Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Ο ΠΑΠΑΤΖΗΣ) *

Ο Πρωθυπουργός που ακύρωσε την ίδια του την πρόταση.

Του Ρωμύλου Αβδή





Δήλωσή του όταν ήταν Υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη: ‘Ας φυτέψουμε μια γλάστρα χασισάκι στο μπαλκόνι μας. Έτσι θα γλυτώσουμε από τους εμπόρους’. Ως Πρωθυπουργός (;) απαγόρευσε το κάπνισμα τσιγάρου στα καφενεία και τα ρεμπετάδικα.

2007, κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία ο πατέρας του είχε κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλά στα κρυφά της είχε δώσει το αντικλείδι κι η ‘επάρατος’ επανήλθε στην εξουσία. Αρχηγός πλέον του ΠΑΣΟΚ, εκλιπόντος του μεγάλου μεταρρυθμιστή Σημίτη, δηλώνει σχετικά με την πιθανή πώληση της ΔΕΗ:

Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων και όλων των προοδευτικών πολιτών που θέλουν αυτό το, μεγάλο για μας, απόκτημα της ΔΕΗ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο’ (Υπάρχει φωτογραφία του δημοσιευμένη στον Τύπο της εποχής, όπου μετέχει σε πορεία διαμαρτυρίας με υψωμένη γροθιά.)

2008 σε δήλωσή του σχετική με την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO, όπου συμμετείχε και σε συναυλία των εργαζομένων ‘Είμαστε αντίθετοι με μια τέτοια ενέργεια. Θεωρούμε ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον Πειραιά και τους εργαζόμενους’.

2009, σε δήλωσή του σχετική με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΘ :‘Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Ειδικά τώρα με τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές, το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος και αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε’. (Υπάρχει δημοσιευμένη φωτογραφία του όπου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την διοίκηση του σωματείου της ΕΥΔΑΘ, φοράει μπλουζάκι με την επιγραφή: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.)

2011, ως Πρωθυπουργός (;) μεταφέρει το ΦΠΑ για το νερό, την πορτοκαλάδα και το σουβλάκι του λαού από το 13% στο 23%. Ακόμα και με τη λογική του αστικού πολιτικού συστήματος μένει ο κόσμος με την απορία: ‘Είπε η Τρόικα, ρε αμερικανοθρεμένε, τέτοιο πράγμα;’ Το νερό, ρε γύφτοι, το οποίο πριν δύο χρόνια θεωρούσατε πολύτιμο αγαθό, το κάνετε ακριβότερο από το λάδι; Ου, να μου χαθείτε ρεζίληδες των σκυλιών.

Τα πράγματα πάντως είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι φαίνονται και παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει υιοθετήσει την άποψη, ότι για το χρέος και την κατάντια της χώρας φταίνε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλοι σας θα έχετε παρατηρήσει τη διαμάχη ανάμεσα στο ALTER και το ΣΚΑΙ, το οποίο έχει πάρει εργολαβικά την προστασία του Περιβάλλοντος και ο ιδιοκτήτης του, κατά πως φημολογείται, θα επιχειρήσει να μας φορέσει τη γνωστή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Κρουστιανά όρη. Παρά δε το ότι οι εργαζόμενοι στο ALTER είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, η διαφήμιση για το βιβλίο : ‘Τα παιδιά του Στάλιν’, ο οποίος αποδήμησε εις Κύριον το 1952, εμφανιζόταν πέντε έξι φορές την ημέρα, έτσι για να μην ξεχνάμε το νεκροθάφτη των αφεντικών μας. Ίσως μάλιστα να ακούσατε τις σκληρές δηλώσεις του Αλαφούζου, τα πλοία του οποίου προκάλεσαν τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στις ακτές της Βενεζουέλας κι ενώ άλλο πλοίο του συνελήφθη από τελωνειακούς να κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων, ενάντια στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δασκαλόπουλο, άμεσο καθοδηγητή του Πατριάρχη της Οσφυοκαμψίας Παναγόπουλου, ναι αυτού που παριστάνει τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ. (Για τους σημερινούς άξιους απογόνους του Μακρή και του Θεοδώρου γνωστούς σαλτιμπάγκους της ταξικής υποταγής και του αντικομουνισμού, ακολουθεί πολύ σύντομα ειδικό ιστορικό αφιέρωμα.)

Όλοι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε παρελαύνοντες από τα κανάλια σωρεία ‘Καθηγητάδων’ των Οικονομικών Σπουδών κάθε βεληνεκούς, με υπαρκτούς ή πλαστούς τίτλους και διατριβές, οι οποίοι ‘πλασάρουν’ διάφορες θεωρίες για το τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε απόν την κρίση. Αυτός ο παντέρμος ο Κώνστας, μόνο που δεν κλαίει γιατί οι φουκαράδες οι Ευρωπαίοι βάζουν τα ‘ωραία τους λεφτουδάκια για να μας σώσουν από τη χρεοκοπία, αλλά εμείς δεν ακολουθούμε τις συμβουλές τους’. Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο εν λόγω κύριος, προσποιείται, ο δόλιος, την παραπλανηθείσα τέως παρθένα, δεν έχει ακούσει για εξωφρενικά τοκοχρεολύσια, μας τα δίνουν οι φουκαριάρηδες οι Ευρωπαίοι αφιλοκερδώς, επειδή έχουν τύψεις που ο Αττίλας στην Κύπρο κατέχει παράνομα το 32 τοις εκατό του κυπριακού εδάφους.

Αλλά και τα μαϊμούνια της Ευρώπης με εξωφρενικά υψηλούς μισθούς και βαρύγδουπα ονόματα, όπως Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Τρισέ, Ρομπάι, έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση του αστικού συστήματος. Το έχουμε ξαναπεί, η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών, είναι κρίση του κεφαλαίου. Δεν έχει να κάνει ούτε με τους μισθούς, ούτε με τις συντάξεις, ούτε με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τα ελλείμματα προέρχονται από τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, τζάμπα λεφτά για επιχειρήσεις που μετά από λίγο καιρό λειτουργίας πάνε σε άλλους πιο κερδοφόρους παράδεισους, από τις προκλητικές φοροαπαλλαγές του λεγόμενου ‘επιχειρηματικού’ κόσμου, από τις μεγάλες υπερτιμολογήσεις κι υποτιμολογήσεις, πλαστά δηλαδή φορολογικά στοιχεία, από την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων της κομπραδόρικης ελληνικής αστικής τάξης. Το χρέος δημιουργήθηκε από τα δανεικά για να καλυφθούν τα ελλείμματα που προήλθαν από τη συγκεκριμένη φιλομονοπωλιακή πολιτική του κράτους, το οποίο καλείται να πληρώσει και τα χρέη του ιδιωτικού τομέα.

Η έντονη διαφοροποίηση στις προτεινόμενες λύσεις από τους ευρωπαίους ραντιέρηδες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ποια αστική τάξη ποιας χώρας θα χάσει τα λιγότερα από την κρίση και ποια θα κερδίσει περισσότερα.

Ελλείμματα και χρέη δεν έχει μόνο η αστική Ελλάδα, έχουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι καπιταλιστικές χώρες. Η καπιταλιστική κρίση χρησιμοποιήθηκε για να συμπιεστεί το εργατικό κόστος, να μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, να ιδιωτικοποιηθούν κρίσιμοι τομείς, οι οποίοι καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό. Με λίγα λόγια εφαρμόζεται κατά γράμμα, ότι υπαγορεύει η συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία μόνο το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν υπόγραψε, αλλά την έχει μόνιμα στο στόχαστρό του. Προς τιμήν του.

Και την πέμπτη δόση από το δάνειο θα πάρουμε και την εικοστή, εφ’ όσον ο Παπατζής έχει δεχτεί να ξεπουλήσει κάθε πέτρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κάθε βουνοπλαγιά, για να κτιστούν ξενοδοχεία, κάθε λιμάνι και κάθε δημόσια επιχείρηση που δημιουργήθηκε από το υστέρημα του έλληνα εργαζόμενου και που έπαιξε κι εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.

Η κακόγουστη θεατρική παράσταση με τίτλο ‘Στιγμιαίος αποπροσανατολισμός της Κοινής Γνώμης’ σε σκηνοθεσία Παπανδρέου- Σαμαρά, το μόνο που κατάφερε μέσα από το διασυρμό του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας μας ανά την υφήλιο, ήταν να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά το πόσο γαντζωμένοι είναι με τις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες τους οι αστοί βουλευτές, πόσο μακριά είναι από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και πόσο, σε τελευταία ανάλυση, επικίνδυνη είναι η παραπέρα παραμονή τους στο Μέγαρο της Βουλής.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει παρά μόνο μια διέξοδο. Να παλέψει για τη ρήξη, την ανατροπή, την έξοδο από την Ευρώπη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του και διαχειριστής στον κόπο και το μόχθο του.

Όσο για τον Πρωθυπουργό (;) κ. Παπανδρέου, πιο γνωστό ως ο ‘διακονιάρης’ Παπατζής θα μείνει στην Ιστορία, σαν ο πρωθυπουργός ο οποίος απέρριψε τη δική του πρόταση. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: