Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΣ ΑΚΟΜΑ; Ή ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ;

Από τότε που ανέλαβαν την «διακυβέρνηση» της χώρας, πιστοί στο πρόγραμμα που είχαν εξαγγείλει, ‘αλλάζουν’ τις προϋποθέσεις κερδοφορίας των πολυεθνικών και εγχώριων βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών και λοιπών φίλων τους και βουλιάζουν (χωρίς ομοιωματικά εδώ) την ζωή μας. Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά της ‘δράσης’ τους:

Στα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα εξόντωσης της κοινωνικής ασφάλισης όπως: η αύξηση συνταξιοδότησης ουσιαστικά πολύ πάνω από το 65ο έτος ηλικίας (αύξηση στα 40 χρόνια εργασίας ή στα 12.000 ένσημα) με ταυτόχρονη μείωση του συντάξιμου μισθού από 30% - 50%, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για πάντα, το πάγωμα όλων των συντάξεων στην ονομαστική αξία του 2008, την αναθεώρηση της λίστας των ΒΑΕ και τον αποχαρακτηρισμό εκατοντάδων ειδικοτήτων από την 1/1/2011 ….

με τον λεγόμενο ‘εφαρμοστικό’ τους νόμο προσθέτουν ακόμα:
Αναδρομική μείωση από την αρχή του έτους της σύνταξης των ναυτικών (ΝΑΤ) κατά 6%. Αύξηση χαρατσιού του ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε πέρυσι για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ με την κλίμακα της παρακράτησης να διαμορφώνεται από το 6% έως 14%. Χαράτσι επιβάλλουν και στις επικουρικές συντάξεις αφού η παρακράτηση ανέρχεται 4% για ποσό σύνταξης 350 έως 400 ευρώ και 10% για σύνταξη άνω των 600 ευρώ. Για τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται χαράτσι ως ποσοστό επί του τζίρου της επιχείρησης από την 1/1/2013. Αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές επιβάλλεται και στους αγρότες (ΟΓΑ), καθώς υποχρεωτικά θα μετατάσσονται σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση ανά τριετία. Ανάλογη διάταξη και υπαγωγή υποχρεωτικά σε ανώτερη ασφαλιστική κλάση επιβάλλεται και για τους ασφαλισμένους των ταμείων ΕΤΑΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ. Ειδικά για τους ασφαλισμένους πριν από το 1992 που ασφαλίζονται στους ανωτέρω τομείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται σε πρόσθετη εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας και ασθένειας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6%, 4% και 0,65% αντίστοιχα στους τομείς επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας. Επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,5% επί του μισθού για εργαζόμενο και εργοδότες υπέρ ΟΑΕΔ.

Απολύουν και ταυτόχρονα στερούν το δικαίωμα της επιδότησης ανεργίας σε χιλιάδες ανέργους ιδιαίτερα σε εποχικά εργαζόμενους αλλά και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (τον Μάρτιο του 2011 το ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά αλλά και στο Β. Αιγαίο ξεπέρασε το 16%).

Απαιτείται πλέον ο άνεργος να έχει κάνει 80 μεροκάματα το έτος, για τα τρία προηγούμενα έτη από την έναρξη της επιδότησης ενώ σήμερα απαιτούνται 80 μεροκάματα για τα δύο προηγούμενα έτη. Εναλλακτικά απαιτούνται να κάνει 280 ένσημα στα τρία προηγούμενα έτη (τα 200 στα δύο τελευταία) από την έναρξη της επιδότησης. Σήμερα απαιτούνται 200 μεροκάματα τα δύο προηγούμενα έτη (και τουλάχιστον 80 ανά έτος).

Η πραγματική σφαγή γίνεται στους εποχικούς εργαζόμενους (π.χ. στον τουρισμό ένα από τα «καμάρια» της Ελληνικής οικονομίας). Απαιτούνται δύο προϋποθέσεις για να πάρουν νέα επιδότηση: Η πρώτη είναι να έχουν κάνει 100 μεροκάματα τους τελευταίους 12 μήνες, η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι απαιτούνται 150 μεροκάματα «από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησής του έως και την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης με βάση την οποία αιτείται νέα επιδότηση». Σήμερα ισχύει μόνο η πρώτη προϋπόθεση. Η προσθήκη της δεύτερης προϋπόθεσης πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον τουρισμό που δουλεύει έστω και λίγο λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο (δε συμπληρώνει δηλαδή τα 150 μεροκάματα) σταματά να δικαιούται το επίδομα ανεργίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αποτελούν το 80% του κλάδου.

Δεν τελειώνει όμως εδώ η λίστα των καπηλευτών του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου (και ούτε εξαντλείται μέσα σε αυτό εδώ το κείμενο). Φορολογικά ευαίσθητοι καθώς είναι, λαμβάνουν και τα κατωτέρω μέτρα προκειμένου να δείξουν ότι παρά τον ανασχηματισμό το κυβερνητικό έργο … έχει συνέχεια:

- Καρατομείται το αφορολόγητο όριο από 12.000 στα 8.000 ευρώ. Εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι άμεσα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30 ευρώ το μήνα. Το μέτρο θα έχει και αναδρομική ισχύ με εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2011. Με την καρατόμηση έρχονται να βάλουν φόρους σε μισθούς και συντάξεις των 600 ευρώ το μήνα!
- Επιβάλλεται «έκτακτη εισφορά» με την προκλητική ονομασία «εισφορά αλληλεγγύης» που θα πληρώνουν όλοι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο και για ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος.

Το παρακάτω αριθμητικό παράδειγμα καθιστά πλήρως αντιληπτό το μέγεθος της ληστείας: Αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα της τάξης των 25.000 ευρώ το χρόνο, από τα δύο παραπάνω μέτρα θα επιβαρυνθεί με 400 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου και με 500 ευρώ για την έκτακτη εισφορά, δηλαδή, αμέσως - αμέσως με 900 ευρώ!!! Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω και της αυξημένης παρακράτησης φόρου είναι προ το πυλών, από τον επόμενο κιόλας μήνα.
- Επεκτείνουν τη ληστεία και με το κόλπο των αποδείξεων, αφού εντάσσουν πλέον σε αυτό και τους χαμηλόμισθους ορίζοντας ποσοστό υποχρεωτικής προσκόμισης αποδείξεων ίσο με το 25% του εισοδήματος. Όσοι δε συγκεντρώσουν τόσες αποδείξεις, θα πληρώνουν πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπουν»!
- Καταργείται η απαλλαγή που ίσχυε για τις ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες μέχρι σήμερα εξέπιπταν κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα. Στο εξής θα εκπίπτει μόνο το 20% αυτών των δαπανών. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και ως εργοδότες κι ως ασφαλιζόμενοι.
- Απογειώνονται και τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης, που θα εκτοξεύσουν τους φόρους που πληρώνουν ιδιαίτερα τα λαϊκά νοικοκυριά, με χαμηλό εισόδημα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, θα υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 -120 τ.μ. και 110 ευρώ για τα μέχρι τα 200 τετραγωνικά. Δηλαδή, αν κάποια οικογένεια μένει σε διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, θα θεωρείται ότι έχει εισόδημα τουλάχιστον 4.500 ευρώ.
Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά.
Μην ανησυχείτε όμως γιατί αυξάνονται και τα τεκμήρια για όσους διαθέτουν σκάφη, ελικόπτερα και αεροπλάνα και που οι κάτοχοι τους ίσως ‘δεν ξέχασαν’ να τα μεταβιβάσουν στις εταιρείες που είναι μέτοχοι …
- Για όσους αυτοαπασχολούμενους καταφέρνουν να αντιστέκονται στις συνέπειες της κρίσης και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους επιβάλλεται, … για τιμωρία, επιπλέον «τέλος άσκησης επιτηδεύματος»: για τα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι 500 ευρώ το χρόνο, και για όσους εργάζονται σε πόλεις και οικισμούς με λιγότερους από 200.000 κατοίκους το χαράτσι θα είναι 400 ευρώ το χρόνο. Εξαιρούνται (ακόμα) όσοι απασχολούνται σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους, ή νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους. Η αθλιότητα τους φτάνει στο σημείο να απαιτούν φόρο επιτηδεύματος για όσους αυτοαπασχολούμενους δεν αντέξουν την κρίση και κατεβάσουν ρολά. Αυτοί, λέει, θα πληρώσουν ...μόνο για τους μήνες που πρόλαβαν να λειτουργήσουν !!! Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι στόχος τους είναι να σβηστούν από το χάρτη οι αυτοαπασχολούμενοι και τη θέση τους να πάρουν τα μεγάλα γραφεία παροχής υπηρεσιών.
- Αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Αυξάνει, από την 1η του Σεπτέμβρη, ο ΦΠΑ (23% από 13%) στον κλάδο της εστίασης.
- Μετατάσσονται, από την 1η του Σεπτέμβρη, από το συντελεστή του 13% στο 23%, τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.
- Μπαίνει ειδικός φόρος (που δεν υπήρχε) στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.
- Αυξάνουν οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, ειδικότερα στις φτηνότερες μάρκες.
- Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ (από 400.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν φόρο και πολλοί εργαζόμενοι που διαθέτουν απλά ένα σπίτι για να καλύπτουν τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Τελειωμό δεν έχουν…

Όλα αυτά τα πλασάρουν με το δίλημμα της πτώχευσης και πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Για σκέψου όμως, αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν την ουσιαστική πτώχευση για σένα και της οικογένεια σου; Δεν είναι ταφόπλακα στα όνειρα τα δικαιώματα που με αγώνα απέκτησαν οι γονείς και οι παππούδες μας; Διαβάζοντας τα παραπάνω αλλά και βομβαρδισμένος καθημερινά από παρόμοιες ειδήσεις η απελπισία και η κατήφεια συναντούν τον φόβο και το άγχος για το αύριο.

Όμως μέσα από αυτή την απελπισία και την υποτέλεια που θέλουν να μας οδηγήσουν, υπάρχει ακριβώς δίπλα μας (δυστυχώς για αυτούς) το χαμόγελο και η αισιοδοξία.
Στην περίπτωσή μας όμως υπάρχει άλλος δρόμος

Το Π.Α.ΜΕ, η Π.Α.ΣΥ και η Π.Α.Σ.ΕΒΕ σου απλώνουν το χέρι και σε καλούν να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να τους σταματήσουμε. Μπορούμε, φέρνοντας μαζί μας και τις όποιες μικροδιαφωνίες μας, να δυναμώσουμε το μέτωπο της ανατροπής, να φτιάξουμε ένα κόσμο πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο.
Να τους βροντοφωνάξουμε: ΩΣ ΕΔΩ !!! Φέρτε πίσω τα κλεμμένα δικαιώματά μας, την περηφάνια των γονιών μας και το χαμόγελο των παιδιών μας.


Και να θυμάσαι: «Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν έγιναν».


Aristeri Poria

Δεν υπάρχουν σχόλια: