδρυση Εγγυητικού Ταμείου των παικτών αποτέλεσε αναμφίβολα σημαντική εξέλιξη στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στα γραφεία του ΠΣΑΠ και συνομίλησε με τον πρόεδρό του, Διονύση Δημόπουλο, τόσο για το θέμα του Εγγυητικού Ταμείου και το τι ακριβώς συνέβη μέχρι να φθάσουμε στα πρόσφατα γεγονότα, όσο και για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τους ποδοσφαιριστές και το Σύνδεσμο.

-- Πόσο σημαντικό είναι το θέμα της δημιουργίας Εγγυητικού Ταμείου για τους παίκτες;

-- Καταρχάς θα πρέπει να πω πως τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ουκ ολίγες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα μέλη μας. Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να καταφέρουμε από τον Ιούλη του 2013 ο ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Ελλάδα να έχει μια πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, αυτός και τα μέλη της οικογένειάς του. Σε αυτήν τη βάση και στο πλαίσιο των συναντήσεων και της συνεργασίας που έχουμε με τους φορείς, προχωρήσαμε να αλλάξουμε και κάποια άλλα πράγματα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2013 ανοίξαμε το θέμα της δημιουργίας Εγγυητικού Ταμείου για τους ποδοσφαιριστές που οι ομάδες τους υποβιβάζονται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες είτε για βαθμολογικούς λόγους είτε για χρέη. Κάτι το οποίο προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα για τους παίκτες που είχαν να λαμβάνουν δεδουλευμένα και οφειλόμενα. Εμείς θέλαμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα ώστε να μπορούν αυτά τα παιδιά, που βρίσκονται αιφνιδίως στο δρόμο, χωρίς να έχουν οι ίδιοι ευθύνη, να παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται. Και μιλάμε για συναδέλφους που, όπως λέγαμε και στην ανακοίνωση, θεωρούνται επαγγελματίες των 491 ευρώ, θέλοντας να απομυθοποιήσουμε την εικόνα του ποδοσφαιριστή που έχει ο κόσμος με τα πολλά εκατομμύρια, τα ακριβά αμάξια κ.τ.λ. Κάτι που δεν αφορά φυσικά την πλειοψηφία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε τα μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς, παραχωρώντας μάλιστα απ' την πλευρά μας και κάποια πράγματα. Το κάναμε προσμετρώντας πάντα τα όσα είπαμε για τις ανάγκες των συναδέλφων που θα βρεθούν «στον αέρα».


-- Τι ακριβώς θα είναι το Ταμείο και πώς θα λειτουργεί;
 
-- Το Ταμείο θα είναι αρωγής και θα πρέπει να ενημερώσω ότι δεν θα έχει καμία σχέση με τον ΠΣΑΠ. Τα χρήματα από τις ομάδες θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό στην ΕΠΟ προκειμένου οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα έχουν προβεί σε προσφυγή και έχουν δικαιωθεί πρωτοβάθμια, να παίρνουν κάποια λεφτά για να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες τους. Θα πρέπει να τονίσω ότι θα αφορά μόνο ποδοσφαιριστές που θα έχουν κάνει προσφυγή. Δεν δικαιούται χρήσης του Ταμείου κάποιος που δεν έχει κάνει προσφυγή και έχουν περάσει π.χ. δύο χρόνια. Από την πλευρά μας ως ΠΣΑΠ προγραμματίζουμε συναντήσεις και με τις ομάδες για να ενημερώσουμε πλήρως για το θέμα, γιατί διαπιστώσαμε ότι κάποιοι δεν γνώριζαν ακριβώς, νομίζοντας μάλιστα ότι αυτά τα λεφτά θα πηγαίνουν στον ΠΣΑΠ.

-- Τι μεσολάβησε και φθάσαμε στην απόφαση για απεργία;

-- Από την πλευρά μας, όπως τονίσαμε και στη σχετική ανακοίνωση, εξαντλήσαμε όλα τα όρια της αντοχής και της υπομονής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οταν φθάσαμε στην τελική συμφωνία απαιτούνταν μια διαδικασία σχετικά με το νομικό κομμάτι. Εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία που υπογράψαμε, ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις με νομικούς, με σκοπό τη δημιουργία βάσης ώστε να προχωρήσουν οι συμφωνίες. Αυτό έγινε τον Απρίλη του 2015 και αμέσως μετά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν γινόταν. Στείλαμε επιστολές στους φορείς όπου αποτυπώναμε ξεκάθαρα ότι πλέον η δημιουργία του Ταμείου πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί ήδη έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα. Αναγνωρίσαμε ότι απαιτούνταν μεγάλος χρόνος διαδικασιών αλλά πλέον τα πράγματα έχουν φύγει απ' τα όρια αφού είχαμε πει για υπογραφές τέλη Ιούνη του 2015. Ετσι, με απόφαση της Συνέλευσής μας προχωρήσαμε μαζί με τα παιδιά της Super League και της Football League, με την υποστήριξη και των διεθνών της Εθνικής να ορίσουμε το τέλος Οκτώβρη ως καταληκτική ημερομηνία και μετά εάν δεν γίνει κάτι για το ζήτημα να προβούμε σε πιο δραστικά μέτρα.

-- Πώς υποδέχθηκαν την απόφαση αυτή οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές;

-- Η συσπείρωση και η στήριξη ήταν κάτι το πρωτοφανές. Είναι χαρακτηριστικό της συσπείρωσης που υπήρξε η υποστήριξη από τους διεθνείς της Εθνικής αλλά και η πλήρης στήριξη από τα παιδιά των ομάδων της Super League, που στην προκειμένη περίπτωση σε σχέση με τη Football League αποτελούν τους λεγόμενους πιο ισχυρούς. Μάλιστα, ενδεικτικές ως προς το τι επικράτησε είναι οι δηλώσεις των παικτών της Super League μετά τους αγώνες της περασμένης Κυριακής για το πρωτάθλημα, όπου υποστήριξαν την απόφαση για την απεργία εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Κάτι που δυστυχώς δεν προβλήθηκε απ' τις αθλητικές εκπομπές της Κυριακής, οι οποίες έμειναν μόνο στα αγωνιστικά.

-- Το ζήτημα του Εγγυητικού Ταμείου δείχνει να οδεύει τελικά προς τη λύση του. Η επόμενη μέρα για τον ΠΣΑΠ ποια είναι; Τι γίνεται με άλλου είδους διεκδικήσεις;

-- Οσον αφορά τις διεκδικήσεις δεν σταματούν στη δημιουργία του Ταμείου. Εχουμε αιτήματα για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Για παράδειγμα, το Συνταξιοδοτικό, τα ένσημα, για το οποίο θέλουμε να διαμορφώσουμε μια πλήρη θέση, μέσω και των συζητήσεων με τους ειδικούς που θα πρέπει να γίνουν. Ενα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέλη μας εάν ληφθούν υπόψη μάλιστα ο μικρός χρόνος του εργασιακού τους βίου καθώς και η επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας των τραυματισμών. Ενα άλλο παράδειγμα αποτελούν οι προτάσεις για την κατοχύρωση των μελών μας, όπως το αίτημα για τη σύσταση και λειτουργία του Ελάχιστου Εγγυημένου Κεφαλαίου, που αφορά υποχρεώσεις των ΠΑΕ προς τους παίκτες ή ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό.

-- Μιλήστε μας για τις δράσεις του Συνδέσμου.

-- Η δράση του ΠΣΑΠ είναι πολύπλευρη. Για παράδειγμα, και στις συναντήσεις που έγιναν με τους φορείς δεν μιλήσαμε μόνο για το θέμα του Ταμείου αλλά βάλαμε και μια σειρά ζητήματα, όπως το ντόπινγκ, οι χειραγωγημένοι αγώνες. Την ίδια στιγμή, τόσο για τέτοιου είδους ζητήματα όσο και για άλλα, επίσης σημαντικά, όπως η βία και ο ρατσισμός, έχουμε αναπτύξει μια πλούσια δράση ρίχνοντας το βάρος στην ενημέρωση των παιδιών, με επισκέψεις στα σχολεία. Πρόσφατα βρεθήκαμε σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στις ανάγκες των σχολείων προσφέροντας αθλητικό υλικό. Κάνουμε καμπάνιες, όπως το «βάλε τέλος στη βία», «πες όχι στο ρατσισμό» και απευθυνόμενοι σε κάποιες ηλικίες μεγαλύτερες θίγουμε και θέματα ντόπινγκ ή των χειραγωγημένων αγώνων. Οι καμπάνιες μάλιστα συνοδεύονται από αντίστοιχα μπλουζάκια, βραχιολάκια, με σκοπό να δείξουμε στα παιδιά τα ιδεώδη του αθλητισμού. Και βέβαια δεν στεκόμαστε μόνο σε ζητήματα του αθλητισμού. Από το Γενάρη του 2015 έχουμε αναπτύξει την καμπάνια που αφορά το πρόγραμμα «Γίνε δότης μυελού των οστών» μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η Πίστη».

ΜΠ. ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: