Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

Απάντηση του ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ, Υποψήφιου Περιφερειάρχη στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας των συλλόγων: Καπιωτών Λέσβου "Ο Αη Γιώργης", Μανταμαδιωτών Λέσβου "Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ", Κλειωτών Αθήνας- Πειραιά.
Οι τρεις προαναφερόμενοι σύλλογοι με την ευκαιρία των τοπικών επερχόμενων εκλογών απευθύνθηκαν, με ανοικτή επιστολή, σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς και ζητήσανε από αυτούς να καταθέσουν τις θέσεις τους σε μια σειρά σημαντικά θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα για την ανάπτυξη της περιοχής Δήμου Μανταμάδου. Τα θέματα αυτά είναι:
1. Εγκατάσταση του νέου ΑΣΠ της ΔΕΗ στην περιοχή Σαρακήνα,
2. Χωροθέτηση καυσίμων στη θέση Λαφτσί,
3. Δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης,
4. Κέντρο Υγείας Μανταμάδου,
5. Ραντάρ πολεμικού ναυτικού στην Κλειού,
6. Δρόμος Μυτιλήνης – Μανταμάδου.

Η απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

" Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε μονολεκτικά: «Βεβαίως συμφωνούμε με όλα όσα θέτετε» και φαντάζομαι, το ίδιο θα σας απαντήσουν και οι άλλοι συνδυασμοί, καθ’ ότι έχουμε… εκλογές.
Να γιατί πιστεύω ότι την απάντηση στα παραπάνω θα τη βρείτε στη συσσωρευμένη πείρα σας από το βίο και την πολιτεία του κάθε υποψηφίου, του κάθε συνδυασμού, της κάθε πολιτικής δύναμης. Πράγματι, δεν είμαστε χθεσινοί. Όλοι γνωριζόμαστε στον τόπο μας. Η στάση του καθένα απέναντι στα προβλήματα περιβάλλοντος, όπως και απέναντι στα υπόλοιπα κοινωνικά προβλήματα, εκπορεύεται από τη γενικότερη ιδεολογική και πολιτική τοποθέτησή του.

Υπάρχει πράγματι αμφιβολία ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας του έχουν ταξικό χαρακτήρα; Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει σοβαρά ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο δεν έχει ως αφετηρία την απομύζηση του μέγιστου κέρδους από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή στον πλανήτη μας; Έτσι, η μετεγκατάσταση της ΔΕΗ (αν βέβαια γίνει ποτέ) ιδιαίτερα σήμερα που ιδιωτικοποιείται, δεν έχει σχέση με το σε ποια γεωγραφική θέση θα αποδίδει το μεγαλύτερο κέρδος στον/στους επιχειρηματία/ες που θα έχουν την ιδιοκτησία της ΔΕΗ και όχι με το που θα βλάπτει λιγότερο το περιβάλλον και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού μας;

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και των πηγών παραγωγής της. Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της ΔΕΗ και στους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για το περιβάλλον, όποια και αν είναι η πηγή παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και εδώ δε χωράνε αυταπάτες. Η περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη» και «πράσινη ενέργεια» ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της βάρβαρης καπιταλιστικής επέλασης αν μη τι άλλο προβάλλονται εκ του πονηρού. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, εναλλακτική λύση αντικειμενικά δε χωράει.
Να γιατί εμείς προβάλλουμε στο λαό τη θέση ότι η παραγωγή, οι εγχώριες δηλαδή πηγές, η μεταφορά, η διακίνηση και οι νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να είναι αποκλειστικά λαϊκή δημόσια περιουσία. Πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός όπου θα ενταχθεί και η έρευνα για το πετρέλαιο στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και όπου αλλού στη χώρα μας. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες όπως αναδείχθηκε και με την επίσκεψη Ερντογάν και τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας, στις σημερινές συνθήκες αυτά όχι μόνο είναι «άπιαστα πουλιά», αλλά παραδίδονται οι τομείς αυτοί στις πολυεθνικες.

Ωστόσο, θέλουμε να θυμίσουμε ότι στον αγώνα του λαού του Μανταμάδου ενάντια στην εγκατάσταση της ΔΕΗ στην Καράβα και σήμερα στη Σαρακήνα, ήμασταν οι μόνοι που στη Βουλή και έξω από τη Βουλή σταθήκαμε δίπλα του αγωνιστικά και με προτάσεις.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε οτι πάγια θέση και διεκδίκησή μας είναι η εκπόνηση μιας επιστημονικής χωροταξικής μελέτης, που θα χωροθετεί τις διάφορες, ιδιαίτερα τις οχλούσες, δραστηριότητες, με βασικό κριτήριο και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού μας.
Δεσμευόμαστε, εάν ο λαός μας αναδείξει, να είναι η μελέτη αυτή μια από τις προτεραιότητές μας.
Αυτό ισχύει για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΗ, της χωροθέτησης των καυσίμων, των ιχθυοτροφείων, των τουριστικών υποδομών κλπ.

Φυσικά, ανοιχτές πόρτες παραβιάζετε, σ’ ότι μας αφορά και για τα άλλα ζητήματα που θέτετε, όπως το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, η στελέχωση του Κ.Υ. Μανταμάδου, το Ραντάρ πολεμικού ναυτικού στην Κλειού, αλλά και άλλα, ίσως εξίσου σημαντικά, αν όχι σημαντικότερα ζητήματα για την περιοχή σας, όπως σωστές τιμές στους κτηνοτρόφους και στους ελαιοπαραγωγούς, ανθρώπινες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες κλπ.

Τέλος, γνωρίζετε άριστα ότι η δική μας θετική και υπεύθυνη τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα αυτά, δεν είναι προεκλογική, αλλά πάγια και…. μετεκλογική.
Δεν διστάζουμε να σημειώσουμε με βεβαιότητα –και το γνωρίζετε- ότι μετά τις εκλογές θα είμαστε οι μόνοι εκλεγμένοι, με όση δύναμη μας δώσει ο λαός, (που πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα δώσει την ψήφο του στηριζόμενος στην πείρα του και στα συμπεράσματά του) που θα βρισκόμαστε δίπλα του στους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν για να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα, που θα ενταθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα αύριο αντάξιο των κατοίκων της περιοχής σας και γενικότερα του εργαζόμενου λαού μας".
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

πηγή και για τις δύο επιστολές (της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και του Στρ. Κόρακα): lesvosnews.gr


...

Δεν υπάρχουν σχόλια: