Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

"Μαραθώνιες" συνεδριάσεις, Σφαγεία και κτηνοτρόφοι, Καθαριότητα, εργολάβοι και ελαστικές μορφές απασχόλησης, Εμπορευματοποίηση παραλιών και ακτών, Καταστάσεις χρέους του Δήμου και δεκάδες άλλες ερωτήσεις/προτάσεις μένουν αναπάντητες λόγω... φόρτου εργασίας !!!

Διαβάστε αναλυτικά την ενημέρωση της ΛΑΣ Λέσβου:
Συνεχίζεται η απαράδεκτη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, κυρίως από την ηγετική ομάδα, το Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο.

Δεν είναι ζήτημα αδυναμίας αλλά σκοπιμότητα αφού προσπαθούν με τις πολύωρες τοποθετήσεις τους να δημιουργήσουν και να μεταφέρουν στον Λεσβιακό Λαό, εντυπώσεις χωρίς αντίκρισμα για τα πολύ μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα που τον απασχολούν. Παράλληλα έχει γίνει κανόνας η συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης που φέρνουν την τελευταία στιγμή και πολλές φορές χωρίς εισηγήσεις, αλλά και όποτε αυτές δίνονται κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν είναι δυνατό να μελετηθούν από τους δημοτικούς συμβούλους και να διαμορφώσουν γνώμη και θέσεις για τα έκτακτα αυτά θέματα.

Έτσι για μια ακόμα φορά οι ενημερώσεις του Δημάρχου και των αντιδημάρχων και οι συζητήσεις για τα έκτακτα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα διήρκησαν 4 ολόκληρες ώρες, δηλαδή από τις 7μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ., ενώ τα κανονικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που έμειναν για συζήτηση και λήψη αποφάσεων ήταν 29.

Λογικό και κατανοητό είναι ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο γόνατο κάτω από την επίδραση της κόπωσης από όσους συμβούλους αντέξουν σ’ αυτές τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις, γιατί πολλοί σύμβουλοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη συνεδρίαση και να επιστρέψουν τις πρωινές ώρες στα σπίτια και τα χωριά τους που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, με κάθε κίνδυνο κατά την οδήγηση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αυτή η σκόπιμη, αντιδημοκρατική και αδιαφανής λειτουργία είναι απαράδεκτη και πρέπει επιτέλους να σταματήσει τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παλαιολόγος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Σφαγεία και κτηνοτρόφοι
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταμάτης Παναγιώτης, Βαγγέλης Παλαιολόγος και Ντίνα Κοτζαδημητρίου ζήτησαν να ενημερωθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δημοτικών σφαγείων και την εξέλιξη της αντιμετώπισης τους μετά από τις πρόσφατες ερωτήσεις που έθεσαν σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ και την γραπτή ερώτηση-πρόταση που υπέβαλαν για την ένταξη του εκσυγχρονισμού των δημοτικών σφαγείων στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο μέτρο χρηματοδότησης 200 εκ. ευρώ που εμπεριέχει και τον εκσυγχρονισμό σφαγείων σε όλη την Ελλάδα.

Η απάντηση ήταν ότι λόγω φόρτου εργασίας η Δημοτική Αρχή δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί σ’ αυτό το καθήκον της και θα απαντήσει ή γραπτώς ή θα φέρει το θέμα στη συνεδρίαση του επόμενου ΔΣ, τότε δηλαδή που θα είναι αργά για την υποβολή προτάσεων στο παραπάνω πρόγραμμα αφού θα έχει λήξει η προθεσμία.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι πολύ μεγάλες αφού στην ουσία αποφεύγει να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των Δημοτικών σφαγείων, μάλιστα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» και τη διαμόρφωση συνθηκών και πολιτικών που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων αλλά αντίθετα σκοπός της είναι να τα παραδώσει στους ιδιώτες εξυπηρετώντας δικές της σκοπιμότητες.

Ας σημειωθεί ότι η οικονομική επιτροπή νοίκιασε το Δημοτικό σφαγείο Ερεσού σε ιδιώτη, στο εξευτελιστικό ποσό των 5.200 ευρώ το χρόνο και μάλιστα χωρίς να έχει πραγματοποιήσει τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του πριν το ΠΑΣΧΑ όπως είχε δεσμευτεί.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οικονομική επιτροπή, δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παλαιολόγος, καταψήφισε την πρόταση για παραχώρηση και ενοικίαση του Δημοτικού σφαγείου Ερεσού σε ιδιώτη μοναδικό που υπέβαλε προσφορά και μάλιστα σ’ αυτό το εξευτελιστικό ποσό των 5.200 ευρώ όταν το σφαγείο κατασκευάστηκε πριν 8 χρόνια και κόστισε τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος (180 εκ. δραχμές).

Οι κτηνοτρόφοι μας ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους και ας θυμηθούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις ότι θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για τα συμφέροντα των αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού μας.

Καθαριότητα, εργολάβοι και ελαστικές μορφές απασχόλησης
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν την παράταση των συμβάσεων των εργολάβων καθαριότητας στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες εκτός από την πόλη της Μυτιλήνης που διαθέτει μόνιμο προσωπικό και ανάλογο μηχανικό εξοπλισμό, καθώς και τις προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης που θα δημιουργήσουν νέα γενιά ομήρων.

Ζήτησαν δε από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε ενιαίο σχεδιασμό καθαριότητας για όλο το νησί με προσωπικό ανάλογο των αναγκών σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας και τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί σε μόνιμη βάση το ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον πολιτισμό μας, ζήτημα της καθαριότητας.

Εμπορευματοποίηση παραλιών και ακτών
Αίσθηση προκάλεσε η σύμφωνη αντίληψη των δημοτικών παρατάξεων του κ. Χατζηκομνηνού και του κ. Πατερέλλη με τη Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση των παραλιών και των ακτών σε ιδιώτες και ξενοδόχους για εκμετάλλευση. Η κάθε μια παράταξη προσπαθούσε με ζήλο να υποδείξει τον καλύτερο και πιο προσοδοφόρο τρόπο για τα έσοδα του Δήμου, ενοικίασης των παραλιών σε ιδιώτες ή ξενοδόχους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζοντας αυτές τις προτάσεις τόνισε ότι είναι αντίθετη με κάθε μορφή εμπορευματοποίησης των ακτών με παραχώρηση σε ιδιώτες για εκμετάλλευση και ότι πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες σ’ όλους τους κατοίκους και παραθεριστές να απολαμβάνουν με τις οικογένειες και τα παιδιά τους τις ομορφιές της θάλασσας και του ήλιου για την αναγκαία χαλάρωση και ξεκούραση τους που είναι βασικό κοινωνικό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου.

Καταστάσεις του χρέους του Δήμου
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Παλαιολόγος, διαμαρτυρήθηκε προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης γιατί δεν του παραχωρήθηκαν οι λεπτομερείς καταστήσεις του χρέους του Δήμου μετά από έγγραφη αίτηση που έχει καταθέσει πριν από 1,5 περίπου μήνα, προκειμένου να διαμορφώσει ο ίδιος και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την καθαρή εικόνα και τον χαρακτήρα προέλευσης των χρεών.


Η απάντηση ήταν η συνηθισμένη ότι δηλαδή η καθυστέρηση παραχώρησης των λεπτομερών καταστάσεων του χρέους οφείλεται στο φόρτο εργασίας της Δημοτικής Αρχής και υπήρξε δέσμευση ότι θα δοθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλες οι ερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μένουν αναπάντητες
Πάνω από 10 ερωτήσεις έχει καταθέσει στη Δημοτική Αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και το νησί μας.


Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμιά απάντηση δεν λάβαμε από τη Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε έφερε τα σοβαρά αυτά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη μέτρων και αποφάσεων.

Οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν με τα ζητήματα Υγείας, Παιδείας, των Πολιτιστικών Κέντρων, Μουσείων, Βιβλιοθήκης, της αντισεισμικής θωράκισης, των σφαγείων κ.λ.π.

Η απάντηση που έλαβε και πάλι η «Λαϊκή Συσπείρωση» όταν έθεσε το ζήτημα αυτό πριν την έναρξη της συνεδρίασης ήταν ο φόρτος εργασίας και ότι δεσμεύονται να απαντήσουν γραπτώς ή να φέρουν όλες μαζί τις ερωτήσεις σε μία συνεδρίαση από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Κατά τα άλλα, η εξαγγέλλουσα δημοκρατική ευαισθησία και διαφάνεια καλά κρατεί…




..



Δεν υπάρχουν σχόλια: