Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα η μόνη εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

36 χρόνια πέρασαν από την 15 Δεκεμβρίου 1972, που Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και η ελεγχόμενη παρέμβαση των γεννητικών παρεμβάσεων στην τροφική αλυσίδα είναι βασική προϋπόθεση για την Υγεία και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.


Η ανεξέλεγκτη δράση των επιχειρήσεων, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επίτευξης κέρδους δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων. Η χρησιμοποίηση μεταλλαγμένων τροφίμων, καλλιεργειών και πηγών ενέργειας εχθρικών προς το περιβάλλον υποδεικνύονται από το μοντέλο ανάπτυξης του καπιταλισμού.
Η Καταστροφή του δασικού μας πλούτου από τις περασμένες αλλά και από τις αναμενόμενες καταστροφικές πυρκαγιές είναι αποτελέσματα της λεγόμενης αειφόρου ανάπτυξης όπως θέλουν να αποκαλούν το ξεπούλημα δημοσίων εκτάσεων, όπως τα δάση και οι παραλίες.

Για τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και της χώρας μας το περιβάλλον αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να θυμίσουμε τον δασοκτόνο νόμο, τις παραλίες που ιδιωτικοποιούνται, τον νόμο που νομοποιεί τα αυθαίρετα, τις άδειες πετ – κοκ που δίνονται σε βιομηχανίες και η χαλαρή εφαρμογή των νόμων για τους βιολογικούς καθαρισμούς των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μείωση των υδάτινων πόρων, η μόλυνση τους, η τρύπα του όζοντος και τα νέφη επικίνδυνων σωματείων και τα ραδιοσήματα που πνίγουν τις πόλεις, είναι αποτέλεσμα της ίδιας άναρχης ανάπτυξης του καπιταλισμού, που αρχή του είναι επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος.

Τα προβλήματα που από την φύση του δημιουργεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων αποτελούν ταυτόχρονα και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης για την υλοποίηση περαιτέρω αντιλαϊκών μέτρων και φορομπηχτικής πολιτικής. Έτσι η έλλειψη νερού αποτελεί το απαραίτητο ιδεολογικό επιχείρημα για την αύξηση των τιμολογίων νερού στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, που είναι απαίτηση του κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ευκολία που δίνουν οι τράπεζες δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονται ασύμφορα ακολουθώντας τους νόμους της αγοράς. Το κυκλοφοριακό και οι εκπομπές ρύπων των εκατομμυρίων αυτοκινήτων, δημιούργημα της ίδιας άναρχης ανάπτυξης, αποτελούν το επιχείρημα για την καθιέρωση διοδίων μέσα στις μεγάλες πόλεις που κατά «παράδοξο» τρόπο θα είναι ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Το περιβάλλον δεν προστατεύεται από τα ευχολόγια, τις φιέστες, τα πανηγύρια και τις καμπανιακού τύπου εξαγγελίες των κυβερνήσεων κάθε 5 Ιούνη και ειδικά όταν εκεί που οι Εργάτες, βλέπουν καταστροφή του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βλέπουν πεδίο εφαρμογής των νόμων της αγοράς, θεσπίζοντας χρηματιστήριο ρύπων, πουλώντας και αγοράζοντας ρύπους.
Σήμερα το περιβάλλον, δεν κινδυνεύει μόνο από οικολογική καταστροφή, αλλά και από μια ιδιότυπη πολιτική εμπορευματοποίησης της προστασίας του. Μιας πολιτικής που αφού αποκομίζει τεράστια κέρδη αδιαφορώντας για την μόλυνση των νερών, της γης, του αέρα επιδιώκει να δημιουργήσει αγορά όπου θα πωλούνται και θα αγοράζονται δικαιώματα ρύπανσης.

Το ΕΚΛ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε ότι από τις περσινές καταστροφές:
Ελάχιστο ποσοστό αναδάσωσης έχει προχωρήσει στις αναδασωτέες περιοχές
Εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν τεράστιες δασικές εκτάσεις
Η παράνομη δόμηση ενθαρρύνεται
Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών
Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών, των δασικών εκτάσεων και των προστατευόμενων περιοχών
Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά, αλλά και οι πιστώσεις για τον περιορισμό των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται, σε καμία περίπτωση, στις ανάγκες
Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό
Τα δάση παραμένουν ακαθάριστα ακόμα και γύρω από αστικές περιοχές
Δεν έχουν διανοιχτεί οι απαιτούμενοι δασικοί δρόμοι. Δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως: Η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η ύπαρξη πυροσβεστικών κρουνών, αλλά και έργα υποδομής, όπως υδατοδεξαμενές, κλπ.
Η φύλαξη και επιτήρηση ακόμη και των πιο ευαίσθητων περιοχών είναι μηδαμινή

Για το ΕΚΛ είναι καθαρό, πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της πάλης της εργατικής τάξης για μια άλλη ανάπτυξη που δεν θα κυριαρχεί το κέρδος και οι νόμοι της αγοράς, θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει την υγεία των εργαζομένων, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και θα καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Προτείνει, για άλλη μια φορά, την εφαρμογή μέτρων προστασίας τους και καλεί την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής μας, να παλέψει για να τα επιβάλει άμεσα:
Να λειτουργήσει ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να δημοσιοποιούνται οι μετρήσεις.
Να σταματήσει η χρήση του πετ – κοκ.
Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας του Πηνειού, να αποκατασταθεί η ροή του και να καθαριστεί.
Ανάπτυξη του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς με δωρεάν εισιτήριο για τους εργαζόμενους.
Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.

Λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία. Όχι ξύλευση και βοσκή στα καμένα δάση.
Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου σε όλες τις περιοχές με προτεραιότητα τις ευαίσθητες περιοχές.
Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Άμεση εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου, απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.
Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και στα δάση της χώρας.
Άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη, επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.
Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων παράνομων χωματερών.
Άμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως, επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
Αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας.
Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Κρατικές υπηρεσίες οι οποίες εξασφαλίζουν την υγιεινή των τροφίμων, όπως μικροβιολογικός έλεγχος, έλεγχος για την ύπαρξη τοξικών χημικών ουσιών στα τρόφιμα και έλεγχος για την ύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.
Να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες ελέγχου του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό.
Να υλοποιηθούν έργα υποδομής για την εξασφάλιση υδάτινων πόρων.
Υποχρέωση όλων των βιομηχανιών σε λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και συμμόρφωση τους με τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.


Η Διοίκηση





Δεν υπάρχουν σχόλια: