Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ: Ζητούν άμεσα λύσεις για τις ελλείψεις στην Υγεία

Να γίνει συζήτηση σε Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο ζητούν οι κομμουνιστές σύμβουλοι
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σάμου
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σάμου
Το ζήτημα των τραγικών ελλείψεων στην Υγεία και την Περίθαλψη στη Σάμο φέρνει στο προσκήνιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, με αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Αιγαίου, Στρατής Κόρακας, Αντώνης Δράκος και Βαγγέλης Λομβαρδάς, ζητούν να συνεδριάσει έκτακτα το Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα θέματα Υγείας, με συμμετοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων, των Συλλόγων των Εργαζομένων στα νοσοκομεία, των Εργατικών Κέντρων και των Ιατρικών Συλλόγων.
 
Οπως επισημαίνουν, «στη Σάμο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ζωές. Ηδη το χειρουργείο στο Νοσοκομείο Σάμου δε λειτουργεί. Η έλλειψη παιδιάτρου οδηγεί την Παιδιατρική Κλινική σε κλείσιμο. Αμεσα και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ελλειψη βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου στην ουσία το οδηγεί στο κλείσιμο, αφού υπάρχει αδυναμία εφημεριών. Στο Βαθύ (κατά τ' άλλα πρωτεύουσα) δεν έχει καν Κέντρο Υγείας ή άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας. Για τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι Σαμιώτες βάζουν βαθιά το χέρι στην ήδη λεηλατημένη τσέπη τους από την κυβέρνηση με φόρους και χαράτσια. Οι αγροτικοί γιατροί δε φτάνουν για να καλύψουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις 36 πόλεις και χωριά. Οι Δομές Υγείας και Πρόνοιας, όπως το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας "Φάρος", το "Βοήθεια στο Σπίτι" και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, είναι στον αέρα λόγω λειψής χρηματοδότησης».

Παράλληλα, σημειώνουν πως η κατάσταση στα άλλα τρία νησιά του Νομού (Ικαρία, Φούρνοι και Θύμαινα) είναι ακόμα χειρότερη.


Αίτημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σάμου ζητά από το δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τις υπόλοιπες παρατάξεις, να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου.

Στο κείμενο που υπογράφουν οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Κώστας Τζίχας, Δημήτρης Μαυρατζώτης και Θεανώ Σαρρηγεωργίου, τονίζεται πως: «Η Υγεία και η Περίθαλψη στο νησί μας βρίσκονται σε διάλυση. Στο Νοσοκομείο Σάμου η κατάσταση έφτασε στο "μη παρέκει". Σταματούν οι χειρουργικές επεμβάσεις διότι δεν μπορεί να γίνει αποστείρωση εργαλείων και υλικών. Η έλλειψη παιδιάτρου οδηγεί την Παιδιατρική Κλινική σε κλείσιμο. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει άμεσα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου ακυρώνεται από την αδυναμία εφημεριών, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Δύο χρόνια τώρα, το νησί καλύπτεται από ένα μόνο ασθενοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, ενώ τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου δεν κινούνται, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για συντηρήσεις και καύσιμα. Επτά όλοι κι όλοι αγροτικοί γιατροί προσπαθούν να καλύψουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλο το νησί! Δομές Υγείας και Πρόνοιας αναγκαίες για το λαό και τη νεολαία, όπως το Κέντρο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας "Φάρος", κινδυνεύουν άμεσα με παύση λειτουργίας, με βασικότερη αιτία την έλλειψη χρηματοδότησης».

Για τους παραπάνω λόγους, σημειώνεται πως «πρέπει να σημάνει συναγερμός και να αναληφθούν πρωτοβουλίες άμεσων λαϊκών κινητοποιήσεων» και πως το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να παίξει σημαντικό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση.

Για το ίδιο θέμα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει «τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και όλους τους αρμόδιους για την αδιαφορία που επέδειξαν σ' ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αφού το κλείσιμο των χειρουργείων μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε την άμεση αντικατάσταση των κλιβάνων αποστείρωσης και την αποκατάσταση των βλαβών στο χώρο του χειρουργείου, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του και να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι. Καλούμε το υπουργείο Υγείας και τη 2η ΥΠΕ να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Καλούμε, επίσης, όλο το σαμιακό λαό σε συστράτευση με τους υγειονομικούς, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της πρόσβασης όλων στην ασφαλή δημόσια και δωρεάν Υγεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: