Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

" CANTO GENERAL ", PABLO NERUDA - MIKIS THEODORAKIS. JULY 17, 2012


«Σήμερα, όπως και τότε, θα γεννηθείς απ' το λαό»
Σαράντα χρόνια, μετά την πρώτη παρουσίαση, το έργο σύμβολο των αγωνιζόμενων λαών, το «Κάντο Χενεράλ», θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο, στις 17 του Ιούλη



Από τις πρόβες για τη συναυλία στη Στοκχόλμη, το 1973

Κραυγή ελευθερίας, που πρωτοήχησε μέσα στο σκοτάδι της μεγάλης χουντικής νύχτας, στα 1972, το «Κάντο Χενεράλ», το έργο - σύμβολο, που ένωσε την ποίηση του Πάμπλο Νερούδα και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο στις 17 Ιούλη. «Γέφυρα πολιτισμού, φιλίας και κυρίως αγώνων μεταξύ Χιλής και Ελλάδας», όπως έχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης «το έργο εκφράζει τη δίψα των λαών για Ελευθερία και πάνω απ' όλα αυτών που στενάζουν κάτω από την μπότα των κάθε λογής δικτατόρων».


Το κορυφαίο αυτό έργο θα παρουσιαστεί με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Συμμετέχουν η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και η Χορωδία της ΕΡΤ. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής είναι οι καλλιτέχνες που πρωτοτραγούδησαν τα έργα, αυτοί τα ηχογράφησαν για πρώτη φορά και άφησαν την προσωπική τους ερμηνευτική σφραγίδα, παρουσιάζοντάς τα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή.

Μοιράστηκε τις «εχθρικές μας νύχτες»
Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη επρόκειτο να δοθεί σε πρώτη εκτέλεση το 1973 στην ελεύθερη, τότε, Χιλή. Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο Πάμπλο Νερούδα θα αφιέρωναν τη συναυλία στον ελληνικό λαό που υπέφερε από τη στρατιωτική δικτατορία. Η εκδήλωση ματαιώθηκε, εξαιτίας του πραξικοπήματος του Πινοτσέτ και η Χιλή μοιράστηκε τις «εχθρικές μας νύχτες». Όταν ο Θεοδωράκης επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αφιέρωσε την πρώτη εκτέλεση του έργου, το 1975, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Πέτρο Πανδή, στο στάδιο «Καραϊσκάκη» στη μνήμη του Αλιέντε, του Νερούδα και στον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής.

Έργο, με «ιδιαίτερη ατμόσφαιρα», που υμνεί τη φύση και τους ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής, τους αγώνες τους για ελευθερία, από την εποχή των αποικιοκρατών μέχρι την εποχή της σύγχρονης αμερικανικής οικονομικο-πολιτικής δυναστείας. Την ιδέα για τη μελοποίηση του έπους, ο Μίκης Θεοδωράκης τη συνέλαβε το 1971, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Χιλή, προσκεκλημένος της κυβέρνησης Αλιέντε, όπου παραβρέθηκε σε συναυλία με έργα Χιλιανών συνθετών σε ποίηση Νερούδα. Μετά την επιστροφή του στο Παρίσι, ασχολήθηκε αμέσως με τη σύνθεση. Ικανοποιημένος από τη δουλειά του Μίκη Θεοδωράκη, ο Νερούδα ζήτησε από τον συνθέτη να συμπεριλάβει στο έργο και τρία ποιήματα για τους Λατινοαμερικανούς ήρωες Zapata, Lautaro και Sandino. Το 1973, ο συνθέτης αναγκάστηκε να κάνει ακόμα μία προσθήκη - σε δικούς του στίχους αυτή τη φορά - αμέσως μετά το θάνατο του ποιητή, το «Neruda Requiem».Το 1980 ολοκληρώνει την ενορχήστρωση του έργου στη μετασυμφωνική του μορφή.



Το «Κάντο Χενεράλ» (Canto General) είναι η γνωστότερη συλλογή ποιημάτων ενός εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που γέννησε η Λατινική Αμερική τον 20ό αιώνα - του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό το 1950 και αποτελείται από 15 τμηματικά μέρη και 231 ποιήματα. Η ανεκτίμητη αξία του έγκειται αφενός στην καθαρά φιλολογική - πολιτιστική ως αυτοτελές ποιητικό έργο και αφετέρου στην πολιτική του διάσταση. Αποτελεί μια εμβληματικά ποιητική απόδοση της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας της ηπείρου. Μέσα από ένα μαρξιστικό - και ταυτόχρονα ουμανιστικό - πρίσμα, ο Νερούδα σκιαγραφεί τον αγώνα της Νότιας Αμερικής για ανεξαρτησία από τα δεσμά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.

Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου εδώ: «Κάντο Χενεράλ»

Εισιτήρια πωλούνται στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 (στη στοά Πεσμαζόγλου), τηλ. 210 3272.000 και ηλεκτρονικά www.greekfestival.gr και στο Μέγαρο Μουσικής τηλ. 210 7282.333, www.megaron.gr. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 - 30 - 35 - 40 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Άνω Διάζωμα: 15 ευρώ. Ειδικές τιμές: 10 ευρώ (φοιτητικό), 15 ευρώ (άτομα με ειδικές ανάγκες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: