Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΝΟΜ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ " ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA "


Με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ο Δήμος Λήμνου σχετικά με την επένδυση της πολυεθνικής «Ρόκας-Iberdrola», επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας που είχαμε διατυπώσει από τις 30 Μαρτίου του 2012 και που είναι οι εξής:

Την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που καταστρέφουν τη ζωή των εργαζομένων, των αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, μέσα από ημερίδες και φανφαρονισμούς ορκίζονται στην προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της φυσιογνωμίας του νησιού για αγροτική, κτηνοτροφική και τουριστική ανάπτυξη, την ίδια ώρα κάνουν πλάτες στους επενδυτές της «Ρόκας-Iberdrola» προκειμένου να προωθήσουν την επένδυσή της, σε αντίθεση με αυτά που υπόσχονται και σε βάρος απ’ ό, τι έχει απομείνει απ’ την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό.

Αποδεδειγμένα μια τέτοια επένδυση, θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας και την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της Λήμνου, με το χτύπημα του τουρισμού, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλάζοντας τη χρήση γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη «επένδυση» καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αφού η Λήμνος είναι πλήρως καλυμμένη από τα υφιστάμενα δίκτυα είτε του θερμοηλεκτρικού σταθμού είτε των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στην ουσία είναι εναλλακτική ενέργεια και όχι ανανεώσιμη, από τη στιγμή που είναι αναγκαία και η ύπαρξη του εργοστασίου της ΔΕΗ. Η σκοπιμότητα του έργου είναι απλή: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των νησιών της Λήμνου, της Λέσβου και της Χίου και εγγυημένη πώληση – μέσω της διασύνδεσης από τη ΔΕΗ – της παραγόμενης ενέργειας στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, σε υψηλότατες τιμές, που θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω του τέλους ΑΠΕ, για σίγουρα υπερκέρδη.

Η ονομαζόμενη «Αιγαία Ζεύξη», με προϋπολογισμό 1,850 δις. Ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη 125 ανεμογεννητριών ύψους μεγαλύτερου των 100 μέτρων στη Λήμνο, συνολικής ισχύος 250 MWΗ στήριξη – με την αδειοδότηση και την κρατική χρηματοδότηση – που παρέχει η κυβέρνηση, στους «επενδυτές» για την κατασκευή τεράστιων Αιολικών Πάρκων ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του!


Στηρίζουμε εκείνες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, ή γεωθερμία), που μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού μας και των δημοτών μας μόνο μέσα στα πλαίσια ενός Δημόσιου Φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα κέρδη των ολίγων.


Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση, στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού, σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες και κάτω από το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας, με φτηνούς λογαριασμούς πληρωμής ηλεκτρικού ρεύματος.


Ξεκαθαρίζοντας την θέση μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑ, τονίζουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί, γιατί Κανένα οικονομικό όφελος δεν προβλέπεται για τους κατοίκους του νησιού μας, εκτός του «ανταποδοτικού» τέλους προς τους ΟΤΑ, που και αυτό είναι επισφαλές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί «επιχείρημα» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τόπος μας -αφού καταστραφεί- σε πεδίο ατελείωτης κερδοφορίας των όποιων επιχειρηματικών ομίλων, με τα έξοδα και τα κέρδη της κάθε εταιρείας, πληρωμένα από τις τσέπες μας. Σημαντικό μέρος της Λήμνου θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στην χλωρίδα-πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές.

Τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δε συναινούμε στην υποθήκευση των ζωών των δικών μας και των παιδιών μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής (κατά την άποψη μας) «επένδυσης», συμπορευόμενοι με το ταξικό μαζικό κίνημα του λημνιακού λαού.

Μύρινα 17-7-2012

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: