Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ ...

... Ή πώς οι κυβερνήσεις εμπαίζουν τους δήμους

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε πανελλαδικά το πρόγραμμα δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά. Το πρόγραμμα είχε μεγάλες καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση αφού το δημόσιο δεν κατέβαλε την προβλεπόμενη συμμετοχή του. Να σημειώσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες της θητείας της, επικαλούμενη χαμηλή απορρόφηση (που η ίδια προκάλεσε), ενέταξε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ πέραν των έργων και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να καλύψει την χρηματοδότηση μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων από την κεντρική διακυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση (βοήθεια στο σπίτι, λειτουργία ΚΔΑΠ κλπ), πράγμα βέβαια που το ΠΑΣΟΚ με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και επισήμως πλέον επέβαλε. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είδε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αρνητικά. Χαρακτηριστικά εδώ και 10 μήνες που το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη διακυβέρνησης, η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας συνεδρίασε μια φορά.

Τον Ιούνιο του 2010 (Δελτίο τύπου Περιφέρειας βορείου Αιγαίου 10/6/10) στην Επιτροπή Παρακολούθησης η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία που έχουν διαμορφωθεί τόνιζε ότι: « η συνέχιση του προγράμματος δηλώνει την συνέπεια της Κυβέρνησης, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, στη συνέχιση έργων κοινωνικής πρόνοιας, έργων που ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των νησιών, που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πολιτική του Βορείου Αιγαίου ». Επίσης η κ. Θεολογίτου τόνιζε τότε « θα δρομολογηθεί η οριστική ένταξη των έργων, που η ωρίμανσή τους ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα από τους ΟΤΑ, ενώ συνεχίζουμε την κατά προτεραιότητα προσπάθεια ενίσχυσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δήμων, προγραμματίζει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Θησέας» ».

Αλλά δυστυχώς πριν καλά καλά προλάβει να στεγνώσει το μελανί που γράφτηκε αυτό το δελτίο τύπου, η επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 3274/04 που είναι αρμόδια για τον ΘΗΣΕΑ, στην συνεδρίαση της 22-6-2010 αποφάσισε ότι για όσα έργα δεν είχε εγκριθεί το αποτέλεσμα κατακύρωσής τους έως την 25-6-2010 απεντάσσονται από το πρόγραμμα και ότι ο ΘΗΣΕΑΣ ελλείψει χρημάτων (αυτά που το κράτος ήδη έχει παρακρατήσει στερώντας ψηφισμένους πόρους από την Τ.Α. τα προηγούμενα χρόνια) σταματάει οριστικά, για να ξεκινήσει άλλο πρόγραμμα το 2011, με άλλο όνομα και σχεδιασμό, εν όψει και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Έτσι πολλοί δήμοι έμειναν κυριολεκτικά στον αέρα αφού σημαντικά έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, ουσιαστικά δεν πρόκειται να προχωρήσουν.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά τα όσα με στόμφο εξαγγέλθηκαν από της κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, περί ενδυνάμωσης της Περιφέρειας με την εφαρμογή περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και τις Κυβερνητικές δηλώσεις περί της πολυπόθητης ανάπτυξης της Περιφέρειας, διαπιστώνουμε ότι για άλλη μια φορά ακολουθείται η πεπατημένη οδός των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζοντας την υποβάθμιση της Επαρχίας μας και της Περιφέρειας μας. Να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά πως στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δεσμενέστερους όρους από ότι τα προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΑΠΤΑ-ΕΠΤΑ), αφού χρηματοδοτεί το όλο πρόγραμμα με το 35% του συνόλου του, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, όπου η συμμετοχή της ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ουσιαστικά δηλαδή το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ χρηματοδοτείται από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού συμβάλει με πόρους που της ανήκουν στο μεγαλύτερο μέρος του ( 65% του προγράμματος). Σε ότι αφορά το ΘΗΣΕΑ και τη κατανομή του ένα ακόμη αρνητικό σημείο είναι ότι, ενώ παρουσιάστηκε σαν συνέχεια του ΕΠΤΑ, το οποίο εφαρμόστηκε για την ενίσχυση των Καποδιστριακών Δήμων, οι πόροι του ΘΗΣΕΑ αναλογούσαν σε όλους ανεξαιρέτως τους Δήμους της Χώρας, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο, τις ήδη μεγάλες ανισότητες. (Σχετικά με τους πόρους του προγράμματος να θυμίσουμε ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προβλέπονταν να κατανεμηθεί το 3,89% του συνόλου του προγράμματος, την ίδια στιγμή που η Αττική για παράδειγμα θα λάμβανε το 10%).

Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε όλα τα προηγούμενα, τότε εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το όλο πρόγραμμα σαν «Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», αφού η Κυβερνήσεις, με χρήματα που ούτως ή άλλως ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν της αποδίδονται, προσπαθεί να καλύψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της τόσο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, όσο και τη στήριξη του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα προηγούμενα, θεωρούμε ως υποχρέωση μας απέναντι στους κατοίκους του νομού μας (αφού αυτοί ουσιαστικά είναι εκείνοι που θα στερηθούν έργα και υπηρεσίες), να καλέσουμε της ΤΕΔΚ του Β. Αιγαίου να τοποθετηθούν επί της ουσίας απέναντι σε όλο το πρόγραμμα, θέτοντας ως ελάχιστο πλαίσιο διεκδίκησης τα παρακάτω αιτήματα :

1. Την αναστολή της απόφασης που πήρε τον Ιούνιο η αρμόδια για τον ΘΗΣΕΑ επιτροπή και την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος.
2. Την άμεση ένταξη όλων των προενταγμένων έργων και δράσεων
3. Τον διπλασιασμό του ποσοστού 4% της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στο 8%
4. Η διαχείριση του συνόλου του προγράμματος να γίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
5. Να απαιτήσουμε τέλος από τη ΚΕΔΚΕ να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στο ΘΗΣΕΑ και το πρόγραμμα που θα τον διαδεχθεί , δεδομένου ότι η αποδοχή των ποσοστώσεων συμμετοχής στους πόρους του προγράμματος (65% Τ.Α, 35% Πόροι προϋπολογισμών των Υπουργείων), σε συνδυασμό με το ποσοστό που προβλέπονταν για την περιφέρεια Β. Αιγαίου (3,89%), σε καμιά περίπτωση δεν προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη.


Τέλος πιστεύουμε πως η στάση των πολιτικών κομμάτων που είχαν και έχουν την ευθύνη για όλα αυτά, καθώς και η στάση των «εκλεκτών» τους για της ερχόμενες εκλογές έστω και αν δηλώνουν «ανεξάρτητοι», «υπερκομματικοί» κλπ, πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου αφού σηματοδοτεί την αντίληψη τους για τους πόρους που δικαιούται ο λαός της Ικαρίας και όχι μόνο μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

Αύγουστος 2010
....

Δεν υπάρχουν σχόλια: