Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στον Μανταμάδο

Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου
Μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας -ΟΓΕ-

Προς:   1. κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
           2. κ. Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Περιφερειακό Συμβούλιο
           3. κ. Δήμαρχο Λέσβου και Δημοτικό Συμβούλιο
           4. κ. Διοικητή Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Θέμα: Διαμαρτυρία για την Υγεία

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας κάθε μέρα υποβαθμίζονται. Η υποβάθμιση είναι ραγδαία, βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και μας ανησυχεί όλους και δείχνει ότι δεν υπολογίζετε ούτε το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα που είναι η υγεία. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Το Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Ι) Μανταμάδου στερείται από το απολύτως αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό του αφού λειτουργεί με ένα (1) μόνο γιατρό από δυο (2) που έπρεπε να έχει και  χωρίς νοσοκόμα. Επίσης ο υπάρχων γιατρός εξυπηρετεί και τα γύρω χωριά (Κάπη, Πελόπη, Κλειου, Σκαμιά, Λεπέτυμνο) αφού τα αγροτικά ιατρεία της Κάπης – Κλειούς - Σκαμιάς  κανένα δεν έχει γιατρό, καθώς και με εφημερίες το Κέντρο Υγείας Καλλονής.
  2. Τα υποβαθμισμένα και ανεπαρκή αγροτικά ιατρεία έχουν σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύει η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής σε βασικές παροχές  υγείας, στη συνταγογράφηση και την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ατυχήματα κ.α).
  3. Η Κυβέρνηση με τις "κατευθυντήριες οδηγίες" μειώνει και αυτές τις ελάχιστες προληπτικές εξετάσεις που δικαιολογούν τα ταμεία π.χ για την πρόληψη καρκίνου του μαστού, το ΤΕΣΤ Παπανικολάου (ΠAΠ) και γενικά τις υπηρεσίες πρόληψης θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας. Επίσης οι κάτοικοι του χωριού μας που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι έχουν  αυξημένες ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάθε καθυστέρηση ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών βάζει την υγεία και την ζωή τους σε κίνδυνο.  Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για αναμονή και αυταπάτες.
      Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την κατάσταση στην Υγεία και για την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που μας οδηγεί να στερούμαστε και τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Διεκδικούμε:
Ένα καθολικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.

Απαιτούμε
  • Άμεση και πλήρη στελέχωση του αγροτικού ιατρείου Μανταμάδου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης την πλήρη κάλυψη των αγροτικών ιατρείων της περιοχής με γιατρούς.
  • Να καθιερωθεί εφημερεύων ιατρείο, για όλες τις ημέρες της βδομάδας και το Σαββατοκύριακο να εφημερεύει το Π.Ι Μανταμάδου
  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στον τομέα της υγείας.
  • Να ιδρυθεί επιτέλους το Κέντρο Υγείας στον Μανταμάδο. Σύμφωνα με την  απόφαση του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 434/11 Μαρτίου 2009 τ. Β).
Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος
Μαρία Γροσομανίδη - Χηροπαίδη

πηγή: www.lesvosnews.net
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: