Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ανέλυσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Θανάσης Παφίλης σε συνέντευξη Τύπου σε χώρο του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. Επισήμανε ότι το θέμα των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πολιτικό:

«Η πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, με ευθύνη και συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τη στήριξη ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα όλη την Αττική και κυρίως το Θριάσιο. Αποτέλεσμα να πλήττεται η δημόσια υγεία, η υγιεινή και η ασφάλεια της εργασίας, υποβαθμίζεται το περιβάλλον και φορτώνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός της λαϊκής οικογένειας. Συνεχίζεται η τεράστια επιβάρυνση στην περιοχή Ανω Λιοσίων - Φυλής, καθώς ο ΧΥΤΑ δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά ακόμα και άλλων περιοχών. Ταυτόχρονα προωθείται η καταστροφική καύση των απορριμμάτων, με επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τεράστιο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που επιβαρύνει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Τεράστιες ευθύνες έχουν και δήμαρχοι και νομάρχες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ γιατί έχουν στηρίξει και έχουν συμβάλει στο να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα».

Οι προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
  • Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με αποκλεισμό της ιδιαίτερα βεβαρημένης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου και άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων.
  • Αναζήτηση χώρων επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων και εκτός των ορίων της Αττικής. Είμαστε αντίθετοι και στη χωροθέτηση στις περιοχές Γραμματικού και Κερατέας, γιατί η Αττική δε χωράει άλλο.
  • Απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων - Φυλής.
  • Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  • Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια: