Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ : ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

« … Το πραγματικό ζήτημα που ανακύπτει στη δεδομένη σχέση της πολιτικής με το ποδόσφαιρο είναι τούτο: ποια πολιτική καλείται κάθε φορά να υπηρετήσει αυτό το οικουμενικό άθλημα.
Και επιπλέον: Πώς αξιοποιούν το σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτοί που το ελέγχουν, πώς το εκμεταλλεύονται, πώς το χρησιμοποιούν ως μοχλό προώθησης των συμφερόντων τους, ως εργαλείο για τη χειραγώγηση, την παθητικοποίηση, τον αποπροσανατολισμό των "πιστών" της μπάλας, ως "χειρουργείο" μαζικής λοβοτομής για τη διάχυση του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού, και, μερικές φορές, πως αυτό το παιχνίδι μπορεί να μετατραπεί ακόμα και σε φονικό όπλο στα χέρια των "νονών" που το διαφεντεύουν.

Εκείνο που θα προσπαθήσουμε από την πλευρά μας να αποδείξουμε είναι ότι το ποδόσφαιρο, ως άθλημα, ως παιχνίδι, δεν έχει καμία ευθύνη για όλα αυτά. Ή, για να είμαστε ακριβείς, έχει τόση ευθύνη όση έχει ένα… χωράφι. Στο χωράφι μπορείς να σπείρεις σιτάρι για να τραφεί ο πληθυσμός, αλλά μπορείς να σπείρεις και οπιούχο παπαρούνα για να μαστουρώσει αυτός ο ίδιος (πεινασμένος) πληθυσμός. »


« … "Εσύ θα φορέσεις το περιβραχιόνιο, θα σηκώσεις στους ώμους σου ολόκληρο το έθνος", έλεγαν στον Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986, όταν η Αργεντινή είχε υποστεί τον πόλεμο στα Φόκλαντ από την Αγγλία. Ο Μαραντόνα πήρε το περιβραχιόνιο και μαζί με τους συμπαίκτες του μπήκαν στο γήπεδο απέναντι στην Αγγλία: " Τα μάτια μας γυάλιζαν, διψούσαμε για εκδίκηση εκείνη τη μέρα… Το ξέραμε ότι δεν ήταν σωστό, όμως το μυαλό μας ταξίδευε στον πόλεμο των Φόκλαντς (…) σαφώς και ήταν εκδίκηση, γλυκιά εκδίκηση και έτσι νιώθαμε όλοι μας". Ο Μαραντόνα και οι συμπαίκτες του απέκλεισαν την Αγγλία, νίκησαν τη Γερμανία, πήραν το κύπελλο και "ολόκληρο το έθνος πανηγύριζε", αλλά…
Αλλά είναι ο ίδιος ο Μαραντόνα που βάζει τα πράγματα στη θέση τους: "Φυσικά δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τίποτα. Η τιμή του ψωμιού δε μειώθηκε, οι άνθρωποι στην Αργεντινή δε σταμάτησαν να πεινάνε και να ζητιανεύουν στους δρόμους".»



Από το βιβλίο των Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα: «ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ : ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ»



..



Δεν υπάρχουν σχόλια: