Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ, 4/5/2011

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

- Υγειονομική Φροντίδα Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν
- Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υλικά

Γιακαλής και οι σύμβουλοι του καταψήφισαν τις προτάσεις τις ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Για άλλη μια φορά οι Σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ βρέθηκαν μπροστά σε μια πλειοψηφία αποφασισμένη να περάσει και να υπερασπιστεί την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση τους στα θέματα «Έγκριση κατάρτισης Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων από ΚΑΠ και λοιπούς εθνικούς πόρους" και στο θέμα "Διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και οι επιπτώσεις τους στην Περιφέρειά μας".

Παρά το ότι το πρώτο θέμα είναι υποταγμένο στην ίδια λογική που είναι και ο υπερσυρρικνωμένος προϋπολογισμός που ψήφισαν σε προηγούμενη συνεδρίαση, παρά το ότι δεν προβλέπεται κανένα έργο άξιο λόγου για τον Ν. Λέσβου -από τα σημαντικότερα είναι 20.000 για να κοπούν σε ορισμένους δρόμους τα...χορτάρια- (την ίδια αντιμετώπιση έχουν και τα άλλα νησιά), ο κ. Γιακαλής και οι σύμβουλοί του το ψήφισαν.
Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε τεκμηριωμένα, μάταια όμως, να καταψηφίσει και να διαμαρτυρηθεί το Π.Σ. στην Κυβέρνηση γι αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση των ακριτικών νησιών μας, αλλά οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, βασιλικότεροι του βασιλέως, έπλεξαν το εγκώμιο αυτής της πολιτικής, επιτιθέμενοι μάλιστα στους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Το δεύτερο θέμα μπήκε στην ημερήσια διάταξη έπειτα από αίτημα της Λ.Σ. και εισηγήθηκε η γιατρός, περιφ. σύμβουλος της Λ.Σ. Σάμου, Ρούλα Στεφανάκη-Μαυρατζιώτη.

Τη σύντομη εισήγηση διέκρινε η σαφήνεια, τόσο ως προς την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, με τραγικές συχνά συνέπειες ιδιαίτερα για τους κατοίκους των νησιών της Περιφέρειας μας, και τις αντιλαϊκές προβλέψεις του νέου νόμου που κατατέθηκε για ψήφιση από την κυβέρνηση όσο και ως προς τις προτάσεις για την ριζική αλλαγή, υπέρ της λαϊκής οικογένειας. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης ενός συστήματος υγειονομικής φροντίδας δωρεά, αποκλειστικά δημόσιου, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (που τροφοδοτεί ο λαός, μεταξύ άλλων και γι αυτό), και πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε προσωπικό, υποδομές και υλικά.

Η εισήγηση αντιμετωπίστηκε τόσο από τους Διοικητές των Νοσοκομείων Μυτιλήνης και Χίου όσο και από τον Περιφερειάρχη, κ. Γιακαλή, και συμβούλους της παράταξής του, με τη λογική του "ου με πείσεις κ' αν με πείσεις", υπερασπιζόμενοι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί καθημερινά το λαό μας και τροφοδοτεί με τεράστια κέρδη τους επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας. Χαρακτηριστικό της αντίληψης των αρμοδίων είναι αυτά που είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Χίου : «Tα Νοσοκομεία (τα δημόσια) είναι επιχειρήσεις» και «το μεσημέρι το ταμείο πρέπει να είναι γεμάτο» (!!!)

Η εισηγήτρια υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός γενικότερα, πληρώνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους έμμεσους και άμεσους φόρους για να έχουν δωρεάν υγεία παιδεία, πρόνοια, υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες, για την κάλυψη των αναγκών τους και είναι αδιανόητο να καλούνται, όπως γίνεται σήμερα, να ξαναπληρώσουν. Κάτι που θα ενταθεί με τον "Καλλικράτη".
Η Ρούλα Στεφανάκη έκλεισε την εισήγησή της με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε να γίνει απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου, παίρνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιών μας και την άμεση ανάγκη μιας ριζικά άλλης οργάνωσης του τομέα υγείας σ' αυτά.

Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι ενώ στις παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη, των συμβούλων και των διοικητών των νοσοκομείων, κοινός παρονομαστής ήταν το "ρεφραίν" "ναι μεν υπάρχουν προβλήματα ακόμα αλλά έχουν γίνει πάρα πολλά ".

Και ενώ ούτε ένας δεν αναφέρθηκε ούτε σε ένα υπάρχον πρόβλημα, αράδιαζαν όλα αυτά που κατάφεραν να κατακτήσουν, με σκληρό αγώνα, οι εργαζόμενοι και άλλα που έχουν ήδη καταργηθεί ή είναι υπό κατάργηση. Ούτε κουβέντα για το χαράτσωμα του λαού ή για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά των δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα έφθασε στο σημείο να καυχηθεί ότι ο Οργανισμός των νοσοκομείων (που ορίζει πόσοι εργαζόμενοι και σε ποιές θέσεις θα απασχοληθούν) "άντεξε" από το 1986 μέχρι σήμερα (τότε που ήταν πρόεδρος του Βοστάνειου) ενώ ξέρει πολύ καλά ότι αυτός ο οργανισμός είναι η τροχοπέδη στην οποία στηρίζεται η κυβερνητική πολιτική να μην καλυφτούν τα τεράστια κενά, που έχουν δημιουργηθεί από το 1986, σε θέσεις εργαζομένων, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους σε εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας.

Όπως κατάγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, το Νοσοκομείο χρωστά στους εργαζόμενους 10 με 15 ρεπό και σε πολλούς δεν έχουν δώσει τις άδειες του 2010.
Όπως ξέρει επίσης ο κ. Γιακαλής, αλλά το αποσιωπά, σκόπιμα δε τον αλλάζουν, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες των νοσοκομείων, ακριβώς για να δικαιολογούν την μη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

Εμπεριστατωμένα και πολύ συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα προβλήματα του τομέα υγείας ιδιαίτερα στη Σάμο και στα υπόλοιπα νησιά, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου και περιφερειακός Σύμβουλος της Λ. Συσπείρωσης Σταμάτης Φιλιππής.

Παρακάτω παραθέτουμε το πλαίσιο διεκδίκησης που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση κα υπερψηφίστηκε, εκτός από τους συμβούλους της Λ.Σ., από τους συμβούλους της παράταξης του κ. Βογιατζή, το σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ και το σύμβουλο των οικολόγων και καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της παράταξης του κ. Γιακαλή.:

  • Απαιτούμε να μην κλείσει ή συρρικνωθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο, καμία μονάδα υγείας του ΙΚΑ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και κάθε πληρωμής των εργαζομένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Προσλήψεις μονίμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων.
  • Προστασία της δημόσιας υγείας με μέτρα πρόληψης που θα συνδέονται οργανικά με όλες τις βαθμίδες Υγείας και με την εξασφάλιση ανάλογων υπηρεσιών.
  • Κρατικό οργανισμό φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής, ελέγχου και δωρεά διάθεσης του φαρμάκου στο λαό.
Ζητάμε από το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει:
  • Να χρηματοδοτηθούν όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας με βάση τις ανάγκες τους.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης της περιφέρειας να έχει παροχή υγείας στον τόπο του και να μην αναγκάζεται να μετακινείται με τεράστια οικονομική, και όχι μόνο, επιβάρυνση γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.
  • Να σταματήσουν να πληρώνουν οι ασθενείς για την εξέτασή τους στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία, για εργαστηριακές εξετάσεις ή και για να εξεταστούν στα επείγοντα του νοσοκομείου, ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες.
  • Να δοθούν σε όλους τους ανασφάλιστους βιβλιάρια υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επέκταση του ΕΚΑΒ στα νησιά μας που θα καλύπτει πλήρως την επείγουσα εξωνοσοκομειακή άμεση βοήθεια στη στεριά και στη θάλασσα.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κέντρου υγείας ή νοσοκομείου.
  • Καμιά μονήρη ιατρική ειδικότητα στα νησιά μας.
  • Αύξηση των κλινών της Μ.Ε.Θ. με παράλληλη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να μειωθούν οι διακομιδές στο κέντρο.
  • Μονάδες αυξημένης φροντίδας και τεχνητού νεφρού όπου υπάρχει ανάγκη.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε αργίες, νυχτερινά, υπερωρίες του προσωπικού του νοσοκομείου της Σάμου (που έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο του 2010).
  • Καμία επιχειρηματική δράση στα νοσοκομεία.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

...



Δεν υπάρχουν σχόλια: