Σάββατο 21 Μαΐου 2011

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΛΑ.Σ ΙΚΑΡΙΑΣ, Ε.Κ.Σ. ΚΑΙ ΚΚΕ

Τοποθέτηση στο Δ.Σ για το Γηροκομείο Ικαρίας

Ικαρία, 19 Μαΐου 2011
Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ




Έχοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του εκκλησιαστικού γηροκομείου Ικαρίας προτείναμε και εμείς να προχωρήσουμε σε σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα και αποστολή πρόσκλησης για να συμμετέχουν σε όλους τους φορείς (Συνδικαλιστικούς – συλλόγων του νησιού – και απαραίτητα των άμεσα εμπλεκόμενων), έτσι ώστε όλοι να τοποθετηθούν επισήμως και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων, στην διεκδίκηση μιας οριστικής λύσης.

Σε ότι μας αφορά πιστεύουμε πως όλη αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε από μόνη της, ουσιαστικά αποτελεί την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, (αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες παροχές Πρόνοιας σαν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν).

Αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα στο έλεος των διαφόρων «φιλάνθρωπων» καθώς και των χρυσοπληρωμένων ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι. Ενώ οι ανάγκες των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους συνεχώς διευρύνονται, οι υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες αποψιλώνονται ή λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και περιορισμένες παροχές.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ηλικιωμένοι ζουν με συντάξεις πείνας, κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το κράτος υποκρίνεται ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι ιδιωτική υπόθεση της οικογένειας και φορτώνει το βάρος αποκλειστικά σε αυτήν. Οι οικογένειες χαρατσώνονται στις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας και εξαθλιώνονται επειδή δεν υπάρχουν οι ανάλογες υπηρεσίες στήριξης, ενώ ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα σε περιπτώσεις μοναχικών γερόντων ή ηλικιωμένων με γεροντική άνοια, Αλτσχάιμερ και άλλες σοβαρές νόσους.

Δραματική είναι η κατάσταση στα διάφορα γηροκομεία, που λειτουργούν ιδιώτες επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος, με μεγάλα θύματα τους ανήμπορους περιθαλπόμενους αλλά και τους εργαζόμενους. Μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν και οι εκλεγμένοι (Κυρίως με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) στην τοπική διοίκηση, κυρίως γιατί δεν διεκδικούν την ίδρυση δημόσιων γηροκομείων αλλά ούτε αντιτάχθηκαν στους νόμους που διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν την όποια δημόσια Πρόνοια υπήρχε.

Κατά την άποψη μας είναι απαράδεκτο το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του αφήνοντας τη φροντίδα των ηλικιωμένων έρμαιο στα χέρια του κάθε «φιλάνθρωπου», κάνοντας τελικά τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο.

Πιστεύοντας ότι η επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς είναι επικίνδυνη, κρίνουμε αναγκαίο τον αγώνα για τον δημόσιο χαρακτήρα των υπαρχόντων δομών και τη δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν δωρεάν, κάτω από ισχυρό κοινωνικό έλεγχο και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους.

Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως το επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθεί η διεκδίκηση από όλους τους φορείς του νησιού για δημόσια Κέντρα για την Τρίτη Ηλικία, ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης και στήριξης, 100% χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να είναι δικτυωμένα μέχρι τον τόπο κατοικίας και διασυνδεδεμένα με το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ο ηλικιωμένος να έχει σύνταξη που να καλύπτει τις ανάγκες του, στα 1.050 ευρώ. Ακόμα, επίδομα 650 ευρώ για τους χρόνια πάσχοντες ή τους ηλικιωμένους με αναπηρία που έχουν πλήρη σύνταξη και 1.050 ευρώ επίδομα γι' αυτούς που είναι ανίκανοι προς αυτοεξυπηρέτηση και ανασφάλιστοι.

Με βάση όλα αυτά πιστεύουμε ότι οι μαζικοί φορείς της Ικαρίας πρέπει όχι μόνο να απαιτήσουν την διατήρηση της λειτουργίας της μοναδικής προνοιακής δομής για ηλικιωμένους που έχουμε στο νησί και απειλείται σήμερα από την μητρόπολη, αλλά παράλληλα να αναδείξουμε σε βασική διεκδίκηση μας για αυτό το θέμα, την δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.

Ωστόσο άμεσα, αυτή την στιγμή παλεύουμε και διεκδικούμε για:

- Να μην κλείσει το Γηροκομείο Ικαρίας με καμία πρόφαση. (Ακόμα και για εργασίες συντήρησης, λύση τεχνικά εφικτή υπάρχει).
- Να μην πεταχτούν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι στο δρόμο.
- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
- Αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων τροφίμων του ιδρύματος.
Αυτό πιστεύουμε πως μπορεί να διασφαλιστεί διεκδικώντας τα εξής :
1. Άμεσα να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος η μέρος αυτών από το Υπουργείο Υγειάς και κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας το γεγονός πως είναι το μοναδικό σε μια απομακρυσμένη περιοχή με οξυμμένα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα.

2. Να περάσει το ίδρυμα (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) στον έλεγχο του Υπουργείου υγείας. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ως κέντρο περίθαλψης και στήριξης των κατοίκων της τρίτης ηλικίας της Ικαρίας.

3. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Η κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με ειδικευμένους εργαζόμενους να γίνει με ομαλό τρόπο χωρίς απολύσεις. Οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι μεν (οι περισσότεροι) χωρίς πτυχίο αλλά έχουν προϋπηρεσία 14 χρόνων και εξειδίκευση. Η πρόσληψη νέων εργαζομένων να γίνει στις κενές θέσεις ειδικοτήτων του Οργανογράμματος (που δεν καλύπτονται από τους παλιούς).

Προτείνουμε επίσης ο δήμος Ικαρίας συμβάλλοντας στην εξομάλυνση της κατάστασης (σε μια προσπάθεια πρόσκαιρης αντιμετώπισης των σημερινών οικονομικών προβλημάτων) να συμβάλλει διαθέτοντας πίστωση 30.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011.

Τέλος ζητάμε άμεσα να συνεδριάσει το ΔΣ του ιδρύματος έτσι ώστε να επανεξετάσει το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη της προτάσεις των φορέων της Ικαρίας.

Εάν μετά από όλα αυτά δεν υπάρξουν εξελίξεις που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του γηροκομείου με της προϋποθέσεις που αναφέραμε, να προχωρήσουμε σε Παράσταση διαμαρτυρίας στην Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας- Φούρνων, και Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές (π.χ παράσταση στο Υπουργείο Υγειάς και κοινωνικής αλληλεγγύης).

Αναφορά του Εργατικού Κέντρου Σάμου (Ε.Κ.Σ.):

Κατάθεση της αναφοράς του Ε.Κ.Σ. από το ΚΚΕ (Στ. Σκοπελίτης και Γ. Μαυρίκος) στους Υπουργούς Υγείας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: