Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Μ. ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ *

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΖΟΦΕΡΟ ΤΟΠΙΟ
Πολλοί δήμοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη χώρα μας, είναι χρεωμένοι σε τράπεζες. Αυτός είναι ο κανόνας μιας διαχείρισης που όλα τα φορτώνει στις πλάτες των δημοτών για να εξυπηρετηθεί και σε τοπικό επίπεδο η ολιγαρχία του πλούτου. Οι υπερβάσεις στα έργα, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι δοσοληψίες των αιρετών των αστικών κομμάτων-ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ- νομότυπες ή μη με τους διάφορους επενδυτές ή μετόχους των δημοτικών εταιρειών αποδεικνύει του λόγου το αληθές , αλλά και τις μαύρες τρύπες που καλούνται μετά να μπαλώσουν οι δημότες.

Η πρακτική του δανεισμού ενός δήμου είναι συνηθισμένη και συμβαίνει έτσι κι αλλιώς και στην Ελλάδα. Αιτιολογία για το δανεισμό αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να ασκήσει ένας δήμος μια σειρά αρμοδιότητες. Αυτό έχει δυσάρεστη επίπτωση στο λαϊκό εισόδημα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έρχεται η στιγμή να πληρωθεί ο λογαριασμός αυτής της πολιτικής.

Ας δούμε συγκεκριμένα ορισμένα παραδείγματα από τη διεθνή πραγματικότητα:

Στο δήμο του Σεντ Ετιέν, στη Νοτιοανατολική Γαλλία, αυξήθηκαν δύο φορές οι φόροι, μειώθηκε κατά τα 2/3 το σχέδιο ανακαίνισης του τοπικού μουσείου και ματαιώθηκε η κατασκευή γραμμής τραμ.
Στην Ιταλία, στην πόλη Ρεκανάτι, των 22.000 κατοίκων, για να αντιμετωπιστούν τα χρέη, ιδιωτικοποιήθηκε το πάρκο της πόλης, έκλεισαν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μειώθηκαν τα βοηθήματα προς τους ηλικιωμένους και ανεστάλησαν έργα επιδιόρθωσης των γραφικών πλακόστρωτων δρόμων.
Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοτικών Συμβουλίων, τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν κατά 7 δισ. λιγότερα το 2009. Ετσι άρχισαν οι περικοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, για εξοικονόμηση πόρων, προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα ή αυξάνοντας πολύ σε άλλες τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου. Επίσης, πολλές πόλεις και δήμοι της Γερμανίας όπως το Λεβερκούζεν επιζούν με μεσοπρόθεσμο δανεισμό.
Τέλος, στην Ισπανία, οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας βασίζουν τα έσοδά τους σε μεγάλο βαθμό στη φορολογία, που λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης προβλέπεται ότι θα έχει δραματικά μειωμένη απόδοση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε και το μηχανισμό μέσα από τον οποίο λειτουργούν κάποιοι δήμοι ως επενδυτές και ποια η σχέση τους με τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες.
Ο δήμος του Σεντ Ετιέν προχώρησε σε αγορά 10 παραγώγων (σ.σ. επενδυτικό προϊόν που πωλείται στη δευτερογενή αγορά των χρηματιστηρίων), ευελπιστώντας ότι θα μειώσει τα έξοδα δανεισμού και θα έχει και κέρδη. Με τα παράγωγα που αγόρασε, πόνταρε σε κάποιες μελλοντικές προβλέψεις για ισοτιμίες νομισμάτων (σ.σ. κανονικός τζόγος δηλαδή).
Την πρόταση στο δήμο του Σεντ Ετιέν να προχωρήσει στην επένδυση την έκαναν ...έγκυρες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Ντόιτσε Μπανκ, η Ρόγιαλ Μπανκ της Σκωτίας, η βελγική Ντέξια και η γερμανική Κόμερζ Μπανκ. Μόνο που το ...στοίχημα απέτυχε.
Τα παράγωγα που είχαν αγοραστεί από το δήμο δεν τα αγόραζε καμία άλλη τράπεζα, ούτε καν εκείνες που το είχαν προτείνει, αφού το αρχικό σίγουρο στοίχημα δε θα μπορούσε να «βγει» ό,τι κι αν γινόταν. Έτσι, εάν οι δημοτικές αρχές, που είχαν πειστεί από τις τράπεζες να «παίξουν» στο συγκεκριμένο παράγωγο, ήθελαν πια να το ακυρώσουν, θα έπρεπε να καταβάλουν συνολικά 100 εκατ. ευρώ! Αποτέλεσμα; Διπλασιασμός της φορολόγησης για τους κατοίκους...

Ακόμα χειρότερα με τον «Καλλικράτη»
Τα νέα μεγαλύτερα γεωγραφικά και πληθυσμιακά σχήματα, που δημιουργεί ο «Καλλικράτης», εξυπηρετούν το στόχο να αποκτήσουν αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα για να αναπτύσσουν συνεργασίες με μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αλώσουν μια σειρά από έργα και υπηρεσίες. Εξυπηρετούν το στόχο να περιορίσουν τους φορείς που διαχειρίζονται τα χρήματα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.
Όταν θα κληθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες να υλοποιήσουν τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, τότε είναι που θα μετατραπούν πλήρως σε γραφεία και τμήματα πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων που θα μοιράζουν έργα... Κάπως έτσι δημιουργούνται τα χρέη που εμφανίζουν οι δήμοι και που τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Ένα βασικό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες τοπικές εκλογές του Νοέμβρη πρέπει να είναι και αυτό. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση έχουν αυτή την κατεύθυνση.
Το συμφέρον των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων είναι να στηρίξουν το συνδυασμούς της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ - Αγωνιστική Πρωτοβουλία στο δήμο και στην περιφέρεια που θα υπερασπίσει τα συμφέροντά τους.



* ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Χίου
Επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ - Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας









...


Δεν υπάρχουν σχόλια: