Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ» ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Με πρόσχημα υπαρκτές και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες όπως η πυροπροστασία ενόψει καλοκαιριού ή ο καθαρισμός των αρχαιολογικών χώρων ενόψει τουριστικής περιόδου, επιστρατεύεται και πάλι από δημοτικούς και άλλους παράγοντες, ο «εθελοντισμός».

Δηλαδή καλούνται οι δημότες να εργασθούν χωρίς αμοιβή για εργασίες τις οποίες θα έπρεπε να κάνουν μόνιμοι εργαζόμενοι που σκόπιμα δεν προσλαμβάνονται στις κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας και οι τοπικοί (δημοτικοί και άλλοι) υποστηρικτές τους που φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις λαϊκές οικογένειες, που εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη και κάνουν τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο κ.λπ.) «λάστιχο», τώρα ζητούν από τους άνεργους, τους νέους, τους κακοπληρωμένους εργάτες και υπαλλήλους να εργαστούν εθελοντικά, να «υπογράψουν» φαρδιά – πλατιά τη συναίνεσή τους στη βαρβαρότητα.

Προκειμένου μάλιστα να κάνουν πιο λαμπερό το δόλωμα, μιλάνε για «μαθησιακές ευκαιρίες» για «ανάπτυξη δυνατοτήτων και εμπειρίας» κ.ά., όπως οι «ακάλυπτες επιταγές» περί μορίων για πρόσληψη στην Πυροσβεστική, που μοίραζαν πριν μερικά χρόνια στους εθελοντές πυροσβέστες, για να τους βάλουν υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος με τα λεγόμενα Εθελοντικά Κλιμάκια.

Ο στόχος στο άμεσο μέλλον είναι να πάρει ο εθελοντισμός μορφή και περιεχόμενο τέτοιο, που όχι μόνο θα παρέχει «απλήρωτη εργασία», αλλά θα επιδρά στη συνείδηση των εθελοντών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. προωθεί τη θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας με όχημα τον «Καλλικράτη», με ταυτόχρονη κατάργηση ή υποβάθμιση της κρατικής μέριμνας.

Το καπιταλιστικό κράτος θέλει να μειώσει έως και να μηδενίσει το κομμάτι εκείνο του προϋπολογισμού, που δαπανάται για στοιχειώδεις υπηρεσίες προς όφελος του λαού, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών οι οποίοι και στην περίοδο της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν εξακολουθούν να καταγράφουν υπερκέρδη.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να γυρίσει την πλάτη στους «εμπόρους της φιλανθρωπίας» με «ξένα κόλλυβα».

Καλεί την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να οργανώσουν τον αγώνα τους για το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό και να διεκδικήσουν την επιβολή της δικής τους εξουσίας, της λαϊκής εξουσίας, με οικονομία προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Επισημαίνουμε σε όσους καλοπροαίρετα επιδοκιμάζουν και ενισχύουν τον «εθελοντισμό» της υποταγής, ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους ίδιους και στις μελλοντικές γενιές.

Ο μόνος εθελοντισμός που είναι απαραίτητος στις μέρες μας είναι η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές αγώνα, στα μόνα όργανα που στην λαίλαπα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας μπορούν να αντιπαρατάξουν, την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη και την αποφασιστική πάλη για να γίνει ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος, κτήμα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

 
Σάμος 29/3/2001
Η Ν.Ε. ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ


πηγή: www.xaravgi-samos.gr
.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: