Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

Αρκετοί Iκαριώτες (εκπρόσωποι της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, εργατικών σωματείων, τοπικών συλλόγων, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Εργατικού Κέντρου Σάμου) ανταποκρίθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 14/5 στο κάλεσμα των εργαζομένων στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο και του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας. Δεν είδαμε ή τουλάχιστον δεν ακούσαμε εκπρόσωπο της Μητρόπολης Σάμου Ικαρίας κ Φούρνων ή της διοίκησης του Γηροκομείου.

Στις τοποθετήσεις των εργαζομένων, έγινε μια σύντομη αναφορά στην κατάσταση που οδηγούμαστε λόγω και του μνημονίου, στη λειτουργία και τα οικονομικά (έσοδα 160 με 170.000 ευρώ, έξοδα 240.000 ευρώ τον χρόνο) του Γηροκομείου. Έγινε επίσης αναφορά στην καλή εικόνα επί οικονομικής διαχείρισης του κ. Καβαρλίγκου όπου στέγαζε από 25 μέχρι 36 ηλικιωμένους. Οικονομικά δεν υπήρχε πρόβλημα ενώ σήμερα με 14 ηλικιωμένους και αρκετά οικονομικά προβλήματα, η Μητρόπολη κάνει λόγο για προσωρινή παύση της λειτουργίας του (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία, εδώ).

Στις τοποθετήσεις των φορέων αλλά και των μεμονωμένων κατοίκων, εκφράστηκαν οι ανησυχίες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά και για το μέλλον του ιδρύματος, αφού οι περισσότεροι θεωρούν πως προσωρινό κλείσιμο θα σημάνει και το οριστικό του. Επί της ουσίας, καμία επίσημη ανακοίνωση (με έγγραφο) δεν έχει γίνει για το προσωρινό κλείσιμο λόγω επικινδυνότητας της στατικότητας του κτιρίου (μέχρι ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου).
Οι εργαζόμενοι τόνισαν την προφορική ανακοίνωση των απολύσεων τους και πως μετά από τηλεφωνικές κλήσεις της προϊσταμένης προς τους συγγενείς των ηλικιωμένων τους, ειδοποιήθηκαν ότι από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να έρθουν να τους παραλάβουν, κάτι που επισπεύδει την ανάγκη για δράση. Μετά τις τοποθετήσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου (θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Ευσέβιο σήμερα, Δευτέρα 16/5) την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Σκάρου και Κρητικού (θα γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο), του κ. Σταμούλου, των φορέων για κοινή δράση κατά του έστω προσωρινού κλεισίματος, κατά της μεταφοράς των ηλικιωμένων, κατά των απολύσεων των εργαζομένων, η απόφαση που πάρθηκε είναι: από σήμερα ξεκινά η κατάληψη του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου.


Οι φορείς που μέχρι στιγμής συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι: ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, η ΕΛΜΕ Ικαρίας και Φούρνων, η Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας, οι Σύλλογοι Φάρου, Καταφυγίου και Τσουρέδου, η Κινηματογραφική Λέσχη Αγ. Κηρύκου. Την Τρίτη αναμένεται η Γενική Συνέλευση των Δασκάλων-Νηπιαγωγών για το θέμα.

Ακούστηκαν πολλές προτάσεις, το θέμα είναι ότι για να λειτουργήσει το Γηροκομείο, κάθε μήνα θα πρέπει να έχουμε τα έξοδά του καλυμμένα και μέχρι στιγμής κανένας φορέας κρατικός, τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν προσφέρει αυτή την δυνατότητα.

Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, αντί να φτάνουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει όλοι να δείξουμε το φιλάνθρωπο μας πρόσωπο απέναντι στους ανθρώπους που λόγω ηλικίας, συγκυριών, οικονομικής κατάστασης, δε μπορούν να βρίσκονται κάπου αλλού. Τα γεγονότα τρέχουν και θα σας κρατάμε ενήμερους.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων για την προχθεσινή συγκέντρωση, εδώ

αναδημοσίευση από ikariamag.gr

 ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: